Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Mleako 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od toho nečekal a hned po prvním díle, si mě tvůrci zaháčkovali, protože je to velmi vydařená satira, která si střílí z tehdejších reálií, ale zároveň i ze současných světových i čistě polských témat včetně katolické církve. Do Monty Pyhtonů, které tady někteří zmiňují, to má hodně daleko a kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak je to The Office akorát z polského zapadákova 17. století. Jan Pawel je totiž stejný kretén v podobné pozici jako Michael Scott/Davida Brent z obou mutací. Část vtipů je tedy založená na jeho trapnosti a idiocii, ale kromě toho si Poláci vtipně utahují i z mnoha dalších věcí. Doufám, že bude druhá řada. ()

mats 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

úvodné epizodické diely so snahou o napasovanie súčasných tém na dobové reálie pri zachovaní zdania realičnosti stále dobré, ale za 3-4. Po pár dieloch keď sa rozbehne hlavný dej a scenár začne otvorene fantazírovať (napr pochod menšín cez dedinu) za 5. Production value! Zabudnite na dvoch-troch zbrojnošov v mŕtvom štúdiu s pár lacnými rekvizitami, interiéry pôsobia realisticky a veľká časť každej epizódy sa odohráva vonku, a to všetko za účasti desiatok štatistov, každá lokácia je zaplnená aktivitou, ľuďmi, zvieratami. ()

Reklama

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Geniální, v každém směru. Hrozně dlouho jsem se u televize tak nenasmála a v životě bych neřekla, že se mi to stane u polského seriálu. Výprava, obsazení, scénář - všecko šlape jak hodiny z Holandska. Tvůrci se nebojí pálit do vlastních ostrými, kdy nechybí legrace z církve, globálního oteplování, homosexuality, závislosti na smartphonech.... Seriál je plný hlášek, kdy díky stejné jazykové slovanské větvi zůstaly všechny prakticky v původním znění, takže není třeba se bát dabingu, který je velice povedený. Doporučuju všemi deseti a snad bude 2. řada brzy. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejdřív jsem si říkal, že to koukat radši nebudu, že to vypadá na strašnou blbost. Nakonec jsem to ale zkusil. A myslím si, že jsem nelitoval. Byl to příjemný seriál, na který se dobře koukalo v podstatě bez nějakého většího propadu. Na druhou stranu pupek oceánu to také nebyl. Nicméně jsem celkově spokojen a doufám v nějaké pokračování, ne přímo 1670, ale něco v podobném duchu. Asi jako bylo v Černé zmiji. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Áno, aj ja som mala pocit, že sledujem poľskú praštenú verziu „Co děláme v temnotách“. Len to nebolo upíroch, ale o trampotách poľského šľachtica, ktorý vlastní polovicu dediny, lenže tú menšiu. Bojuje so svojou rodinou, roľníkmi a vlastníkom väčšej polovice dediny. Satirické, uletené dielo, autori dokázali vsunúť do príbehov témy zo súčasnosti a mnoho odkazov na problémy dneška, o ktorých sa veľa rozpráva ale nikto ich nikdy nevyrieši (rasizmus, feminizmus, neschopný šéf, či bezpečnostné prvky na lodi a parkoviská pre kone...). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Scenárista Jakub Rużyłło sa inšpiroval k napísaniu série po prečítaní diela "Fantomowe ciało króla: Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą" od sociológa Jana Sowu, ktoré si dalo za úlohu prepísať poľskú históriu. (Arsenal83)
  • Ako dejisko seriálu bola vybraná Adamczycha, čo je náhodne vybraný názov reálnej obce, ktorú režisér Kordian Kądziela náhodou uvidel na mape a zapáčil sa mu jej názov. Seriál však nebol natočený tam, ale v Múzeu ľudovej kultúry v prírode v Kolbuszowej. (Arsenal83)
  • Prírodné múzeum ako scéna natáčania sa hercovi Dymeckému (Bogdan) veľmi pozdávala: "Až keď som vstúpil na scénu, uvedomil som si, ako citlivo a precízne bol tento svet vytvorený. V Kolbuszowej sme mali skanzen, ku ktorému pribudlo niekoľko stavieb, čím vznikla naša obec Adamczycha. Vyzeralo to tak autenticky, že ste v podstate museli len vojsť do toho priestoru a mohli ste hrať." (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama