Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pan Kopecký je výborný vypravěč. K tomu velmi kvalitní herecké obsazení a zajímavé příběhy. Já třeba už nyní vím, proč se používá slovo grázl jako označení hajzlíka. Kromě několika situací, kdy se postavy chovaly docela nelogicky se mi jinak seriál docela líbil a pohled do jiné doby také. Takže hodnotím kladně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i přes "špatné?" konce upoutá velkou dávkou humoru. Radoslav Bzobohatý coby Václav Babinský je přesvědčivý coby životem zkroušený zbojník, který má svá nejlepší léta za sebou. K jeho hereckému výkonu se nedá nic říct. Jen to, že ve všech polohách zůstává naprosto skvělý. Jiří Bartoška coby Šobri Jožka opět podává (nad)standartně dobrý výkon - on prostě špatně hrát nedokáže a má k tomu dva zdatné spoluhráče - úžasně nejednoznačného Karla Heřmánka a jako vždy perfektního Ladislava Mrkvičku. Prostě ta skvělá, silná trojice kolegů z Divadla na Zábradlí. Ivan Vyskočil je opravdu grázl a obdařil tohoto gaunera vším, abychom ho mohli jak nesnášet, tak mu bezmezně fandit - prostě zbojník, jak se patří - bez patosu a podobných berliček. Asi největším překvapením pro mě byl strhující výkon Miroslava Vladyky coby Schinderhannese. Vladyka jako poměrně arogantní rváč, který se dokáže chovat jako pravý generál. Přesně ten typ vůdce, ke kterému mohou mít vojáci bezmeznou důvěru. Pavel Zedníček se na roli maďarského zbojníka Róži Šándora vysloveně hodí a podává tak soustředěný výkon, že úplně zapomenete, že se díváte na televizi. Ve všech polohách je naprosto přesný a člověk velmi dobře chápe, proč má kolem sebe vždy zástup ctitelek. Vladimír Dlouhý patří odjakživa mezi naší hereckou elitu a člověku je jeho postavy, trestance Salvadora asi nejvíce líto, protože je to takový sympaťák. Sympatický mladý rebel s krásnou a roztomilou Ilonou Svobodovou po boku. K tomuto výčtu kladů si připočítejte herecké hvězdy ve většině vedlejších rolí a úžasného vypravěče v podání Miloše Kopeckého a vyjde vám národní poklad. ()

Pavlosos 

všechny recenze uživatele

Další z mé tetraiády nejoblíbenějších a nejlepších seriálů naší televize, který poutavě vypráví o historii našich, nebo zahraničních zbojníků. Zdroj úspěchu je zde stejný jako u Dobrodružství kriminalistiky - výborná režie a opět široký herecký ansámbl s Milošem Kopeckým jako vypravěčem v čele dělá z tohoto filmu jeden z nejlepších seriálů a zároveň svou délkou jeden z nejkratších seriálů naší kinematografie. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všech 6 zbojnických historek se vyznačuje především bezchybným hereckým obsazením, jak zbojníků, tak všech ostatních zůčastněných. Historky jsou občas i humorné a prostředím zapadají perfektně do doby, ve které se odehrávají. Ta atmosféra se podařila perfektně navodit. No a zbojníci zahrané výbornými herci zapadli úplně přesně - Jiří bartoška (Jožo Šobri), Ivan Vyskočil (Jan Jiří Grassel), Radoslav Brzobohatý (Václav Babinský), Pavel Zedníček (Róža Šándor), Miroslav Vladyka (Schinderhannes), Vladimír Dlouhý (Trestanec Salvador). A jako bonus Miloš Kopecký, který nás povídkami provází a dokresluje začátek a konec životů jednotlivých zbojníků. Převeliká škoda, že se nenatočilo více dílů, náš kraj měl mnoho podobných loupežnických dobrodruhů. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se na zámku Slatiňany, v Trojanově mlýně, v Hostivicích, na hradě Valečov a v Praze Hradčanech. (sator)
  • Miloš Kopecký jako glosátor účinkuje jako jediný ve všech šesti dílech. Ve dvou díle účinkuje Jiří Pleskot v roli učitele gymnázia, ostatní herci se objevili pouze v jednom díle. (Willy Kufalt)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama