Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Houbička, majitel malostranského činžovního domu U pěti veverek, je laskavý a shovívavý dobrák, který se nechá bezohledně utlačovat svou pyšnou manželkou Filoménou a ještě potají napravuje její rozmíšky s nájemníky. Půjčuje peníze na činži dvěma chudým malířům a uplácí uražené služebné, jen aby byl v domě klid. Chtěl by v domě obnovit starou mydlárnu, Filoména však prosazuje výnosnější garáže. A protože ani jeden z nich nechce ustoupit, odejde nakonec Houbička po jedné z hádek z domu. Spřátelí se s hostinským Pulcem, který vede nepříliš prosperující hostinec U děravého džbánu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Já ty starý český filmy nějak nemusím, ale v tomto případě jsem byl příjemně překvapen. Sešla se zde plejáda herců, výjimečně nepřehrávající a až na pár bolístek čb filmů (patos a naivita), jsem byl vcelku spokojen a v neposlední řadě i překvapen, že lidé před 60-70 lety řešili stejné problémy jako nyní. Vyzdvihnout musím i na čb film výjimečně kvalitní scénář. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Vždycky jsem si přál mít kluka, takového, jako vy... tak si u vás aspoň srdce ohřeju..." - to pan domácí Jindřich Plachta šel ke svým nájemníkům, dvěma mladým malířům, vybírat činži (aby to nestihla dříve jeho žena Filoména). A to bylo hned na začátku filmu - když pak ti dva (Pešek & Pivec) zapějou "píseň předojemnou a pohnutlivou", chtěl by je mít v příbuzenstvu určitě každý z vašnostů či jemnostpaní/slečen diváků! ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně zábavná komedie o zkrocení zlé ženy. Manželé Houbičkovi v nerovném soužití po jejich společenském vzestupu. Filoména (dobrá Míla Pačová) se dokonale vložila do své nové role bohaté a společensky důležité osoby, pro kterou je většina lidí jen obyčejný póvl a zaslouží si jen výrazy opovržení. Úctu si zaslouží pouze lidé na stejné, či vyšší společenské úrovni. Kázeň a zisk musí být na prvním místě a podřídit se tomu je povinností i pro slabošského manžela. Josef (dobrý Jindřich Plachta) si stále dokázal zachovat lidskost a snaží se o napravování všech křivd a ústrků na lidské důstojnosti, které napáchá jeho manželka. Až nakonec přijde situace, kdy se musí rozhodnout, zda bude poslušný a porobený manžel, nebo nastolí svojí vlastní vizi chodu života slavného domu. Mezi další výrazné postavy je nutné zařadit dvojici začínajících a snad i nadějných malířů Jana Rezka (skvělý Jan Pivec) a Jiřího Holce (dobrý Ladislav Pešek) s jejich poetickým vnímáním a přijímáním světa. Z dalších rolí: Filoménina laskavá sestra a majitelka hodinářství Bety Mráčková (Růžena Nasková), Míla Mráčková zakoukaná do Jana (Jana Romanová), Lída Mráčková zakoukaná do Jiřího (Eva Klenová), ozvěna svědomí závazku minulosti a mydlář Antonín Aloyz (Jaroslav Průcha), vinárník s novou vírou Jan Pulec (Jaroslav Marvan), Filoménin našeptávač a podnikatel Anatol Kozel (František Kreuzmann st.), a služky u Houbičků se střídavou odezvou a zpětnou vazbou Stázi (Helena Bušová) a Růžena (Jana Dítětová). Zlodějové se nemusí označovat pouze za podnikatele, aby vzbuzovali důvěru. Ale někdy mohou vynikajícím způsobem posloužit jako katalyzátor změny vanoucího větru. Mýdlo s andílkem je nejlepší tovar na dětské prdelky. Karma je všudypřítomná, laskavost a dobrotu vrací měrou vrchovatou se štěstím zpět, zapšklost a hamižnost jsou okovy přítěží, se kterými se nedá vzlétnout ke hvězdám a splněným snům. Příjemná zábava s humorem, poetickou elegancí i optimistickou náladou a napravením. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Janu Pivcovi a Ladislavu Peškovi to náramně klape. Jindřich Plachta sehrál roli, která mu asi nejvíc seděla. Dobrosrdečný muž s laskavým srdcem - postava, kterou mu nelze nevěřit. A Jaroslav Marvan ve výjimečné roli, kdy nepředstavuje žádnou postavu význačnou postavením, ale hospodského a dokonce milého. A k tomu všemu píseň O děravém džbánu. Pobavilo a moc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jindřich Plachta hrál takového spravedlivého a uznalého člověka, akorát nevím, čím si zasloužil za ženu takovou strašnou fúrii, která si hrála na paničku a vůbec na to neměla. Vždycky, když v nějakém starém filmu filmu vidím Růženu Naskovou, tak mám pocit, že obrazovku zalije sluneční záře. Působí tak laskavě. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Název filmu je současně i názvem činžovního domu na Malé Straně v Praze. [Zdroj: měsíčník Cinema 7/2018] (ČSFD)

Reklama

Reklama