Reklama

Reklama

Láska je věčná. Kultovní americký film o pomstě ze záhrobí, během jehož natáčení tragicky zahynul představitel hlavní role Brandon Lee. Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky... Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O'Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu. V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho. Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem, ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky. Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O'Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (823)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas dokázal, že dobrou komiksovou adaptaci lze natočit i bez promakané psychologie postav či bez bombastických digitálních efektů. Přímočarý děj o posmrtné pomstě „napsaný“ na jednoduché formální stránce, jenž si libuje ve hře světel a stínů, noční temnotě a vtíravém dešti, je postaven na vedlejší kolej aniž by to vlastně vadilo a jedinou cestou do divákovi přízně tak zůstává atmosféra. Kromě výše vypsaného k tomu nemalou měrou přispěla skvěle vedená kamera Dariuse Wolzského a minimálně rytmický, nechytlavý hudební doprovod Graema Reevella. Jako celek to pak dýchne dosti depresivně i bez toho, aniž by jste si uvědomili tragické okolnosti natáčení ()

castor 

všechny recenze uživatele

Všichni samozřejmě víme, jak tohle temné drama podle sešitové předlohy získalo v průběhu natáčení velmi smutný rozměr. V komiksovém thrilleru předjal Brandon Lee svůj osud a ztělesnil mladého hudebníka, který vstává z hrobu a vrací se hledat spravedlnost. Je ovšem jiný, chráněný tajemnou vyšší silou. Detroitská policie působí zoufale, kriminalitě se daří a vylézat v noci do ulic, které velmi často skrápí déšť, není nejlepší nápad. I když tahle násilnická banda vtrhla přímo do bytu rockera a jeho snoubenky. Výsledek má ponurou atmosféru, velmi povedené dekorace, nezvyklé pohledy kamery, chytlavou hudbu i dynamický střih. Jak se ví, celé natáčení provázely podivné události (několik zranění členů štábu či sněhová bouře, která později zaniklé společnosti Carolco způsobila nemalé ztráty na dekoracích), ta největší pak pár dní před poslední klapkou. Lékaři několik hodin marně bojovali o život vycházející hvězdy. S ohledem na to, jak se mrštný syn legendárního otce s charakterní rolí popral, si myslím, že by se skutečnou hvězdou dřív nebo později stal. Sice přímočaré, ale natočené je to skvěle. Stylová záležitost. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Perfektný príbeh, ktorý sa odohráva v dokonalej gotickej atmosfére. Vizuálna stránka je skutočne dobre zvládnutá a na film sa dá pozerať aj po niekoľkých rokoch. Herecky je to bravúrne obsadené a okrem fajn príbehu a namaskovaného Brandona Lee, film posúva do výšin aj dobrý strih, akcie a hudba Graeme Revella. Obľúbený soundtrack: Inertia, Pain And The Shadows, A Cold October Night. 90% - 5* ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vrana, film, ktorý sa zapísal do dejín hlavne úmrtím svojho hlavného predstaviteľa, Brandona Leeho, čo bola zbytočná tragédia, bol by som veľmi zvedavý, ako by jeho kariéra prebiehala v nasledujúcich rokoch, inak mi to ale príde ako dosť priemerný a prakticky zabudnuteľný film. A môže za to hlavne fakt, že film boduje skôr v tých vedľajších, než v hlavných zložkách. Alex Proyas je výborný režisér, čo dokázal následne ešte viackrát a aj tu sa mu podarilo navodiť výbornú, až takú temnú gotickú atmosféru a zaujímavé vykreslenie mesta, z ktorého cítiť komiksový nádych, čo bežne nemusím, ale v tomto prevedení mi to sedelo. Navyše sa môže oprieť aj o zaujímavé postavy a vzťahy medzi nimi, Brandon Lee je tu ten správny sympaťák, ale páčila sa mi aj postava dievčaťa a policajta, takže som si celkom užíval aj ich spoločné sekvencie. A ani záporáci, medzi ktorými sa nájde viacero známych tvárí sami o sebe nie sú najhorší. Ale po ostatných stránkach je to už horšie, zápletka vo svojej samotnej podstate je síce výborná a ten vysoký potenciál cítiť už od úvodných minút, ale inak mi dej príde zbytočne priamočiary, bez akejkoľvek zaujímavejšej sekvencie a lepšej gradácie. Tiež film sa snaží pôsobiť tak smutne, čo tu často cítiť, ale vôbec to nefunguje a je len úplne chladný. No a najväčším sklamaním sú samotné strety so záporákmi a teda aj akčné scény. V takomto mysteriózne ladenom filme určite neočakávam a vlastne ani nechcem štandardnú akciu, ale tu jednotlivým scénam zúfalo chýba nielen čokoľvek zaujímavé po akčnej stránke, ale hlavne emócie. Malo by to byť plné psychickej bolesti, ktorú prežíva hlavný hrdina, ale aj pocitu zadosťučinenia, no o tom nemôže byť ani reči. Strety s jednotlivcami v priebehu filmu sú nevýrazné, hlavná akčná sekvencia, vystrieľanie mafiánskeho sídla mi prišla ako z úplne iného a omnoho béčkovejšieho filmu, toto sa tu zúfalo nehodilo a finále ma už nebavilo vôbec. Takže vždy cítim, aký kult z toho mohol byť, potenciál bol mimoriadny, ale o to je smutnejšie, že filmová rozlúčka s mladým a sympatickým Brandonom Leem je len takáto priemerná. 60% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas si potrpí na styl, a to je jedině dobře, protože co on dokáže stvořit to se jen tak nevidí. Celý film se nese v takovym temnym duchu a hlavní hrdina (mimochodem svou vizáží dost připomínající Střihorukýho Edwarda) si mezi zabíjením najde čas i na metalové drnkání na kytaru. Prostě fakt bezva. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (51)

  • James O'Barr sa písaním komiksu "Vrána" vyrovnával s ťažkou životnou skúsenosťou, keď mu opitý vodič zabil snúbenicu. Komiks vyšiel aj v českom preklade. (Puol)
  • Film už od začátku doprovázely podivné nehody a neštěstí. Vše začalo už v prvních týdnech natáčení, kdy práci zkomplikoval podivný požár kamionu s drahou filmařskou technikou, jehož vznik nebyl objasněn. Přes finanční problémy, které to přineslo, nakonec natáčení pokračovalo, ale přišla další neštěstí. Několik členů štábu bylo zraněno a jeden z kaskadérů málem uhořel. (pornogrind)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

22.10.2021

Herec Alec Baldwin při natáčení westernu Rust zřejmě omylem zastřelil 42letou kameramanku Halynu Hutchins a postřelil režiséra filmu Joela Souzu zbraní, která sloužila jako rekvizita a neměla… (více)

Reboot Vrány opět žije

Reboot Vrány opět žije

31.01.2020

Filmová Vrána patří k nejprokletějším projektům vůbec. Zaprvé bude značka už navždy svázána se smrtí herce Brandona Leeho, jakoby to ale nestačilo, Hollywood se už dobrou dekádu snaží o reboot, který… (více)

Remake Vrány se ruší. Už zase

Remake Vrány se ruší. Už zase

01.06.2018

Nejspíš je na čase si přiznat, že už se filmového remaku kultovního komiksu Vrána nikdy nedočkáme. Po problémové produkci a několika změnách na režisérském postu se natáčení opět odsouvá. Projekt… (více)

Reklama

Reklama