Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostredia vojny v bývalej Juhoslávii mám zvlášť v obľube a tento málo známy a nenápadný film sa u mňa osobne vyšplhal takmer na samý vrchol. Spočiatku sa mi zdal ako bežný vojnový thriller, ale od momentu, kedy je D. Quaid nútený odrodiť dieťa, je to zrazu úplne iný film. Film s výborným neopozeraným príbehom, ktorý chytí za srdce a v závere zasype emóciami. Quaidova snaha o záchranu novorodenca si zaslúži obdiv a v neuveriteľne silnej scéne v závere, kde takmer nechtiac udusí dieťa, mu ten pud sebazáchovy so slzami v očiach odpustíte. Keď si k tak silnému príbehu pripočítam skvelú hudbu vrátane ľudových srbských piesní, musím dať plný počet. Skvelá ľudová pieseň Zajdi, zajdi už nejaké dva roky poznám(mám pre srbské piesne slabosť), preto ma táto pieseň vo filme zvlášť potešila. Je možné, že vám i detská uspávanka a brutálna scéna s kladivom pri rieke v závere, bude ešte pár dní rezonovať v hlave. Na záver pridávam Trailer ,ktorý tu chýba. 100%. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

V službách légie. Pracovný názov filmu by mal byť „srbský režisér v službách Hollywoodu“. Neviem prečo si vôbec Česi dávali námahu premenovať SAVIORa. Ide o protivojnový film z srbsko – bosniacko-chorvatského konfliktu deväťdesiatych rokov. Kde sa drastické chvíle (kopanie do tehotnej ženy) strieda s romantickými klišé (opar nad jazerom) či mlátenie civilistov kladivom do hlavy striedaný vzápätí smutným spevom uspávanky matky pred popravou. Nehovoriac o sirupovom závere celého filmu. Z celého filmu ma rozhorčila scéna kedy otec mieri pištoľou na dcéru s dvojdňovým deckom v náručí, chtiac „ochrániť česť rodiny“. Nikdy nepochopím taký naturel. Čo je to za Boha, Krista, Allaha, Krišnu, Jahveho či Kieho , v ktorého takíto ľudia veria a pritom v záujme ochrany „cti otca, alebo rodiny“ dokážu zabiť dcéru, syna, brata sestru, suseda, dieťa ....??? Vojna je svinstvo prebúdza v ľuďoch neskutočné ZLO. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Člověku je až mdlo z téhle nesmyslné války o nic, devastující všechny lidské hodnoty, civilizační návyky a srážející šmahem všechny zúčastněné (voják nevojáky, Srby, Chorvaty, věřící, nevěřící...) pod úroveň zvěře. Příběh je vedený velmi vynalézavě, stěží lze odhadovat kudy půjde dál, udržuje neustálé napětí a hlavně vztek na zabedněnou lidskou nenávist. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Další snímek z občanské války v bývalé Jugoslávii, kterých je jak šafránu. Náš hlavní hrdina, kterému se vrátí lidskost do nitra, se snaží zachránit a odvést ze země ženu, která čerstvě porodila dítě. Byla znásilněna a málem těhotná ubita. Mimo to, celý film jim jde někdo po krku, prolínají se tam etnické čístky a když už si myslíte, že vše dobře dopadne, tak......po shlédnutí si musí každý rozumný člověk říci, jak je důležité, že máme mír. Další vydařené snímky jsou např. Vítejte v Sarajevu, Válečníci nebo Harrisonovy květy. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Začal film a jel, měl tempo, měl styl a měl i další věci, které jsou potřeba. A najednou zhruba po dvaceti minutách se zasekl v jedné poloze a už se z ní nedokázal dostat. Možná na konci to zase bylo o trochu lepší, ale ten prostředek s neustále brečícím dítětem, blbě se koukající Nastassjou a ježděním sem a tam a zase zpátky bylo vážně na umření. Opravdu jsem se bál, že jim ten benzín nedojde. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)
  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)

Reklama

Reklama