Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje "jazzový věk" bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy "stará" aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd), ale nejznámější je dnes asi třetí filmová verze z roku 1974. Jejím režisérem je známý anglický tvůrce Jack Clayton (mj. klasické Místo nahoře), který pracoval se štědrým rozpočtem (cca 6,5 milionu dolarů) podle scénáře Francise Forda Coppoly a měl k dispozici přední herecké hvězdy, zejména Roberta Redforda do titulní úlohy a Miu Farrowovou jako Daisy. Snímek natočený v duchu tehdy módních retrofilmů (Takoví jsme byli, Podraz) sice ctitele předlohy a filmové kritiky příliš nepřesvědčil, nicméně patřil ve své době k divácky nejúspěšnějším titulům. Americká akademie ho vyznamenala dvěma Oscary, za kostýmy Theoni V. Aldredgeové a hudební adaptaci Nelsona Riddlea. (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že už samotná predloha Francisa Scotta Fitzgeralda ma akosi vôbec nezaujala a neoslovila... Preto som dúfal, že aspoň vizualizácia a filmové spracovanie môj dojem z toho celého trošku vylepšia, ale nie - takýto zázrak sa bohužiaľ nekonal. Mám rád literárnu klasiku, ale Gatsbyho buď nechápem, alebo možno ani chápať nechcem. Komplikované vzťahy, keď si ženatí muži hľadajú milenky a potom sa čudujú, že ich manželky im utekajú s inými? A to dlhoročné čakanie na niekdajšiu Lásku, ktorá sa medzičasom vydala? Nemá to ďaleko od telenovely, hoci udalosti v tomto prípade zásadne gradovali do všemožnej tragédie - čo ma vlastne zaujalo najviacej. No nič, ešte stále to môže napraviť "nový" Gatsby z roku 2013, ktorému určite šancu dám (a snáď to vylepší môj celkový dojem). ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kterak Francis Ford Coppola zavraždil Francise Scotta Fitzgeralda svým scénářem jistěji, než kdyby po něm hodil granát, čili jeden Kmotr bravurního adaptéra literárních předloh nedělá. Unylá vyprávěnka bez nápadu nicméně na několika místech jiskří příjemně retro záblesky a Redfordovi role padne jako ulitá, což je bohužel zazděno tím, že má ve filmu prostoru asi jako nosorožec v panelákové kuchyni. Díky tomu se mi překvapivě nejlepší zdála Mia Farrow, její Daisy ve mně budila stejnou touhu ji rozčtvrtit, spálit a nasypat do žumpy jako Daisy knižní. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Co si budem povídat, není to zase až tak zdařilé. Vykreslení doby přebíjí příběh i charaktery, možná až příliš, protože samotný příběh tady zdaleka nepůsobí tak věrohodně jako v knížce, což je škoda. Velký Gatsby není špatná adaptace (čím víc graduje, tím je lepší - závěr se povedl i v této filmové verzi), jen ji nemůžete odpustit to, že není tak dobrá jako kniha, což vzhledem k ne úplně dobře zfilmovatelnému námětu asi není úplná chyba tvůrců. Za juknutí to stojí, ale doporučuji spíš knížku brilantního F.S. Fitzgeralda. 65% "Chodili na ty večírky se slaboduchostí, která byla sama o sobě pozvánkou." ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je mi fuk, že je to podľa nejakej knihy. Z tohto filmu je cítiť akúsi obhajobu prehnaného bohatstva na úkor spoločnosti, akúsi mimoriadnu galantnosť a rozumnosť u bohatých ľudí, proste akúsi nadradenosť. Tiež tu akosi tie citové hľadiská sú príliš chladné a chlap sa tu nekresťanským spôsobom pokúša byť šťastný tým, že si uchmatne naspäť svoju bývalú lásku, ktorá nevie, čo chce a ktorá je akoby bez citov a len povrchná a výstredná žena. Redford tu má ozaj málo priestoru a tiež je to zbytočne pretiahnutý film a ani tá podľa mňa výrazne dobrá atmosféra doby tomu veľmi nepomáha, lebo scenár v spojení s dejom nie je nič romanticky výnimočné, či niečo na štýl tragédie ako Rómeo a Júlia. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda. Neubránil som sa porovnávaniu s novou verziou Gatsbyho a táto mu nesiaha ani po päty. Uznávam, že kostýmy boli dobré a hudba bola tiež fajn a viacej zodpovedala danému historickému obdobiu. Mia Farrow zahrala Diasy brilantne, bola oveľa viac neznesiteľnejšia ako v podaní Mulligan. Ale viac dobrého už nenájdem. Bolo to plané, bez silných emócií a chýbala mi pompéznosť Luhrmannovho Gatsbyho. Áno, áno, môže za to do istej miery aj technologický pokrok, ale niet pochýb že dosiahnuť silné emócie aj bez toho mohlisa dá aj bez toho. Veľmi, veľmi priemerné. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Jack Nicholson dostal nabídku zahrát si roli Gatsbyho, ale odmítl, jelikož nebyl spokojen s původní volbou Ali MacGrawové do role Daisy. Do stejné role se uvažovalo i o obsazení Steva McQueena, ten ale rovněž odmítl. (CrypzzXD)
  • Anachronismus: Příběh je situován do roku 1922, ale Gatsbyho žlutý Rolls Royce Phantom I je model z roku 1928. (NinadeL)

Reklama

Reklama