Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Torpid 

všechny recenze uživatele

Drahá a pečivá výprava plus cca 20 minut celkem strhujících válečných scén, toť klady 133' trvajícího, ambicemi přetékajícího filmu. A teď už jen ten humus. I kdyby se vynechal ten kýčovitej křestní závěr v barvách obrázků Strážní věže, tak by to celý byla nacionalisticky-křesťanská propaganda sloužící Putinovi k upevňování národní hrdosti. Hlavnímu hrdinovi by spíš slušelo serfařský prkno v Pobřežní hlídce a i tam by patřil k hereckému podprůměru. Ruská duše, ruská mentalita - to překládá můj mozek, jako afektovaný přehrávání s gesty herců, který mi často nedávají vůbec smysl. Zpomalovačky - a to tak že fakt pomalé a velmi časté - klasické to způsoby b-čkových režisérů.To, že se to odehrává celý v bahně ani náhodou neznamená, že by to bylo alespoň z 50% historicky věrohodné. Schválně si v blízký době pustím Andreje Rubleva a vůbec nevadí jiné století. Samotnýho by mě zajímalo, jestli tam taky uvidím tohle přehrávající čůrákování anebo budu znova tak nadšenej jako kdysi. Dost si přeju aby Andrej Kravčuk byl žabař a Tarkovskij zůstal i nadále pro mne géniem. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu parádní epická výprava a správně drsná atmoška. Na straně druhé ovšem 2 hodiny, kdy jsem prakticky ani nevěděl, co přesně se děje (střih?) a abych se přiznal, lehce jsem se i přes skvělý vizuál nudil. Ztrácel jsem se v ději, byl jsem naprosto mimo z postav, z jejich motivací a cílů. Jo Rogněda.. to byla kost a její příběhová linka byla asi nejzajímavější, ale opět, chybělo mi xxx scén, abych si k ní udělal nějakou hlubší a trvalejší vazbu... ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Prototyp zábavné kraviny, kde se nešetřilo na výpravě, ale zřejmě proto už nezbylo na papíry pro další verze scénáře, protože ten je, mírně řečeno, pitomý jako lobotomizovaný křeček, co vede Arménský klub přátel Ordinace v růžové zahradě. A je to hrozná škoda, protože rublů se utratilo hodně a film je prostě sympatický. Ale scénář, který působí jako slepenec tří slabších dílů z Vikings, postrádá nějakou pořádnou gradaci na konci a popravdě, poslední půlhodina je asi nejslabší. Jenže... Jsou tam Vikingové a rusácí, co mají hodně ostrejch seker, to ke štěstí stačí (o=´ ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zle, trocha zvlastny scenar; najprv lietaju celkom dlho hlavy a useknute ruky, slow-motion zabery na prepichovane srdce, verejne znasilnovanie manzelky, poprava svokrovcov a podobne. Dej je spory, lapidarne povedane; obcas dake prapodivne dialogy, ktorych podstatu clovek moze asi len hadat. Sekanice vyborne, sto-bodove, detailne, velko-vypravne. Kazdy vlasaty chlpac vypada rovnako, takze som zvacsa nechapal, komu sa odkotulala hlava a spliechala rytmicky krv z krku po nej; no ale tak sumarne, na 3* to vystaci v pohode. Konci to pokrestancenim totalnych pohanov, co si cely cas rezali hlavy, proste dosli na to, ze laska je lepsia nez nenavist, ze si treba vediet odpustit, nez kazdemu urvat hlavu. Z tohto hladiska to dava sice ako-taky zmysel, ale volake je to kostrbate i tak. 3* za dobre posolstvo ku koncu a nefalsovane sekanice. Dalsie 2* chybaju za divny dej a nerozlisitelnost, kto komu rezal hlavu vlastne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľkolepý film, na ktorom je vidieť každý investovaný milión rubľov. Ohromné davové scény, hradiská, lode, obetiská s modlami starých bohov, prepracované interiéry, kostýmy, zbroj a zbrane – z toho všetkého priam prechádza zrak. Celý film je parádne natočený a ozvučený, digitálne omaľovánky sú veľmi dobré a dokonca aj ten počítačový tur, ktorého lovia v úvodnej scéne, znesie porovnanie s tým najlepším od ILM. Príbeh pôsobí uponáhľaným a zároveň roztriešteným dojmom, miestami má dokonca problém s nadväznosťou scén – skrátka vyzerá, ako keby tie dve hodiny zostrihali z cca 6-dielneho seriálu. Kvôli tomu výrazne trpia motivácie postáv, vývoj postáv a vzťahov nie je dostatočne prekreslený a uveriteľný. Herci sú bez problémov, najmä hlavný hrdina a predstaviteľ radcu a pobočníka Svenelda, ktorý zároveň slúži ako rozprávač príbehu. Čo mi vo filme dosť veľmi chýbalo, je akákoľvek zmienka o Slovanoch a ich bohoch. Tá slovansko-varjažská dynamika sa nerieši. Staré ukrajinské kmene sa vôbec nespomínajú. Pohanskí žreci sú od začiatku zobrazení ako nesympatickí, zákerní, neustále sfetovaní a krvilační blázni. Vladimíra nazývajú cudzincom a dokonca sa ho pokúsia zavraždiť. Napriek problémom so scenárom a jasným prvkom ruskej propagandy je film povinná jazda pre všetkých milovníkov historických filmov, je to pastva pre oči a môžeme len snívať o tom, že by niekedy vzniklo čosi podobné trebárs o Pribinovi alebo Svätoplukovi. 7/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • V květnu 2016 byl na jedné z lokací natáčení otevřen první ruský filmový park – Kinopark „Viking“. Park se nachází na Krymu nedaleko obce Pereval'ne. (Všežrout)
  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)
  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)

Reklama

Reklama