Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žhavý písek, tvrdý dril a smrt na každém kroku, takový je život Cizinecké legie pod žhavým Africkým sluncem. Hlavní postavou příběhu zasazeného do dvacátých let dvacátého století je lehkomyslný francouzský boxer a flamendr Alain Lefevre, který udělá tu chybu, že se zaplete s milenkou nechvalně známého mafiánského bosse. Na útěku před jeho zabijáky se rozhodne ukrýt osvědčeným způsobem a nechá se naverbovat k francouzské cizinecké legii, která ho pošle k pluku do severní Afriky, kde se stává spolubojovníkem pestré směsi mužů všech možných ras, vyznání i příčin, které je přivedly do řad legie. Tady se mladý muž musí utkat nejen s brutálním psychopatickým velitelem, tradičně tvrdým a krutým výcvikem, ale také s jednotkami krvelačných partyzánů a dokonce i s najatým zabijákem, který ho přijede zabít poté, co francouzský mafián zjistí, kam zmizel. Všechny rozpory mezi muži jednotky, všechny jejich osobní potíže a pocity se ovšem stávají bezvýznamnými v okamžiku, kdy je pevnost napadena Araby odhodlanými ke všemu. Zdá se, že tentokrát ani kulomety zasypávající nepřítele deštěm kulek nepomohou. A tak nezbývá než doufat, že Alain přežije a vrátí se do Paříže, aby mohl očistit své jméno pošpiněné falešným obviněním a také získat ruku ženy, kterou stále miluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (142)

Han22 

všechny recenze uživatele

Před nějakýmu x lety mě tento film neuvěřitelně překvapil a potěšil. A i po letech musím uznat, že jde o jeden z nejlepších Van Dammových filmů. Van Damme nehraje žádného bijce, ale obyčejného boxera, který odmítne prohrát zápas, zmanipulovaný mafií a po smrti bratra prchá z bláta do louže - do náruče cizinecké legie. Ta bojuje v nekonečné poušti proti oprávněně naštvaným Arabům, kterým se nelíbí že se jim tu roztahují cizinci. Legionář není žádný velkofilm, ale nabízí solidní příběh, skvělé vedlejší postavy podpořené hereckými výkony (Van Damma se to pochopitelně netýká), humorné odlehčení i solidní emoce. A když dojde na válečné scény, jsou perfektně natočené. Zkrátka a dobře se nejedná o žádné béčko, ale solidně natočený historicko-válečný film, kterému se kromě mírné lacinosti nedá moc vytknout. Pro mě proto zasloužené 4 hvězdičky i po letech a úpřimně ty odpady tady fakt nechápu. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pokus o solídny návrat. Van Damme ako herec ho celkom zvládol, ale režisérske prevedenie už aj tak otrepaného príbehu bolo príliš béčkové. V správnych rukách by filmík kľudne mal na 3*. Zaujímavá je neuveriteľná podobnosť pár scén s Gladiátorom (Žeby Scott mal rád Van Dammovky? :)) Film má aj napriek hroznému prevedeniu pár dobrých momentov.... ()

Reklama

fabuloz 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou je scénář, který je strašně přímočarý a nijak bohatý. Dalo se předvídat, že VD bude leaderem slabších a utlačovaných atd ..Co jsem však nečekal, že to nebude až tak velká nuda jak jsem se z předchozích komentářů dočetl. Myšlenka tohoto počinu byla vskutku dobrá, ale někde se asi stala chyba, jinak by tento film neměl takové nízké hodnocení. Za mě je to dobrý, takže 3* ()

CRYPT 

všechny recenze uživatele

Jeden z nej of the nej snímku s Van Dammem. Poprvé jsem si všiml černošského herce Adewale Akinnuoye-Agbaje(ho) což je neskutečné jméno, ale jeho herecké výkony patří k TOP. Dokonce jsem si i zaslzel a to se děje skutečně málokdy. Je to tedy už pár let, co jsem tento snímek shlédnul, ale musím říci, že jsem byl tehdy velice mile překvapen. ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že tenhle film je takovej průměr. Scénař ani výkony herců opravdu za moc nestály, ikdyž se Van Damm snažil. Co ale na druhou stranu zaujme tak to jsou chytlavé bojové scény v poušti...a místy je to i celkem napínavé - třeba jak jde hrska legionářů na průzkum a dojde ke kontaktu :) A ani výcvik legionářů nebyla špatná podívaná takže nakonec takové ušmudlané 3* ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Na konci 63. minúty sa Alain Lefevre (Jean Claude Van Damme) zoznamuje s dvoma legionármi, pričom pri zábere od chrbta má jeden z nich v ústach cigaretu a v pravej ruke drží zápalku, ale v zábere spredu už v pravej ruke drží cigaretu. (ČSFD)
  • Legionári používajú pušky Lebel 1886, ktoré boli štandardnou zbraňou francúzskej armády počas prvej svetovej vojny. (Jello Biafra)
  • Původně měl snímek zamířit do kin, nakonec šel však pouze do videodistribuce. (korbitch22)

Reklama

Reklama