Reklama

Reklama

Hranice Evropy

Trailer

Obsahy(1)

Úspěšná novinářka Saša opouští svou rodinu a společně s miliony dalších východoevropských pracovníků se stává levnou pracovní silou v Západní Evropě. V Německu na farmě, v irském hotelu nebo jako pečovatelka ve Francii. Všude tam zakouší na vlastní kůži osudy těch, jejichž práci na každodenní bázi potřebujeme a vytěžujeme. Jaká je však reálná cena, kterou Evropa platí za špatně nastavenou pracovní migraci? Jaké jsou osudy a motivace těch, kteří ji vykonávají? A proč od jejich mizerných pracovních i mzdových podmínek většinou jen odvracíme zrak? (Pilot Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Číselné hodnocení u tohoto angažovaného dokumentu velkou roli nehraje, spíše záleží na přístupu každého jednotlivého diváka či divačky k tématu. Filmařským stylem totiž Hranice Evropy rozhodně nezaujmou a zároveň nelze úplně říct, že by samotný snímek nabídl nějaká nečekaná východiska. Jde však o adekvátně zpracovanou novinářskou práci, která je z humanistického hlediska důležitá a sympatická. Více zde. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Největším překvapením paní, která suverénně tvrdí, že za nezájem o ošetřovatelskou službu může štědrý sociální systém, a nikoliv naprosto mizerné pracovní podmínky. Neplacená práce přesčas, to, že pečovatelky koupí jídlo seniorům občas i ze svého, z té minimální mzdy, co vydělávají, to je považováno za samozřejmé. Jako vážně? A co takhle změnit tento systém. Provozovatelé hotelu a farmy těží z faktu, že zatím pořád přicházejí migranti ochotní pracovat i za mizerných podmínek. Dokud bude k dispozici tato levná pracovní síla, sami nic měnit nebudou a pojedou dosavadní styl provozování byznysu. Jak říká ten mladý Slovák: Hodiny si nepočítám, co z toho, pokud bude chtít, stejně mě odrbe (přeloženo do korektnějšího jazyka). ()

Reklama

Bublaga 

všechny recenze uživatele

Že se určitým tématem zabývá Saša Uhlová, znamená, že je pácháno nějaké bezpráví. Fakt, že si mnohé ústrky, erodování práv a pošlapávání důstojnosti vyzkouší na vlastní kůži, je obdivuhodné. Dokument je volné pokračování Hranice práce mapující pracovní podmínky špatně placených zaměstnání v ČR. "Výlet" za hranice, s ohledem na výběr pracovních pozic a všeobecné vzhlížení k západním zemím, jsem očekávala méně zdrcující. Což byla pravda jen částečně. Osobně mě nejvíc překvapily podmínky v irském hotelu. Snímek funguje, ale tolik se mě nedotknul. A to jsem si při studiu na VŠ byla o prázdninách "vydělat" ve Skotsku sběrem malin. Pokud má člověk pocit, že některých změn není schopen ani u nás, pak je mnohem těžší jich docílit za hranicemi. A trochu po něm informace stečou. I přesto doufám, že téma padne úrodnou půdu a bude se dále medializovat. Ostatně jednotná evropská minimální mzda zní jako plán! Viděno v rámci festivalu Jeden svět 2024. P.S. Jdu to porovnat s psanou reportáží Hrdinové kapitalistické práce v Evropě. ()

Galerie (9)

Související novinky

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

13.03.2024

V Praze a dalších 47 českých městech začíná Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Program se letos poprvé rozroste i o hrané filmy a láká celkem na 96 titulů a 10 VR projektů. Kompletní program… (více)

Reklama

Reklama