Reklama

Reklama

Tři pohřby

  • USA The Three Burials of Melquiades Estrada (více)
Trailer

Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese byl černým koněm canneského festivalu. Film nakonec dostal dvě velké ceny – za mužský herecký výkon a za scénář. Ten k filmu napsal Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Jeho scénáře k 21 Gramům i Amores Perros se vyznačují časovými skoky a stejný postup Arriaga uplatnil i zde. Drama se odehrává v Texasu na pomezí USA a Mexika. Místní rančer Pete Perlina (T. L. Jones) zaměstnává na svém ranči jistého Estradu (J. C. Cedillo). Jednoho dne se Estrada nedostaví do práce. Jeho tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Místní šerif nemá Mexikánce zrovna v lásce a tak pohřbívá Estradu v chudáckém hrobě, aniž by cokoliv začal vyšetřovat. Rančer Pete si ale osedlá spravedlnost a najde viníka – člena pohraniční stráže Nortona (Barry Pepper). Pete ho unese a přinutí, aby Estradu z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na cestu za řádným pohřbem do Estradovy rodné vesnice na druhé straně hranice. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

klerik 

všechny recenze uživatele

Takmerwestern s atmosférou McCartyho kníh (TÁTO ZEM NIE JE PRE STARÝCH, KRÁSA DIVOKÝCH KONÍ). Nechcem povedať, že ide o existenciálny western, ale má k nemu blízko. Dá sa pri ňom nad všeličím zamyslieť. Príbeh je dobre rozprávaný a postupne odhaľuje svoj hlbší rozmer. Už len samotné prostredie a umienenosť hlavnej postavy ma dostali. Občasná grotesknosť bol prekvapivo funkčný bonus... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Zvláštní. Zvláštní. Tommy Lee Jones se touhle postavou Peteho rozhodně stává jedním z největších podivínů na filmovém plátně. Tomuto rančerovi do hlavy vskutku nevidí nikdo. Režíjně je film zvládnutý velmi dobře. Trošku mi akorát nesedlo pomalejší tempo filmu, ale to záleží na vkusu každého diváka. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Mile originální "divný western", nebýt: idiotsky otravného vývoje děje, nesnesitelně trapné Tommyho postavy (fakt, že si to sám režíroval, to ještě zhoršuje) a nechutně přehnaně promexikánského vyznění. Jasně, je tam celkem dost nekonvenčních perliček (mrtvola+mravenci), atmosféra je vážně příjemná a Barryho miluju, ale debilní scény, při kterých se mi nehty zarývaly půl cenťáku hluboko do dlaní, tlak vyskakoval na dvěstěpade a z úst létaly kurvy se sračkami, ty se vážně prominout nedají. Pro někoho, kdo se přes to dokáže v klidu přenést, je to jasná čtyřhvězda, ale já na to prostě nemám, i když bych moc chtěla. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Karty jsou zde skvěle rozdaný co se týče prostředí, ta nádherná pohraniční mex/americana, také co se týče správně drsný "peckinpahovský" (Alfredo Garcia...) zápletky a prezence Tommy Lee Jonese. Po stránce děje už to taková sláva není a škoda, že ten závěr není nijak úderný a dosti to vyšumí, tak proto 3* a jen relativní spokojenost. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přesně jak píše Rob Roy - typ filmu naprosto typický pro Peckinpaha. V roli Barryho Peppera (a možná i TL Jonese, i když ten přeci jen umí nasadit více výrazů) si dokážu představit takového Warrena Oatese. Co se týče filmu, nemám vážnější výhrady. Trošku brutální (či "peckinpahovské") předvedení toho, že přátelství může být doslova až za hrob. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Roli starce s rádiem hrál Levon Helm, známý hlavně jako bubeník skupiny The Band. (Previt)
  • Po televizním filmu Sympaťáci (1995) se jedná o druhý režijní počin Tommyho Lee Jonese a zároveň o jeho první jím režírovaný titul, který šel do kin. (ČSFD)
  • Značná část záběrů filmu byla pořízena na ranči samotného režiséra filmu Tommy Lee Jonese. (ČSFD)

Související novinky

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama