Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 1

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (170)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Natočil to Edward D.Wood Jr. a tak som aj k tomuto filmu pristupoval. Na nom sa mi páči či nepáči sám neviem, že on do  filmu chcel dát všetko, ničoho sa nechcel zbaviť. No a to práve malo za následok, že sa vo filme objavovalo veľa scén, ktoré tam nemali žiadny zmysel ani účel, len tam boli proste preto, že to Wood chcel. Hádam on v nich videl niečo viac, nejaké posolstvo alebo poetiku, ale to sa už nedozvieme. A také scény boli aj tu, rozpisovať ich je zbytočné. O to sa už postarali iní. Ja už len dodám, že Bella Lugosi na sklonku svojho života bol rad za každú príležitosť a tu bol viac vtipný ako démonický. Neviem či to bolo tými dialógmi alebo tou hroznou pre afektovanosťou, ale jedno je iste, budem si ho pamätať z iných rolí, z tadiaľto určite nie. Už som videl Woodov tretí film a môžem za seba povedat, že určite to nie je najhorší režisér všetkých čias. Sú rozhodne i horší aj z tejto doby a majú oveľa viac peňazí na svoje projekty. On bol len nepochopený fanúšik filmu a čo si druhý len mysleli, tak on to chcel zobraziť na filmové plátno. Kašlal na zvyklosti, on si išiel svojou cestou a to je len dobre. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozhovory policajta s psychiatrom, rozoberajúce transvestitizmus a transsexualizmus predstavením dvoch konkrétnych prípadov, odľahčujú zábery z úplne iného súdka. Spája ich postava veľkého Tvorcu, ktorý sa tvári hrozivo, dôrazne artikuluje o napätej strune a straší drakom. Do toho letia lietadlá, prúdia roje áut, vyloďujú sa vojská a behajú bizóny. Nad všetkým týmto blýskajú animované blesky. Občas sa zjaví Rohatý, ako vystrihnutý z nejakého lunaparku. Scéna sadomasochistických predstáv Glena do toho zapadá ako uliata. Veľmi silný, dobovo netradičný námet spracovaný živo, poučne a s fantazijným nadhľadom. ()

Reklama

Brennos 

všechny recenze uživatele

"Beware... beware... beware of the big green dragon, that sits on your doorstep. He eats little boys, puppy dog tails and big fat snails. Beware. Take care. Beware..." Bela Lugosi je génius (míněno zcela vážně), jeho scény jsou bezpochyby tím nejlepším na celém filmu... (a odteď už s trochou nadsázky)... já jsem ten film sežral i s navijákem :o), tolik režisérských nápadů, polodokumentární mravoučný styl, dramatické zobrazení vnitřní rozpolcenosti, efektivní opakování stejných záběrů... "Pull the string!" a bizoni (jen jedna krátká prolínačka, ale skvěle podtrhla Belovo herectví)... no a samotný Ed Wood v hlavní roli... kdyby vypustil všechny scény s inspektorem, asi bych umřel blahem :o) ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další nechtěná komedie od "mistra" Eda Wooda, která je tak hrozně přeplácaná nesmyslnými scénkami, nejrůznějšími rádoby filozofickými bláboly a naprosto nepadnoucími dějovými odbočkami, že i slovo slátanina je pro tenhle filmek slabým výrazem. Holt ale od Wooda se snad ani nic jiného čekat nedá, takže divák může být s výsledkem ještě svým způsobem "spokojen". ()

Spinosaurus odpad!

všechny recenze uživatele

Sakra to byla taková sračka, že ještě teď mám chuť vraždit. Oceňuji Woodovo nadšení pro tento film, ale mučit s ním statisíce lidí by rozhodně neměl. V celém filmu je několik světlých momentů. Bela Lugosi, Glenův vnitřní souboj a závěrečné poselství. Ale to odporné bahno, ve kterém tohle plave mě prostě nedonutí utrousit ani jednu hvězdičku. Opakování záběrů snad ani nemá cenu rozebírat (Glen se u obchodu zastaví snad desetkrát). Nejhorší je, že všechno tohle mnohdy nedává smysl. Úplně nejhorší je vložená pasáž s nějakou ženou a znásilněním. Tato pasáž nedává vůbec smysl a pozor! Trvá asi 6 minut!!!!!! Převedeno na Woodovo měřítko asi půl hodiny. Já nevím jak vy, ale já trpěl jak svině. Puppy dog tails! Puppy dog tails! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Existuje i prodloužená verze (o cca 6 minut) vzniklá při příležitosti znovu uvedení v roce 1982. (DaViD´82)
  • Ed Wood chtěl od začátku do filmu obsadit Belu Lugosiho, který však v té době byl již takřka zapomenut, až na výjimky neobsazovaný, drogově závislý a chudý. Přesto ho nakonec k návratu na plátna přemluvil. (DaViD´82)
  • V době natáčení byla herečka Dolores Fullerová, která hraje Glenovu snoubenku, skutečnou Woodovou přítelkyní. O jeho transvestismu však nevěděla a ani téma filmu jí nebylo sděleno nad rámec její role (u natáčení Woodových scén v dámském ošacení takřka až do konce nebyla přítomna - takto převlečen s ní má ve filmu vlastně jen jednu scénu). Když nakonec zjistila pravdu, prohlásila, že se cítí hluboce ponížena. Znamenalo to rozpad jejich vztahu, byť dle ní i nadále měla Wooda svým způsobem ráda a on jí prý i nadále vytrvale žádal o ruku. Později se stala úspěšnou skladatelkou (složila mimo jiné i některé hity pro Elvise). (DaViD´82)

Reklama

Reklama