Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (399)

Psema 

všechny recenze uživatele

Nejdražší reklama v dějinách české porevoluční kinematografie, ve které se dějová nicota čechrá výbornými výkony herců a režií západního střihu? Jednou se to dá, ale i tak jsem se děsně nudil a neustále pokukoval po všech čertech, protože mě dění na plátně vůbec neoslovilo. Znát Ofku osobně, řeknu jí na rovinu, že je zamindrákovaná "kráva", Ubra bych se zeptal, jestli toho mentála jenom hraje a zbytek... ten bych snad radši poznat nechtěl. Mimochem, asi ve třech scénách mi to připomínalo profiltrovanější VKVéčka. Jo jo, ve Varech by se mělo hulení trávy omezit. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že mě to mile překvapilo a čekala sem něco naprosto odlišného. Martha Issová mě jen utvrdila v tom, jak dobře umí hrát a že je naprosto přirozená. Příběh hlavní hrdinky je dost pesimistický a dost psychologický a proto se mi to asi líbilo. Mádl to hrál skvěle, to musim uznat... prostě celkově to na mě působilo hodně opravdově. Protože takovej život je, ona pracuje, ale přitom má nadání, kterýho by mohla využít, ale radši plejtvá časem v nonstop potravinách. Když ji tam přepadnou a taky zjistí, že její přítel jí je nevěrnej s nejlepší kamarádkou, začne věci přehodnocovat, i když to na sobě nenechá znát. A její kamarád, kterej si jedinej o ni dělá pořádný starosti a záleží mu na ni, toho odbejvá, páč ji vadí, jak se chová a přijde ji komickej. Jenže pak si uvědomí, že on je tu pro ni a to je důležitý... Prolínají se tu opakované věci, jako dcera uprchlá z domova, nebo holka co krade... plus pár vztahů v rodine Ofky. Pocity Ofky lze pochopit a docela se vcítíte do její dušičky... přišlo mi to ze života a proto jak to bylo lehce zahraný, mě to bavilo. Chvilkama to bylo tragikomický, ale o tom život asi je. Každopádně konec byl usměvavý, změnila se jedna věc a najednou vypadaly a končily ostatní problémy lépe. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Karlín atmosféricky živý, dýchajúci. Všetko, čo mi film dal, mi dá každá prechádzka do tých miest. Drobná poznámka: V záujme zachovania realistickosti mohla vzniknúť koprodukcia Čína/Vietnam/ČR. Stretnúť totiž dnes v množstvách nárožných karlínských nonstop potravín českú predavačku sa rovná malému zázraku. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Děti noci vám utkví především v detailech. Občas jsou dobré nějaké scény, ale jako celek neobstojí. Na to je ve filmu moc prázdných postav a scén, které nikam nevedou... Šablonovitost charakterů narušuje jen zajímavý výkon Jirky Mádla (který má ale také ze všech nejlépe napsanou postavu). Zato výkony některých vedlejších rolí úplně bolí. Místo toho abyste v kině zažili velkou řeckou tragédii, po které budete odcházet očištěni jako jiný člověk, uvědomíte si na konci, že to na vás vlastně nijak nezapůsobilo a celé to divadlo bylo tak nějak k ničemu... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

80 minut product placementu ve vyprávění o krávě, která právě dostala krámy, ve filmu, jenž se chce odlišovat od vlny českých teenagerovských filmů už svým úhlem pohledu, ale je stejně dramaticky nezvládnutý (ano, Suda...) a vypovídající o tom, že někteří si potřebují nutně zašukat. Esence chčípáčkovského českého filmu a lostomilého plyšáčkovství, tedy dvou věcí, které upřímně nenávidím na české polistopadové kinematografii, v rádobyuměleckém pseudoimpresionistickém filmu vystavěném na náhodách a klišé aneb další snímek potvrzující mi, že nejlepší současný český herec Jiří Mádl by měl brutálním způsobem zabít svého agenta, pokud nějakého má. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Oba hlavní představitelé filmu v podání herců Marthy Issové a Jiřího Mádla získali roce 2008 v Karlových Varech ceny za své hlavní herecké výkony. (Lynette)
  • Natáčení trvalo od 30. října do 12. prosince, to zejména v pražských čtvrtích Karlín, Holešovice a Florenc. (Elisebah)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama