Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

Teabag 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ve kterém ožívá jedna z mých nejoblíbenějších fiktivních postav - T. S. Garp. Robin Williams naprosto válí a Mary Beth Hurt je jako Helen naprosto okouzlující. Jen jedna výtka: ze zásady nesrovnávám film s knihou a ani teď tak neučiním, ale měl jsem po celou dobu sledování filmového Garpa pocit, že autoři prostě tak nějak počítali s tím, že diváci knihu znají. Nejsem si jistý, ale mám dojem, že bych všechny souvislosti a motivace postav úplně nepobral, nebýt tohohle knižního předporozumění. Myslím, že by nemělo být povinností číst knižní předlohu k plnému pochopení filmového děje. To ale nic nemění na tom, že film World According to Garp je pro mě naprosto výjimečný. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat jeden z mých nejoblíbenějších knižních románů se bohužel příliš nepovedlo. Ani velice slušné herecké výkony to nezachránily. Navíc mám trochu problém s výběrem herců. Zejména Robin Williams, ač ho jinak dost uznávám, mi typově v hlavní roli moc nesedl. Ovšem připouštím, že kdybych knihu nečetla, tak bych šla s hodnocením asi o fous výš. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Možná jsem tohle dílo nepochopil, ale připadalo mi to docela jako blbost. Od začátku jsem se u toho nudil, ale myslel jsem si, že až hlavní postava konečně vyroste a tu dospělou verzi bude hrát Robin Williams, tak to třeba zachrání on. Ale nezachránil to. Jestli jsem ve filmu našel možná 3-4 vtipný momenty, tak je to moc. Vidět tenhle film je ztráta času a horko těžko jsem to vůbec dokoukal. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Není dobré přečíst výbornou knihu ( a to Svět podle Garpa od J.Irwinga je), a pak se s přehnaným očekáváním vrhnout na film. Na rovinu uznávám, že kniha, zejména v Americe, je z větší části nefilmovatelná. Přemíra opravdu drsné brutality a velmi otevřeného sexu by takový film odsoudila k razantní cenzorské úpravě a odsunutí na periferii obskurních kin, případně rozvíjejícího se videotrhu. Ovšem režisér nedokázal vyhmátnout podstatu a kouzlo knihy. A nepomáhají ani výborní herci, jelikož mnozí se na svou roli prostě nehodí. Do očí bijící je, pro mne velmi sympatický herec, R.Williams. Může se snažit jak chce, ale s literárním Garpem nemá společného nic....oba jsou naprosto odlišnými typy. Za sebe mohu jasně říci - velké filmové zklamání. Některé knihy by se prostě točit neměly... ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu humornější (hlavně díky nevymáchané hubě skvělé Glenn Close), druhá vice dramatická (aby ne, když se točí okolo manželství a dětí). Herci hrají o 106, někdy i o 107 (hlavně John Lithgow, který se objeví pokaždé, když začne upadat tempo). Podle blinkání a breku zdejších šašounů, co četli knihu, se nejspíš jedná o knihu zdařilou, takže doufám, že se k ní dostanu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)
  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)
  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)

Reklama

Reklama