Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (178)

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Klasika plná kvalitních českých herců z dob, kdy ještě neměli šediny. Stačí se podívat na obsazení, kdo všechno si tam, věřím, že s chutí, zahrál. Vždycky je tam nějaká ta lidová moudrost a hlavní starosti tam jsou o tom, kdo má lepší slivovičku, kde koupit husu, kde prodat kozu a kterak dát kdejakému pazgřivca umolósanému po čuni. Kroner s Velenem to sice táhnou, ale ostatní jim s tím nákladem pomáhají. Sledoval jsem to nedávno po letech a užil jsem si to ještě víc než jako malé robě. ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

Otrasné. Vždy, keď vidím tento brutálne nevtipný seriál v televízii, vyskakuje mi na celom tele zakrvavená husia koža a vo vrecku sa mi samovoľne otvára vyskakovačka. Scenáre zúfalo nehumorné, fakt som len čučal na televízor, že čo to preboha odo mňa tvorcovia chcú, smiať sa takým úboho nevtipným scénkam a nápadom. Toto ozaj niekoho úprimne baví??? Miestami som len v nemom úžase vytriešťal oči. WTF dosahuje vysoký nadpriemer. Hrozivú korunku tomu definitívne nasadzuje hrozne zlá ústredná dvojka postáv, ktoré sú skrz naskrz zlé, klebetné, zákerné a odporné. Jozef Kroner to našťastie s dedinskou tematikou nevzdal a už o rok neskôr si zahral vo fenomenálnom Svákovi Raganovi. ()

Reklama

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

shlédl jsem první díl seriálu Vinaři z produkce TV Prima a vyprovokovalo to ve mně nutkání napsat sem komentář. jestli chcete 100% Moravu, zapomeňte na Vinaře i na Bobule, v české filmografii je toto snad jediný úkaz, který dokázal tento kraj (tedy přesněji moravské Slovácko) vykreslit opravdu bezchybně. říkám to, jako člověk, který se na Moravě narodil a vyrostl a který svůj kraj miluje. vše, co v tomto seriálu uvidíte nebo uslyšíte, působí oku a uchu místního člověka naprosto autenticky (samozřejmě s patřičnou nadsázkou, dramatizací a humorem, který je narozdíl od těch současných pokusů opravdu vtipný a peprný jak se na Slovácko patří). Na pevném základu, který tvoří famózní knižní předloha Zdeňka Galušky, stojí výkony Josefa Kronera a Oldřicha Velena, ale překvapivě i dalších moravských i nemoravských herců, kteří pocitvě nacvičili nářečí a pečlivě přenesli Galuškův svérázný humor do filmových polí. Je škoda, že v druhé sérii (natočené o několik let později) toto pravidlo krapet povolilo, nicméně stále se laťka drží dostatečně vysoko. Někdo by mohl namítnout, že v současné době už Morava není taková, jako za Rakouska-Uherska a že seriál ze současnosti už nemůže být stejně dobrý, ale věřte mi - lidé té stejné nátury, ty stejné zvyky, tradice, zpěv, kroje, nářečí a komické situace z knih Zdeňka Galušky jsou tu k nalezení stále. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Některé díly jsou naprosto famózní, střed seriálu nuda a pak se to opět zvedá. Místy herci vypadávají z rolí bo jsou přece jen z Prahy. Možná trochu víc preciznosti by bývalo nezaškodilo, ale jinak dobrá zábava, rozhodně filozofii Slovácka v tom člověk pochytí. Doporučuji vřele tento národopisný seriál.... ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele

Mosím sa připójit k těm ogarom a robám co dali najlepší hodnocéní. Sú v tem životní múdra, co neplatíja enem na slovácku. Možu doporučit aj přečténí knížek: Slovácko sa súdí a Slovácko sa nesúdi od Galušky, protože všecko natočené nebylo. Já su z teho pomezí a tož su jednů nohů z valach a druhů ze slovácka a možu řéct že ten folklór tu eště trochu je, ale ztrácá sa a proto je tento seriál tak vzácný. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Seriál se natáčel v několikách vesnicích, například v Hluku, Petrově, Pavlově, Svatobořicích-Mistříně, Vlčnově, Veletinách, Vacenovicích, Ostrožské Lhotě a Hradčovicích (konkrétně scény z hospody). (M.B)
  • Když se Jura (Oldřich Velen) převléká ve stodole za medvěda, tak jde na stěně zahlédnout stín mikrofonu. (Duoscop)
  • Kniha pana Galušky se jmenuje "Slovácko sa sůdí", ale zásahem vedení ČT musel být název seriálu změněn. (sator)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama