Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

JFL 

všechny recenze uživatele

Reálná Diane Arbus si snímky outsiderů a všemožně pokřivených lidí získala místo na Pantheonu světové umělecké fotografie. Fantaskní nadreálný film, který o ní natočil Steven Shainberg (Sekretářka) nerekonstruuje události jejího života. Skrze fiktivní příběh vytváří podmanivý klíč do světa jejích fotografií. Pro Diane měla každá fotka svůj příběh, který je do ni částečně vepsán, ale z velké části zůstává nevyřčen. Film ukazuje fascinující, emocionálně pohnutý zrod jedné fotky. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Co napsat k tomuto snímku? To bylo naprosto dokonalé!!! Diane Arbus už mám ráda hodně dlouho a její dílo obdivuju, proto jsem se hodně těšila.. A když vezmu v potaz ještě to hvězdné obsazení.. Nicole Kidman si tímto snímkem vysloužila místo v mé TOPce (sice nevím, na jak dlouho, ale opravdu jsem si ji oblíbila) a Robert Downey Jr... Ten je prostě dokonalý, i když vlastně celý film nevypadá jako Downey.. :D Přes to všechno, jakého podivína hrál, mě naprosto dostal, i když tam byly vlastně jen jeho oči a rty :) Co víc říct? Hudba skvělá, kamera krásná, příběh neotřelý a zajímavý, některé scény vášnivé a erotické a závěr krásně romantický.. Proč můžu mít v TOPce pouhých 10 filmů? ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vám, ale mně to Star Wars připomnělo. Chlupáč, jenž balí ženy na to, že je chlupatý a pro určitou sortu žen současně roztomilý. Diane si nevážila dobrého židovského manžela, což se projevilo jejím necudným chováním vůči chlupatci pekelnému, který si Diane získal žvásty. Žvásty o ničem. 60% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Kráska a zvíře jako hard art předstírající, že je a současně není životopisným příběhem. Pohádka o osvobození princezny uvězněné ve věži společenských konvencí, tvářící se jako psychologická studie temných vášní v kontrastu zasazená do pestrobarevných kulis, které jakoby vypadly z dobových reklamních fotografií. Občas fascinující, ale občas poněkud přestřelené urputnou stylizací, umělostí, která přepadává do kýče, ale přitom se bije v prsa okázalou nekonvenčností. Všichni se v silně stylizovaných kulisách pohybují a mluví tááák umělecky pomalu, až je to občas komické. A Diane, ve skutečnosti inteligentní, sečtělá, dynamická, je podána spíš jako zaostalá a poněkud dezorientovaná domácí puťka, která se vyplašeným zíráním na chlupy propracuje k osvobození od takových okovů jako je rodina, děti či starostlivý manžel. Filmařsky brilantní, místy magické, s řadou velmi silných až úžasných momentů, obrazů a scén. Přesto ve výsledku spíš sebestředné než upřímné a proto možná jako celek ne až tak přesvědčivé jak by mohlo být, kdyby se tolik netlačilo.. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film s jakousi odosobněnou, naléhavou atmosférou, který je ale bohužel rozvleklý, a jistě může někoho velice nudit. Mně se to ale (s podivem) nestalo. Myslím, že jsem si tam své našla. Je to jeden z filmů, kde s hlavní hrdinkou nemůžete moc sympatizovat, a za její jednání ji někdy máte chuť i odsoudit (osobně mám problém s představou zde zobrazené komunikace mezi Diane a Alanem, její odpovědi v rámci dialogů a vysvětlení jejích činů by mi coby manželovi přišly více než nedostatečné, tento problém mám ale u více filmů, kde se hlavní hrdinka občas zasekne a zírá nepřítomným pohledem do prázdna), přitom v hlobi duše víte, že byste se patrně zachovali stejně. Nakonec jsem si Diane v podání N.Kidman, kterou nemusím, oblíbila, a to beru jako velké plus, a jelikož jsem váhala mezi třemi a čtyřmi, nakonec zvltězilo vyšší hodnocení - film není nijak zvlášť patetický, přestože se týká milostného vztahu, a to také musím ocenit, stejně jako zajímavý námět a výpravu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Nudistický tábor Camp Venus bol natočený v prístave Sailors' Snug Harbor na Staten Island. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)
  • Jedným z negatívov, ktoré používa pani Arbus (Nicole Kidman), je Kodak T-MAX 400, ktorý bol v roku 1958 nedostupný. (Arsenal83)

Reklama

Reklama