Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já tyhle složité filmy rád, ale když mě nudí, tak mě ani nebaví přemýšlet nad tím, o co v nich vůbec jde. A to je případ Vynálezu, mě ten film většinu času dost nudil. Takže jsem sledoval nějaký dva vynálezce, co vynalezli nějaký stroj času, ten pak udělali víckrát, cestovali časem, měli tam i nějaký klony a nakonec jim ten vynález ukradla nějaká firma a začal ho masově vyrábět. A celý je to strašně zmatený, divný, natočené je to jak nějaký amatérský film, což mě taky celkem vytáčelo, ale hlavně je to prostě strašná nuda, takže mě nad tím nebavilo ani moc přemýšlet. Co já vím, možná v tom je skrytá nějaká neskutečně hluboká myšlenka a je to geniální dílo, i když je strašně amatérsky natočené. Ale koukat na to kvůli tomu znovu fakt nebudu, považoval bych to za ztrátu času. Když to porovnám s druhým filmem Shana Carrutha (btw, mě nejvíc dostává, jak na tom filmu dělá všechno to nejdůležitější... stejně jako Neil Breen nebo Alejandro Jodorowsky) - Upstream Color - tak Upstream Color bylo mnohem lepší, jelikož to něco do sebe i mělo a i když jsem tomu nedal velký počet hvězd, i tak uznávám, že na tom filmu něco je. Na Vynálezu nic tak extra zajímavého nevidím. Slabé 2* ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Co bych kecal - můj dřevorubecký mozek tenhle film prostě nevstřebal. Věřím tomu, že po několika dalších projekcích bych z něho byl moudřejší, ale kdybych si ho měl pustit byť jen jednou znovu, musel bych být masochista - takhle divácky nevstřícný kousek aby člověk pohledal. Asi to nejtechnokratičtější scífko, jaké jsem kdy viděl. Sci-fi miluju, ale školní matiku i fyziku nesnáším a navíc po celodenní šichtě s křoviňákem fakt nemám náladu lámat si hlavu nad neustálým plkáním dvou bělokošilatých kravaťáků o nějakých časových paradoxech a propletencích, takže můj výsledný dojem z filmu je hodně vlažný. Ale moc se mi líbily závěrečné titulky, krásná práce. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Toto som prvý krát videl pred siedmimi rokmi (ako šestnásťročný), vtedy sa mi cez túto pomerne komplikovanú intošskú konverzačku nepodarilo preniknúť, nudila ma a odmietol som ju ohodnotiť. Rokmi však toto matfyzácke, minimalisticky low-budgetové scifi dráždiace divácku zvedavosť získalo u mňa na hodnote. Jeden z tých naozaj pekných a vrstevnatých dôkazov toho, že aj s malým gašparkom (rozpočtom?) vieme urobiť veľké divadlo. Carruth je pôsobivý auteur. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na tom filmu tak nepochopitelného... Jen ten konec chce trochu víc se zamyslet, ale ne zas tak moc. Prostě se do toho hoši trochu zamotali. Styl, jak je to natočené, je velmi realistický. Bez tradičních hollywoodských keců, romantiky, morálních poučení a podobných nesmyslů. Asi to zařadím mezi jedno z nejlepších sci-fi, jaké jsem viděla. Sice myšlenka cestování časem byla omílaná spoustukrát, tady to někdo domyslel do nejpraktičtějších detailů. A opět jsem se poučila, nečíst před filmem komentáře, protože jsem film kvůli nim odkládala, až budu mít extra nažhavený mozkový buňky, ale není to potřeba... Když si tak čtu ostatní komentáře, připadá mi, že současný divák asi trochu leniví a když mu režisér nestrčí smysl a význam pod nos, tak je nespokojený a fňuká, jaký to je špatný film:) (samozřejmě mluvím jen o komentářích, kterých se to týká). A taky žádnou nízkorozpočtovost jsem ve filmu necítila. Režii, příběh atd. je stokrát lepší než spousta filmů, na který se chodí do multikin...(nevím jestli nepřecházím z kritiky filmu na kritiku konzumu...:)) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)
  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)

Reklama

Reklama