Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomický příběh stařenky Tusji, která ve svém pokročilém věku zůstane bez opory svých nejbližších. Poté, co odkáže dům vnukům, je odvezena k sestře Anně, kde však najde azyl jen do chvíle, než si Anna zlomí krček. Problémy s nalezením nového domova se bezprizorné Tusje vracejí. Ve výstižných zkratkách sledujeme portréty jejích příbuzných, z nichž jeden je povaleč a opilec, druhý bezohledný zbohatlík. Jistou naději slibuje neteř Líza, která pracuje v Moskvě jako úspěšná novinářka, ale i pro ni by stařenka byla zátěží. Tusja se nastěhuje k vnukovi, kterého poznamenala válka v Čečensku a sám je v nesnázích. Jeho dcera Olja ztratila při výbuchu řeč. Ještě než hrdinka odejde do mrazivé noci, uskuteční zázrak, který celé vyprávění z posttotalitního Ruska posouvá k žánru pohádky. Režisérka filmu nezastírá, že film natočila z potřeby osobního pokání. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (67)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rusko -to na mape najdete lahko, je to ta najvacsia krava, aka tam na mape len moze byt. Skoda len, ze v Ruskej Federacii nema ludsky zivot jaxi cenu, a to ze zadnu. Film je o ruskej babke v pokrocilom veku, ktora stratila strechu nad hlavou. Reziserka Lidija Bobrova mi nic nehovori, uzivatelka Snorlax place smiechom a smeje sa slzami, koho mi to sakra len pripomina ? Nejakeho ruskeho spisovatela, to viem. Len uz neviem koho -jednak sa v tom nevyznam, a vlastne sa ani vyznat nechcem. Viem, co boli tzv. Zbytocni ludia, to tez suvisi s Ruskom. Film vsak dobry, drsny, smutny, realie na urovni : 85 % ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Další výborný ruský film, který bych však v žádném případě nenazval tragikomedií (viz MFF Karlovy Vary). Jde o smutné drama všedního života. A opět, neobyčejně zajímavý průhled do ruské společnosti 90.let, nejprve na venkov (kde jako by se zastavila naše vesnice v 50.letech) a poté i v městě "Nových Rusů". Film, který jde na hlubinu, který tne do živého v mezilidských vztazích. Úloha sebeobětující se a milující ženy, z níž se stala "babusja", kterou nikdo nechce...Ne náhodou je tvůrcem tohoto empatického pohledu žena. ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Film silně zakořeněný v ruské realitě (minulost - křesťanské tradice, 2. světová válka, ruský hudební folklor, současná traumata - čečeňský konflikt, staří versus mladí, vesnice vs. město), postavený na dokumentaristické zkušenosti, ovšem i značně symbolický (babička jako matička Rus), navíc neuvěřitelně dojemný a věrohodně lidský (což se nedá říci třeba o takovém B. Slámovi, který by asi rád něco podobného u nás točil). Jen ten překlad Babka mi přijde takový schazující - nebylo by lepší Babička, Bábinka...? ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Tak. Japonci mají Narajamu,Rusové mráz, a my euroameričani kvalitní sociální síť.Třikrát hurá,a hlavně se nezapomeňme polácat po ramenou,jako že kde jsme my a kde voni,nás se přeci privátní sobectví netýká! Ono je to tady totiž civilizovaný.-Nevím jestli po zhlédnutí tohohle u mě převládá vztek ,nebo smutek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niet čo dodať. Ukážková plejáda a exhibícia ľudského hnusu a odpadu, alebo ako sa vraví - za dobrotu na žobrotu. Ono je veľmi ľahké len brať, no pravý charakter človeka sa ukáže, až keď má niečo dať, nezištne a od srdca. V tomto filme veľa dobrých ľudí veru nenájdete. Preto mi aj ten rozprávkový koniec z pohľadu babičky náramne zapasoval. 85/100 ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama