Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Robbi 

všechny recenze uživatele

První western, a je lhostejné, že to zrovna byla komendie hodně vtipně koketující s parodií, který jsem jako dítě viděl v kině. To už dnes bohužel neexistuje, jako se mi zdá, že neexistují vtipné a dobře koukatelné parodie. Tehdy jsem také nevěděl, že James Garner mě oslní v Grand Prix, v hlavě mi tenkrát zůstalo plno momentek (například hořící šaty hlavní hrdinky) a replik, z nichž některé se tu objevily. Rád přidám dvě další. Otec a bratři Denbybo se pokoušejí Joea osvobodit a nemohou vytrhnout mříže. Otec: "Ty mříže držej jak evangelium!" Joe: "Taky jsem je pomáhal zdít!". A před útokem Denbyho tlupy dává otec Denby jednomu ze svých synů váček se slovy: "Schovej mi můj umělej chrup, kdyby náhodou něco." Následuje přestřelka, při níž pistolník vyndavá z kapsy na prsou pytlík a nadšeně haleká: "Tati, tvůj umělej chrup. Zachránil mi život!" ()

da-a 

všechny recenze uživatele

Kterak tajemný cizinec, mířící do Austrálie, zakotvil v prohnilém westernovém městečku a jal se konat pořádek. Kdo ví, jak moc mě tyto komedie z Divokého Západu ještě překvapí. Kulisy, v nichž by se dalo rozehrát slušné pistolnické dráma tentokrát slouží jako dokonalé místo pro nekomplikovaný, ale mnohdy chytrý humor, ve kterém se mísí slovní, fyzické i satirické výpady nikdy neminuvšího Jamese Garnera a jeho věrného sidekicka Jacka Elama. Některé scény jsou pojaty v "cartoon" stylu, jiné lehce parodují ustálená westernová klišé. Protože mě film zastihl s nekrytými zády, užil jsem si ho o to víc. Doporučuji nejen těm, kteří jsou unaveni z věčně vážných tváří pistolníků. ()

Reklama

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná westernovská podívaná, která vypráví o jednom pohodářském budoucím šerifu (James Garner) jak je na cestě do Austrálie, ale aby si něco vydělal tak se zastaví v díře kde pozná lásku, nepřátele, kamaráda a to vše je podané v extrémně vtipném westernu, u kterého by se i největší mrzout musel držet:) 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vězení bez mříží, neznámá výše mzdy, protože do výplaty ještě nikdo nevydržel, schůze městské rady v bordelu... vyčistit jako nový šerif tenhle Augiášův chlév nebude jednoduché.. Kennedy vystřelil ze svého šestiraňáku všechny projektily humoru, ale už znova nenabil a to je na poctivou přestřelku málo. Je třeba se spokojit s širokými nozdry plukovníka Pottera, pidlovokým zástupcem, který kdysi dlouze čekal na nádraží, než dorazí Harmonika či Chrisem Prattem šedesátek Jamesem Garnerem, který sice stále něco mele o Austrálii, ale očividně mu jde jen o to dobře se oženit.. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Slovy puberty = opravdu LUXUSNI westernova parodie. A ja krome vinnetoua nemam westerny rada. Ale toto bylo dobre, toto bylo fakt dobre, hodne jsem se u toho pochechtavala a u nekterych scen si velmi nahlas smala! (nepodarene vysvobozovani z veznice): Pro me takovy mensi znovuobjeveny poklad. Pamatuju si, ze jako dite jsme se s bratrem u tohodle filmu valeli smichy, takze kdyz se mi ted dostal pod ruku (film, ne bratr, toho blba pojedu zmlatit az tak za mesic), tak jsem byla zvedava jestli je to fakt dobra komedie, nebo jen mladicke poblouzneni a "velke oci" ditete, kteremu rodice televizi moc nepovolovali. Funguje to. Porad to funguje. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Během rozhovoru Danbyových v baru zvedne otec Danby (Walter Brennan) ze stolu skoro prázdnou sklenku whisky, která se během pohybu k ústům "zázračně" naplní. (GordonCZ)
  • Když při večeři u sebe doma vykládá starosta (Joan Hackett) šerifovi (James Garner) o své dceři, má během rozhovoru ubrousek u krku pokaždé v jiné poloze, aniž by se ho přitom jakkoliv dotýkal. (GordonCZ)
  • Film byl zahrnut do seznamu 500 filmů nominovaných do 100 nejvtipnějších amerických filmů Americkým filmovým institutem. (sator)

Reklama

Reklama