Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

h0n24 

všechny recenze uživatele

Jedinečné. Doporučuji. Neznám inteligentnější film, který pro svou náročnost potřebuje absolutní koncentraci a desítek "skoků v čase přehrávače", aby šlo mnohé scény pochopit. Prakticky žádná část filmu není přímo ve filmu vysvětlena, divák má možnost pouze nezaujatě nahlížet na děj. K filmu doporučuji titulky, značně ulehčují orientaci se v jemných nuancích rozhovorů a dějových vodítkách. Zaměřte se na: telefony, automobily, sluchátka, počty hlavních postav, party, Grangerovu úlohu, "vypravěče". ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Já jsem se bavil dobře, i když jsem nechápal, která bije. To svědčí buď o tom, že je něco v nepořádku se mnou, anebo na tom filmu vážně něco je. Pochopitelně volím druhou variantu. Jako spousta lidí jsem se po shlédnutí Primeru pídil po vysvětlujících informacích, a když jsem se dostal k tomuhle - http://www.freeweb.hu/neuwanstein/ - tak jsem to vzdal. Film za 7000 dolarů, kde se prolíná 9 časových rovin a v nich dvě postavy. Nekup to. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Měl to být jeden z největších vynálezů všech dob - krabice, ve které přestávají platit gravitační zákony. Jenže jakmile se Aaronovi a Abemu podaří stroj stabilizovat, zjišťují, že má i jednu další nechtěnou vlastnost - přístroj také umožňuje cestovat časem. A cestování časem se dá docela dobře využít k vydělání peněz, že ano (zjistíte si kurs akcií zítra a nakoupíte je již dnes). Jenže cesty časem nejsou bez rizika, což se velmi brzy naši hrdinové dozví ... Uh, že je cestování časem nebezpečné ví kromě samotných cestovatelů i leckterý filmař, páč jen málokterému se podaří s časovými paradoxy vyrovnat se ctí. Ti ostatní sklouznou do stoprocentního neředěného chaosu, což je případ i tohoto filmu. Po první půl hodince která je ještě docela fajn, ale pak jsem se (s prvním časovým přesunem) ztratil a až do konce filmu nenašel. Nějak mi úplně uniklo kdo, co, kdy a proč, a konec tomu nasadil korunu už úplně. Na druhou stranu chválím samotné zpracování filmu - za pár šušňů docela příjemně natočeno - dvakrát škoda toho zmatku.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle byla šílenost. Amatérský výmysl, který se snad ani nedá definovat, protože jeho podstatou je podivná hra s časem, kterou možná nechápou ani sami tvůrci. Celý film je naprosto chaotický, když dává chvíli smysl hned si to uvědomí a rychle přetočí na vyšší obrátky, aby divák neměl šanci dokonce filmu uvědomit si nic co on sám nechce. A nebo tomu tak není a autoři chtěli jen, aby divák sledoval chaotický děj, chaotické postavy a šílené dialogy připomínající hru z Harryho Pottera v které se nesmí říkat jméno toho kom se mluví. Přesně takhle to vypadá i ve Vynálezu, všichni tu budou mluvit a vy se jen dívat a na konci si snad řeknete, co vlastně byl ten tajuplný stroj, který je filmem neskutečně utajován. Až ho uvidíte budete zklamání, ale postavy vám to ihned vrátí ve smyslu "nezáleží jak to vypadá, ale musíš zjistit co to umí". Vše je tak krásně promyšlené a úžasně natočené, že mi ani po konci filmu nezbývá říct, že jde o amatérský film, který přerostl myšlenkově i technicky přes hlavu jeho autorů. Srovnávání s Aronofskoho Pí mi přijde spíše úsměvné doufání autorů než realita. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)
  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno