Reklama

Reklama

New York, píše sa rok 2095. Kdesi uprostred tohto obrovského megalopolisu budúcnosti krásna mladá žena s modrými vlasmi a mliečnou pleťou zúfalo roní modré slzy. Volá sa Jill Bioskopová (Linda Hardy), je mutantka - a je tiež pokusným králikom slávnej profesorky Elmy Turnerovej (Charlotte Rampling). Jill zatiaľ netuší, že Horus (Thomas M. Pollard), mocný boh s hlavou sokola, práve precestoval polovicu vesmíru, len aby ju našiel. Ostatní bohovia sa totiž rozhodli zbaviť ho nesmrteľnosti, a tak má už len sedem dní na to, aby v bludisku, ktorým sa toto mesto v posledných rokoch stalo, našiel Jill, zviedol ju a splodil s ňou dieťa! Lebo len tak môže zostať nesmrteľný naveky... Aby sa mu to ale podarilo, musí si nájsť vhodné ľudské telo, do ktorého sa prevtelí, akúsi božskú nádobu z mäsa a kostí. jediným vhodným kandidátom sa ukáže byť azda najslávnejší politický väzeň tých čias Alcide Nikopol (Thomas Kretschmann), ktorý kedysi burcoval ľudí proti systému hlásajúcemu novodobý apartheid, a preto ho mocní tohto sveta nechali na výstrahu zakonzervovať v obrovskej kapsli plnej tekutého dusíku, ktorá posledných tridsať rokov blúdila vesmírom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (225)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Svět Immortelu v sobě skrývá mnoho zajímavých kulis i životů. Egyptští bohové, korporace Eugenics, podzemní hnutí, tajemná rasa Dayaků, policie - a každá tato součást světa je zastoupena minimálně jednou, ale spíše více postavami. To je poměrně mnoho hráčů na tak malý prostor, který 100 minut nabízí, zvláště je-li touha postavy vylíčit jako skutečné postavy, ne jen jako komixově zjednodušené postavičky, jak je běžné za Velkou louží. Bilal tuhle touhu určitě má, jenže většinu času se lyricky zasnívá nad výtvarnou vypiplaností prostředí a tak diváka s charaktery seznámí nedostatečně. Na druhou stranu se musí nechat, že zprostředkování "úžasu nad budoucím světem" se povedlo. Má velmi příjemný, lehce meditativní, až mystický nádech, což dobře koresponduje se zápletkou a přítomnými bohy. Fabule je velmi jednoduchá, a to u množství vsazených postav nepříjemně zklame. Divákovo poznání fungování světa po skončení filmu je mělké, nicméně svět láká k dalším příběhům, k objevování. Napadlo mě, že se složitějším příběhem by Immortel mohl být velmi slušným seriálem. Jako filmu mu dám jenom silné ***. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý, tak bych velmi výstižně nazvala tento počit. Na jedné straně oceňuji velmi zajímavé a odvážné grafické zpracování (taky vám došlo až po delší době, že v tom filmu nehrají jen herci, ale zdigitalizovaní a naschvál počítačově vymodelovaní lidé - respektive vám to došlo onou jakoby špatnou počítačovou tváří), na straně druhé je tu velmi schematický a totálně nedotažený děj - byť je prvoplánovitě celkem originální. Až po shlédnutí všech bonusů na dvd, jsem vlastně pochopila, proč jsem i já sama byla dosti rozpačitá... Neboť Enki Billal je tvůrce komixů a to se samozřejmě odrazilo na oné zvláštní málomluvné a neosvětlující poetice filmu. Mám taky pocit, že film coby adaptace komixu předehnal o rok "zbožňované" Sin City, kde jsou taktéž hrdinové přetaženi z políčka komixu do políček filmových. A nejenom tento fakt, ale i další aspekt, a to že Immortal je francouzským počinem, mě utvrzuje, že si míň než tři hvězdičky nezaslouží. Film má sám o sobě řadu chyb a vad na kráse, nicméně i přes ně mi nějakým vizuálním zvláštnem učaroval. I když chvílemi je počítačová grafika tak moc počítačová, že je to k neskousnutí (kde já to jen viděla ... Nomad Soul - Omikron, znáte tu počítačovou hru, neměl s ní náhodou Bilal cosi do činění???). ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Nudný slátaný scifi, který si hraje na mysteriózní neakční thriller, ale nejde mu to ani trochu a tak ve výsledku se člověk kouká jen na vizuální stránku, která ale objektívně taky neni moc dobrá, obzvlášť postavy jsou na rok 2004 celkem trapný a na francouzskou missku Lindu Hardy v modrým, což neni až zas tak špatná podívání, ale chtělo by to celý podat trochu zábavnějc ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Enki Bilal je vskutku internacionální. Narozen v Bělehradě, otec z Hercegoviny(Jugoslávie) a matka od Karlových Varů( Československo) a od roku 1961 žije ve Francii. Navíc je i autorem předloh(y). Takže Enki Bilal vyda za 2 hvězdičky. Thomas Kretschmann jako Nikopol a Linda Hardy jako Jill za další. Atmosfera za další hvězdu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle sci-fi me hodne zaujalo. Spis nez akcni sci-fi to je sci-fi drama (i kdyz to zni dost divne), ale nejaka akce se tu taky najde. Pokud ale cekate Matrix budete hodne zklamany. Nejvetsi plus tohohle filmu je vizualni stranka, ta je naprosto bombasticka a i kdyz triky nepatrej mezi spicku, na pohled vypadaj perfektne. Dalsi plus je pribeh, kterej ma sice par logickejch der a par veci si bere z jinejch filmu, ale celkove je docela promakanej (misty zbytecne moc komplikovanej) a hlavne strasne zajimavej. Herci jsou taky docela dobry, ale mohlo jich tu byt vic. Tady bych videl asi jediny minus filmu a to, ze nektery animovany postavy vypadaj dost odflakle. Vahal jsem mezi 4* a 5*, ale i kdyz to neni uplne cistejch 5*, tak je musim dat, protoze tohle sci-fi me fakt dostalo. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Film volně navazuje na sérii komiksů "La Foire aux Immortels", za níž stojí režisér snímku Enki Bilal. (Terva)
  • Keď sa doktorka Turnerová rozpráva s Jill po prvýkrát, pozrie sa na digitálne zobrazenie Jilliných telesných predpokladov, ktoré hovoria, že jej výška je 4 palce a 8 stôp, čo v prepočte vychádza na približne 254 cm. (Melios)

Reklama

Reklama