Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici filmu som si vravela, že do čoho som to zase raz vliezla, aj keď som v tej druhej pochopila, že to nie je úplná strata času, musím priznať, že viac ako 3* zo mňa nedostane. Téma nebola originálna, ale ja som vedela o čom bude a dúfala som, že na originalite a výnimočnosti jej pridá spracovanie. Nestalo sa a tak sa z celkom perspektívneho snímku vyvinula len veľmi priemerná drámička pre mládež, ktorá bude určite vďačnou cieľovou skupinou. Faktom je, že pár momentov vyvážilo jalovosť a preto hodnotím priemerne. Pokiaľ máte od 15 do 20 rokov- vrelo vám ho doporučujem. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malý, zato kvalitní snímek a zároveň příjemný film o nepříjemných pocitech. Melinda byla veselá dívka, měla partu kamarádek, když se cosi změnilo a rázem se z ní stala depresivní holka, která v sobě dusí neštěstí (lehce odhadnutelné) jedné osudové noci. Jak se příběh postupně rozmotává, na povrch vyplouvají události, které její duševní stav zapříčinily. Melinda se všemožně snaží se svými pocity vyrovnat, ale nikomu se nedokáže svěřit a tak se její svírající úzkost odráží i v jejím okolí. Nakonec jde přeci jen o to, nebát se promluvit. Speak samozřejmě stojí na hereckém sólu Kristen Stewart, které je zde velice dobře zahrané. Najdeme zde i několik podařených momentů, z kterých má divák dobrý pocit a na malý okamžik jej dokážou přenést mimo realitu svého pokoje, k čemuž přispívá i zvučně ladící hudební doprovod. Speak je dalším příkladem toho, že se z mála dá vytěžit hodně a méně známé filmy občas překvapí mnohem více než některé komerční slátaniny, které mnohonásobně vyšší rozpočet utopí akorát tak v kanále. (7/10) ()

Reklama

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý, zpracování takové nijaké. Hodnotila jsem vysoko jen kvůli přesvědčivé Kristen Stewart, která vzhledem ke svému tehdejšímu věku podala opravdu skvělý výkon v roli s takovou tématikou. Jiné postavy mi v celém tom filmu připadaly tak nějak jakoby "na návštěvě". Učitelé tam mleli příšerný hlouposti, spolužáci jen tak odříkávali své texty a na rodičích nebylo vidět vůbec nic - to měl být snad záměr? A ta hudba se mi k tomu tedy vůbec nehodila. 4 hvězdy pro Kristen, pro ostatní "odpad". ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu na vážkách, zda dát 4* nebo 5*. Pocitově jsem někde mezi. Mluv je skvělé drama, které vypráví příběh znásilněné holky, s čímž souvisí její psychické problémy a neschopnost začlenění se do kolektivu, který ji až na pár výjimek nebere mezi sebe. Kristen Stewart již v takto útlém věku dokázala, že se narodila s obrovským hereckým talentem. Díky několika sympatickým a nesympatickým postavám, příběhu, hudbě a působivosti filmu jako celku, se přikloním k plnému počtu hvězdiček. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Celý film stojí na vynikajícím výkonu představitelky hlavní role. Od první chvíle je evidentní, že tady nejde o nějakou tuctovou patnáctku ze střední. Film sice pojednává o velmi zásadní životní situaci, ta však není hlavním tématem. Tím je snaha, nějak se s tím vším vyrovnat a hrdinka zjišťuje, že nebude jiná možnost, než ze sebe všechno dostat a konečně promluvit, což ji nebetyčně děsí, a hledá útěchu v útěku z reality a v umění, které jí sice pomahá, ale nakonec ke konfrontaci stejně dojde. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení ve škole muselo být nakrátko zastaveno kvůli vydatnému dešti, který ji zatopil. (HellFire)
  • Autorka předlohy Laurie Halse Anderson si ve filmu zahraje kuchařku, která na začátku filmu podává bramborovou kaši. (HellFire)

Reklama

Reklama