Reklama

Reklama

Český sen

  • USA Czech Dream
Trailer

Obsahy(1)

31. května 2003 - je pár minut před desátou dopolední a na parkovišti v pražských Letňanech se tlačí více jak 3000 nedočkavých lidí. Mnozí z nich svírají igelitky, někteří jsou vyzbrojeni taškou na kolečkách. Moderátor z osvětleného pódia nabádá, aby lidé využili přistavené cisterny s pitnou vodou a napili se. Asistentky rozdávají kelímky. Z reproduktorů zazní ještě jednou hyperhymna ČESKÉHO SNU: Tak zkus se dívat jako dítě, spousta věcí omámí tě... Náhle na pódium vybíhají manažeři hypermarketu, vítají se se svými zákazníky a svižně přestřihnou blyštivou pásku. Ochranka odstraňuje kovové zábrany, dav se dává do pohybu. K hypermarketu zbývá ještě 300 metrů. Lidé se rozběhnou... Chvíli na to nejrychlejší z nich oněmí: hypermarket, ke kterému doběhli, je jen velká filmová kulisa... První česká filmová reality show ČESKÝ SEN je celovečerní film o hypermarketu, který nebyl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (546)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Bojujeme-li proti konzumu českým dokumentárním filmem, jdeme na to z principu špatně. Zkoumaná skupina nikdy žádný dokumentární film neviděla a neuvidí. Natož český. Takže popojedem a zůstanem u toho, jak rádi na FAMU vyhazují peníze vzduchem. Zápočty za návrhy na podobné projekty ano, ale realizace není třeba. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Film se nám nepředvádí zrovna v jednoznačném světle. Zůstává někde na poli mezi moralizujícím dokumentem o jedné typicky východoevropské postkomunistické zemi, která přešla z éry hladu po konzumu do konzumního ráje a mezi reportáží o studentské recesi dvou mladíků, kteří dostali od státní organizace peníze na svou megalegraci. Je to ale asi dobře. Vyhnuli se tak tomu, aby se film stal v prvním případě pseudofilozofickou moralitou a v druhém případě nepřijatelně cynickým. Každopádně se Filip Remunda a Vít Klusák dokázali vedle třeba Věry Chytilové a Svěráka přiřadit k režisérům, kteří zazářili už svou závěrečnou školní prací. Už teď jsou to páni režiséři. A pokud je film trochu nedokonalým, pak je to snad z tohohle důvodu ještě stále omluvitelné. Rozhodně je to film, který stojí za vidění a to je myslím zvláště pro začínajícího režiséra to nejdůležitější. Je to mnohem lepší než jiné letošní filmy od mnohem zavedenějších režisérů. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

U žádného jiného dokumentu jsem se nebavil, jak u tohodle. Výborně natočený studenty FAMU a mohli jste se ho zůčastnit i vy, nechali jste se napálit a šli jste k neexistujícímu supermarketu Český sen. Tenkrát o tom bylo všude, takže vás to taky nemohlo minout. Budete svědky perfektních diskusí u kterých se budete dokonale smát. Tohle se jim zkrátka a jednoduše povedlo. :o) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli mám pánům Klusákovi a Remundovi za zlé, že ´podvedli´ tisícovky lidí a hnali je na louku za Prahu? Třikrát ne! Za zlé mám režisérům jen to, když mě nalákají na nový film, kterýžto následně stojí za starou belu. Což nebyl tento případ. Co předvedli v té době studenti Vít Klusák a Filip Remunda, je otázkou názoru a vkusu. Dostali grant na svou závěrečnou práci, kterou úspěšně uskutečnili; díky lidské naivitě, hlouposti a chamtivosti. Ukázali nám, jak to chodí v reklamní branži (zásadně se v ní nelže, je to tak?), jak žijí někteří naši spoluobčané ("výlet do obchoďáku začíná vlastně už večer před ním"), a přiblížili nám mentalitu českého národa. Nejezdi = a zrovinka přijedu! Neutrácej = a zrovna si něco koupím! Z Českého snu vyplývá jedno velké poučení. A sice, že reklamním iluzionistům opravdu, ale opravdu nezáleží na lidech, které oslovují a kteří je defacto živí. Kdepak! Proto nechoďme jen a pouze po vyznačených šipkách a používejme vlastní rozum. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tak som si tuto "praveku Kazmovinu" konecne po rokoch kukol a dobre to je. Aj ked nie uzasne. Najviac to funguje ako cool pohlad do sveta reklamiek a sily markentingu. V tom je to stale nadcasove. Staci sa pozriet na manipulativne politicke kampane. Filmarsky je to este trochu neohrabane, to vsak nevadi. 7/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (18)

  • Celá kauza rezonovala i v zahraničních médiích a film získal řadu ocenění na světových festivalech. Na svůj festival jej vybral i Američan Michael Moore, tvůrce jednoho z nejúspěšnějších dokumentů vůbec Fahrenheit 9/11 (2004). (Zdroj: JuniorFest)
  • Zákazníky, kteří se 31. května 2003 vydali do Letňan hledat hypermarket Český sen, natáčelo 11 filmových štábů. (duklak2)

Reklama

Reklama