Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tyhle Chaplinovky, kde hraje Charles tuláka jsou úžasné. Přestože je film pochopitelně přestárlý, tak několik momentek mi přišlo skutečně vtipných. Občas neuškodí, když se kouknu na něco takhle starého. Především pak, pochází-li to z rukou Chaplina. Zklamání bývá v podobných případech takřka sprosté slovo. Postavu tuláka má škutečně propracovanou. Veškerá gesta a mimika jsou dokonalá. Nicméně, i ostatní Chaplinovy postavy dovedou říct mlčky mnoho slov. Na základě jeho filmů by se dalo vyučovat herectví. Přesto v hodnocení stojím nohama na zemi a více než 3* z toho, přes veškerou úctu k tvůrci, prostě nedostanu. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Moje první ,,opravdové'' setkání s Charlesem Chaplinem. A bylo to seznámení zdařilé. Úžasné, jak dokázal skloubit humorné scény s dramatickými a vážnými. Pronásledování na začátku nemělo chybu, bylo neskutečně zábavné, až mi u toho tekly slzy (archa), u prostřední části v cirkuse jsem tolik nežasl, ale ,,pouze'' jsem se bavil. Konec byl překvapivý a dojemný. Hudební motiv byl vybrán dobře, ale uškodilo mu, že se neustále opakoval. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cirkus je možno najvtipnejší Chaplinov film. Vymyslieť funkčné gagy v cirkuse nie je až tak zložité, ako na príklad pri zlatokopectve na Aljaške. Komická stránka je opäť v rovnováhe so sociálnou a melodramatickou zložkou diela. Opäť si uvedomujeme, že tulák je síce vtipná, až zlomyseľná postava, ale je nesmierne tragická svojou až melancholickou samotou, akoby to bol jej osud. Predpovede cigánky sú v tomto filme brané tiež vážne, takže je táto osudovosť Chaplinovej postavy ešte viac umocnená. Ak je raz osud daný, nič s tým ani pevná vôľa neurobí. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Water for Elephants dvadsiatych rokov minulého storočia. Akurát, že tento film je vtipný, úžasne zahraný a funguje v ňom romantická línia. Povedal by som, že niet ideálnejšieho dejiska pre nemú grotesku než je cirkus, ale Chaplinovi je to v podstate jedno. Jeho gagy fungujú vždy a všade výborne, dokonca aj z pohľadu predstaviteľa mladej diváckej generácie. Nebyť miernej straty dychu v druhej polovici, išlo by o ultimátnu klasiku. (8/10) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Věčný Tulák, jehož největší zbraní byla (a je) schopnost dojmout i rozesmát ... schopnost, která se nedá naučit, protože speciálně v JEHO případě vychází ze samé podstaty lidství - je darem, nad nímž čas nemá žádnou moc. Přesto ubírám jednu * ... za provazochodeckou exhibici Charlieho Chaplina, která vás možná nadchne. Pro mě je jedinou zbytečně předimenzovanou scénkou, jejíž humor nepůsobí úplně přirozeně. I tak "Cirkus" představuje mimořádně silný nadprůměr, který (bohudíky) nikdy nedostane šanci zestárnout. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • 28. 9. 1926 pohltil Chaplinové štúdio požiar a zničil scénu a kulisy cirkusu. Charlie Chaplin nemohol pokračovať v natáčaní cirkusových scén a tak začal pracovať na novej scéne, v ktorej tulák pozve Mernu (Merna Kennedy) do reštaurácie. Trvá iba 10 minút a natáčal ju takmer šesť týždňov. Mala byť umiestnená pred scénou, v ktorej tulák spolu s dotieravými opicami chodí po lane. Nakoniec sa Chaplin rozhodol ju do filmu nezaradiť. (Diazbros)

Reklama

Reklama