Reklama

Reklama

Dračí život Bruce Lee

  • USA Dragon: The Bruce Lee Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Životní příběh krále kung-fu filmů, který vedl z ulic Hongkongu až k hvězdné slávě... “Vždy buď sám sebou. Projevuj svou osobnost a vždy si věř”. Legendární herec kung-fu filmů Bruce Jun Fan Lee se narodil v San Franciscu a dětství prožil v Hongkongu. Jako třináctiletý začal studovat bojová umění, ale věnoval se i tanci. V osmnácti letech odešel do Spojených států a zde se zformovalo jeho vlastní bojové umění Jeet Kune Do, které Bruce Lee předával řadám svých studentů. Filosofie Jeet Kune Do spočívala v jednoduchosti, přímosti a osobní svobodě. Hollywood objevil Bruce Lee v polovině 60. let, ale průlomem v jeho kariéře se stal hongkongský film Velký šéf, který se setkal s obrovským úspěchem. Následující filmy “Malého draka” z Bruce Lee udělaly mezinárodní hvězdu, která ale zářila jen velmi krátce. Bruce Lee zemřel náhle v roce 1973, ve věku nedožitých 33 let... Film Roba Cohna představuje Bruce Lee nejen jako odhodlaného bojovníka, filozofa, filmovou hvězdu i muže stíhaného temnými démony, ale především jako nesmrtelnou legendu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jestli je tohle pravdivý životopisný film o životě Bruce Lee, tak jeho život byl takřka podobný těm, které vídáme v těch nejlepších akčních filmech s Jackiee Chanem a převážně s Jeanem Claudem van Damem (DVOJITÝ ZÁSAH, KICKBOXER, SOUBOJ CTI, KRVAVÝ SPORT). Až mám teď pocit, že filmaři těchto filmů se inspirovali životem Bruce Lee. Začínal jako nenáviděný Asiat vyučovat bojová umění. Poté musel podstoupit nemilosrdný souboj v aréně, ze kterého odešel na nosítkách a skončil na invalidním vozíku. Jenže se z toho dostal, podstoupil druhý souboj se stejným rivalem, aby jej poté ještě vyzval jeho bratr... Opravdu to je jak z akčního filmu a tento životopisný film je skutečně tak i natočen. Spousta bojových scén vypadá sice spíš jako parodie na akční filmy, ale mě to nevadilo. Hezky se na to koukalo. Stejně jako na Lauren Holly, tu co měla strašně malou uniformu ve filmu PERISKOP NAHORU A DOLŮ. [3008. hodnocení, 111. komentář, 72%] ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Rozhodně mám radši takovéhle zpracování životního příběhu někoho slavného, než jaký je třeba v Zuřícím býkovi. Není tak dobře řemeslně ztvárněn a herci se nepředvádí v zářivém světle, ale film diváka aspoň pozitivně nabije. Vedle toho může sledovat i vývoj postoje spojených států k národnostním menšinám. No na druhou stranu to asi moc pravdivý příběh nebude. Stačí si srovnat Brucovu filmovou kariéru s tou, která je zde prezentována, a člověk odhalí pravdu. Ale i tak mám dojem, že koukání za něco stálo a že mě trošku obohatilo a inspirovalo. Na zučícího býka s radostí zapomenu. ()

Reklama

walkingdead 

všechny recenze uživatele

Je to víc příběh založený na realitě než skutečný životopisný film, ale i jako akční film samo o sobě je to zajímavé, scény fightů jsou povedené, a i když vizuálně není J. S. Lee úplně věrná kopie Bruce, hraje to velmi slušně včetně jeho typických grimas a skřeků. Okrajově film naráží i na (vzájemný) rasismus mezi bílými Američany a Asiaty. Je fakt, že v 60. letech bylo pro kohokoli "barevného" složité dosáhnout v USA nějakého úspěchu. Zdejších cca 72 % odpovídá i mému hodnocení. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Ďalší návrat do mého mládí. Kedysi som tento film veľmi uznával a navyše som mastil na Sega megadrive rovnomennú hru, takže môžem povedať, že som bol skutočným fanúšikom. S nadsázkou ale môžem povedať aj to, že keď sa dnes povie Bruce Lee, predstavím si Brada Pitta ako ho otrieskal o kapotu auta a je mi do smiechu. Bruce bol bez pochýb legenda Kung Fu a keby dnes žil, pravdepodobne by hral v niektorom z pokračovaní Expendables, no život to chcel inak. Film prebehne asi za päť minút Bruceove detstvo a potom začne takým pomerne nečakaným spôsobom, bitkou. Naozaj neviem posúdiť či to má niečo spoločné so skutočným životom legendy, ale choreografie súbojov sú na veľmi slušnej úrovni a Jason Scott dával Leeho na výbornú. Pohyby, zvuky, fakt sa do toho slušne vložil. Problémom asi je spôsob ako sa do deja dostávame. Jednoducho bez nejakých vysvetlení, bez potreby čo i len priemerných hereckých výkonov sa iba presúvame plynule k ďalšej bitke. Divák si musí mnoho vecí doplniť len vo vlastnej fantázii a na základe hrubo načrtnutej kostry skladať mozaiku tej príbehovej časti. To bitkám je naopak venovaný slušný priestor a sú zvládnuté viac ako dobre. Mňa by asi potešilo keby malo rovnakú kvalitu a hĺbku aj samotné zameranie sa na príbeh. Vtedy mi to nevadilo, ale vekom a množstvom videných filmov sa aj moje očakávania menia a prakticky narastajú. A tento level Dračí život zo začiatku nedosahuje. Ale ako píšem, mlátenice znesú prísne kritériá aj v súčasnosti. Tento stav trvá asi do tretiny filmu, potom sa to celkom vyrovná. Objavia sa už aj dlhšie zmysluplné dialógy a celkovo sa to začne správať filmovejšie. Dobrý ťah, nemohlo to tak byť od začiatku? Linda bola, teda ak taká naozaj bola, láskavou a milujúcou partnerkou a správnou ženou pre život muža. V tej pasáži už ale naozaj sledujeme cestu aziata v Amerike v rokoch šesťdesiatych, vzostup jeho kung-fu školy ako aj pád po ťažkom zranení. Na Lauren Holly absolútne nevidieť, že má 30, to by som netipoval ani omylom. Má neskutočne krásne telo a mladučkú tvár, no treba povedať, že od zamilovanej študentky, cez podporujúcu partnerku až po matku, hraje výborne a uveriteľne. Film venuje minimum pozornosti Bruceovej smrti, ale je dôstojnou poctou jeho životu. Zaslúžene v červenom. Kedysi by som dal asi aj päť, no dnes musím strestať ten chaotický začiatok od scény k scéne. Palec nahor. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o Bruci Lee. Zvláště, pokud bylo vše pravdivé. Například bylo zajímavé sledovat, jak Bruce Lee vaří v kuchyni a pere se s kuchaři venku o holku. Schválně jsem si prostudoval jeho životopis tady na csfd. A trochu mi nesedí ta filmografie s datem jeho úmrtí a s tím, co uvádí film. Já totiž pořád čekal, kdy se z něj konečně stane ten slavný Bruce Lee, kterého obdivuje Amerika a Hong Kong a vůbec celý svět. To všechno ale tak nějak nepřicházelo. Ale jinak se mi líbily akční scény. Pokud Bruce Lee byl takový jaký byl prezentován, pak to musel být fajn člověk. Dále je škoda, že se film víc nevěnoval jeho smrti. Celkově se mi snímek líbil a dokonce jsem dal původně o hvězdu více, ale nakonec to přece jen stahuji. Herecké výkony sice byly kvalitní, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že jeho život byl natočen tak nějak velkou zkratkou a že zkrátka, i přes jeho délku, nebylo natočeno všechno podstatné. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • Příprava na roli Bruce Leeho byla tak tvrdá a náročná, že jeho představitel Jason Scott Lee se po natočení filmu přiznal, že chtěl z projektu předčasně odstoupit. (Lynette)
  • Hlavní představitel se na hlavní roli legendárního Bruce Lee připravoval velmi tvrdým tréningem - 7 týdnů před kamerovýma zkouškama začal sám trénovat Jeet Kun Do a když dostal roli, další 4 měsíce trénoval s bývalým žákem Bruce Leeho a to s Jerrym Poteetem (často pracuje jako filmový poradce a odborník přes bojová umění). (Lynette)
  • Herec Jason Scott Lee byl roku 1994 nominován na cenu MTV MOVIE AWARD v kategorii "nejlepší průlomový výkon". (Lynette)

Reklama

Reklama