Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Autorovi se bohužel nepodařilo přenést do svého díla poutavý vypravěčský styl, kterým Poe tolik oplývá, vypravěče vymazal z děje úplně a věty přetvořil do fádních dialogů (samozřejmě se nedá říct, jestli by pokus o vyjadřování podle předlohy dopadl dobře). Kulisy nejsou nijak ohromující, občas dokonce echt papundekl, ale vzhledem k velmi omezeným prostředkům se zřejmě nedalo tvořit lépe a navíc co ztrácejí na dokonalosti technologické, se promítlo do výtvarné stránky. Ze všech interiérů mě nejvíc upoutala expresionistická galerie rodu Usherů, doprovázená výčtem jejich nepoctivých povolání. A trochu mi vadilo, že Usher, který tvrdil, že má vysoce vyvinuté smysly, na to občas pozapomněl. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Až ma samého prekvapilo, ako mi film sadol, a to už 60s veľmi nemusím, vadí mi až príliš teatrálne herectvo, romantická hudba atď. Samozrejme až na výnimky alá Blood and black lace. To všetko tu je, ale film perfektne šľape, má skvelý, neodhadnuteľný príbeh, na v podstate low budget neuveriteľné kulisy a je to proste horor, ako má byť. Pochovanie zaživa, búrka, šialenstvo, prízraky... skvelý film. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

K dílu Edgara Allana Poea bych řekl jen toto: mě zaujalo, mám ho rád, často se k němu vracím a to i přesto, že mě jeho část zrovna nenadchla. Edgar Allan Poe byl průkopník detektivky a hororu, Vincent Price je herec - génius a tvorbu Rogera Cormana neznám. Zánik domu Usherů je navíc adaptací mé nejoblíbenější povídky a tak jsem neviděl důvod, proč se do série těhle filmů nepustit. A já nebyl filmem vůbec zklamán - krátká povídka v 80 minutách by možná někoho odradila, ale já se musím přiznat, že jsem se nenudil jedinou chvilku a stopáž celý příběh pěkně táhla a zdatně utáhla. Herecké výkony jsou skvělé, za zmínku samozřejmě stojí Vincent Price, který je opět nádherně šílený, navíc má v originále fakt působivý hlas. Galerie Usherů je působivá a já celou druhou půli filmu snad ani nedýchal. Atmosféra je fakt působivá a vážně by se dala krájet, takže horor jak vyšitý. Na dobu vzniku to je navíc fakt precizně udělané a já jsem nadšený úplně ze všeho, i z hudební složky. Roger Corman je borec. Doporučuji všem milovníkům hororů a EAP. Bravurní dílo mrtvého žánru. Za mě jednoznačně 100% a těším se na další filmy. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Parádna výprava, oku lahodiace exteriéry i interiéry. Hlavne tie interiéry, napríklad v rodinnej hrobke, tam som cítil, dusnú atmosféru..Tie obrazy predkov a vysvetlenie, že to bola zločinecká banda, zaujímave rozuzlenie šialeného rodokmeňa. Tento film je komorne ladený s vynikajúcim vizuálom, slušným spracovaním a s blondiakom bez fúzov. V.Price, ktorý hral parádne, ale aj ostatný hrali veľmi dobre. Nechýba tu dramatickosť, ponurosť a atmosferická veľkoleposť. Len pri niektorých scénach bolo viditeľné, že sú to divadelné kulisy, ale vobec ma to neodradilo dať vysoké hodnotenie lebo film má veľa predností. Môžem smelo povedať,že Jama a Kyvadlo bol vynikajúci film a tento sa mu všetkým vyrovnal. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Spokojenost! Povídka od E. A. Poea je sice lepší, ale kvůli tomu nebudu na film nadávat, protože Roger Corman zde odvedl velice dobrou práci. Atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet (stejně jako hustá mlha přes domem Usherů, která je ještě hustší a hororovější než v Rákosníčkovi) a o napínavosti ani nemluvě. Cormanovy horory nikdy nevykazovaly známky nadměrných rozpočtů a to je jedině dobře. ZDU si velice dobře vystačí se třemi postavami a několika velice smpatickými hororovými klišé, které potěší každého, kdo má rád klasické hororové prvky jako je výše zmińovaná mlha, strašidelnej dům i jeho interiéry jsou klasika sama o sobě...klasika stejně jako slavná předloha mistra Poea. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)
  • Krajina, kterou Mark Damon projíždí na začátku filmu, byla spáleništěm v Hollywood Hills. Roger Corman o požáru slyšel v rádiu a hned druhý den se na to místo vydal točit. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama