Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (187)

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

LE-GEN-DÁR-NÍ! Zcela jistě nejlepší kreslený seriál, co jsem za svůj dosavadní život viděl. Po právu se stydím, že jsem se tomuhle klenotu animované tvorby ostudně vyhýbal téměř dva roky - jak ze strachu, že mě to nezaujme tak jako Legends of Korra, tak z lenosti. Nakonec jsem mu před pár dny dal ze zvědavosti šanci. Stačil týden a předčil v mých očích vše, na co jsem měl kdy tu čest upřít svůj laický zrak, s čestnou výjimkou Hry o trůny. Tohle není jen ledajaký příběh, tohle je nový, dokonalý, parádně promyšlený a inspirativní svět, kterému by se jen těžko hledala konkurence. Nemá cenu se tu moc vypisovat - kdo nezkusí, nezjistí. Ze začátku jsem vytýkal přílišnou dětinskost, ale i ta postupem času zmizela. První série je sice jen takový rozjezd, který nás seznamuje s postavami, ale druhá a třetí, to jsou již plně nabité kalibry metající jeden ohromující díl za druhým. Slabší epizody si sice tu a tam najdou, ale jako celek to funguje nadmíru skvěle a tak nemůžu udělit méně než rovných 100%. PS: Katara. Jedině Katara :-D no flame pls ()

sebo9629 

všechny recenze uživatele

Geniálna záležitosť. Nemyslel som si, že sa mi bude tento seriál až tak páčiť a už vôbec som nečakal, že si ho zaradím medzi najobľúbenejšie a naozaj dúfam, že sa dočkám kvalitného filmového spracovania... Hodnotenie sérií(cca): prvá - 8.5/10, druhá - 9.0/10, tretia - 9.5/10Celkové hodnotenie seriálu: 9.3/10 ()

Reklama

feeme 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nečekala bych, že se mi vzorem stane 12 let starý chlapec, ale po idealistické stránce to tak je. Kamarádka mi představovala ten seriál s tím, že takhle nějak si podle ní já představuju hare krishna uskupení, takhle nějak já je vidím, jako hlavního hrdinu – Avatara. A připadá mi ve výsledku rozumnější zavřít se a koukat na tenhle milý seroš, než se přidávat k hare krishna. Baví mě, jak je to feministické, optimistické, odvážné, milé, citlivé, vtipné, odlehčené, překvapivé. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Takhle silně jsem se do něčeho nezamiloval snad od prvního průchodu Mass Effect trilogie. Jsem strašně rád, že něco takového vzniklo a ještě radši, že jsem se k tomu dostal nezkažený spoilery. Obsáhnout tu nádheru trefně, výstižně a zároveň v jednom krátkém komentáři je prakticky nemožné a sám bych moc rád viděl recenzenta, kterému se to podaří. Pokusím se to říct ve zkratce. Překrásně ucelená cesta postav, o jejichž vývojích by se daly psát seminárky, ve světě takhle rozmanitým, originálním a luxusně představovaným byla audiovizuálně uchopená obdivuhodným, nepopsatelně božím způsobem a spolupráce všech prvků dala vzniknout unikátu, který nemá obdoby. Pochopitelně tedy není dokonalý a vad na kráse se najde víc než pár, ale jsou tak miniaturní a nedůležité, až se snad dá prohlásit, že blíže k dokonalosti se dostaneme jen těžko. Při prvním sledování jsem se tak nezmohl na víc než ukojené slintání. Snad se mi povede to vzít trošku racionálněji napodruhé (napotřetí, napopáté,...) | Nejlepší postavy: Zuko <3IrohToph, Sokka, Cabbage Merchant | Book One: Water - 95 %, Book Two: Earth - 95 %, Book Three: Fire - 100 % ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nádherné, plnokrevné animé z dílny amerického studia Nickelodeon, které snese srovnání s tím nejlepším, co v tomto žánru vzniká na Dálném východě. Fantastické scenérie světa s poctivě promyšlenou mytologií, jakožto i dech beroucí souboje elementy ohýbajících bojovníků jsou poctivě okénko po okénku ručně vykresleny (jednou z mnoha vizuálních lahůdek, které mě při sledování Avatara nikdy nepřestaly uchvacovat je jedinečná choreografie každého ze čtyř elementárních bojových umění - waterbending je modelovaný podle tai chi, firebending podle kung fu, atd.). Pravá síla a srdce seriálu je však tam, kde má být - v kvalitním scénáři a plnohodnotných, vystíněných postavách. Ač je Avatar primárně určen pro děti do 18 let, z preciznosti dramatického stavění jednotlivých dílů, sérií (knih), vykreslení a vývoje postav, jejich dialogů a vnitřního života, by si mohlo a mělo vzít příklad 95% televizní produkce pro dospělé. Něco málo k postavám. Aang je neuvěřitelný týpek - jsem si jistý, že kdybych Avatara viděl ve dvanácti, stal by se pro mě na zbytek života ikonou (mimochodem, Avatar je možná vůbec to nejlepší, co můžete pustit dětem ve věku 10-15 let - nekrvavá akce servírovaná s hektolitry životní moudrosti, u které nebudou desítky hodin ani dutat). Katara je archetypální snová dívka, Sokka dobrosrdečný šašek, Zuko bezvadný příklad rozervaného antihrdiny, zdaleka nejraději jsem však měl postavy Toph a Iroha. Maličká, slepá dvanáctiletá holčička z aristokratické rodiny (Toph) je zdaleka nejdrsnější postavou seriálu, tuhá jak žula, respektive ocel. A Iroh, geniálně nadabovaný legendárním Makem, je ztělesnění životní moudrosti a cesty k opravdovému štěstí. Tu a tam se najde pomalejší, či mírně nudnější epizoda (filler), celkově však zážitek na život, proto absolutorium - 90% ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Jméno Azuly má původ ve španělském slově „azul“, což znamená modrá. Jde o odkaz na Azulin ikonický modrý plamen. (Azurovydrak)
  • Jedna z komiksových ság, které navazují na konec seriálu, je i trilogie „The Search“, která pojednává o hledání Zukovy matky Ursy. Tvůrci seriálu na toto téma původně plánovali natočit TV film, stanice Nickelodeon ale nápad zavrhla, což vedlo ke vzniku komiksů. (Azurovydrak)
  • V pôvodnom nápade hlavného autora z roku 2001 sa príbeh odohrával niekoľko tisíc rokov v budúcnosti, tento príbeh sa tvorcom veľmi nepáčil, ale rozhodli sa použiť základ, a teda vodný ľudia utlačení ohnivými ľuďmi, čo je vlastne prvá epizóda seriálu, prenesený bol tiež Momo, ktorý v originálom sci-fi návrhu bol typ robota Momo-3 podobajúci sa lemurovy. (Krnac)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama