Reklama

Reklama

Vějíř lady Windermerové

  • USA A Good Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Současné filmové adaptace her Oscara Wilda, jako například Ideální manžel nebo Jak je důležité míti Filipa, se většinou věrně drží originálu a odrážejí reálie viktoriánské Anglie 19. století. Režisér Mike Barker a scenárista Howard Himelstein však důvtipně přenesli stejnojmennou Wildovu hru do komunity Angličanů a Američanů žijících ve třicátých letech na italském pobřeží Amalfi. Mladá lady Windermerová, v podání Scarlett Johanssonové, podezřívá svého manžela z milostné aférky s nově příchozí, skandály opředenou paní Erlynnovou (Helen Huntová). Sama však není daleko od toho, hodit za hlavu předchozí život a pověst a podlehnout milostným návrhům lorda Darlingtona (Stephen Campbell Moore). Záhadná paní Erlynnová má ale dobrý důvod jí v takové pošetilosti zabránit. Atraktivní, sluncem projasněné a vtipné drama nabízí překvapivý pohled na Wildovu klasiku a těží ze skvělých hereckých výkonů, mimo jiné Toma Wilkinsona a Mileny Vukotićové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Helen Hunt je prostě kost největší a umí to nosit :) Johansson zase jako naivní, nevinná ženuška, která bude pečovat o svého manžílka za každou cenu. Krásně pohodové, stylové, skvěle dobově znázorněné a hlavně to všechno jde se vším ruku v ruce a film uteče, aniž bysme si toho všimly :) Zcela souhlasím s komentářem "Lima", jelikož tam je řečeno vše :) Rozhodně se znovu někdy na film podívám a i originál se mi líbil :) ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Dialogy Oscara Wilda jsou jako vždy jeden bonmot za druhým, kostýmy dam z 30-tých let jsou nádherné a Helen Hunt okouzlující, ale přesto nám pocit, že mi kvůli ničemu vyjímečnému tento film v hlavě neutkví... Kdo má rád konverzační komedie a Wilda zvlášt, doporučuji TV inscenaci z roku 1979 JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI FILIPA s J. Abrhámem, J. Hanzlíkem, S. Zázvorkovou a dalšími..... Sice pouze v "papundeklových" televizních kulisách, ale pro mne nezapomenutelnou! ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem zrovna cílovou skupinou romantických filmů, tento film jsem shlédl víceméně omylem – nechtělo se mi zvednout z divanu. Důkazem, že i lenost může přinést jistá positiva, nechť je konstatování, že tak příjemný film jsem už hodně dlouho neviděl. Pravda, Scarlett Johansson mne permanentně štvala (vždy když se objevila mi naskočila jistá desetiletá holčička, kterou bych (a nejen já) s potěšením roztrhl jako hada), neustále dělala divné xichty... Lámu si hlavu, co na ní atraktivní, bohatý finanční poradce viděl. Trochu mne otravoval několikrát použitý vtípek, kdy si maminka (Milena Vukotic) půjčovala dalekohled své dcery, která ho měla na řemínku okolo krku a ta se vždy musela k mamince naklonit, aby ho tato mohla přiložit k očím. Opakované užití, byť čehokoli kvalitního, aby snad nebylo přehlédnuto (Václav Havel opakováním sledoval úplně jiné cíle), ukazuje na ješitnost tvůrce (zde režizéra), či prozrazuje povznesený názor na diváctvo, kterému je nezbytné skvosty servírovat přímo pod nos... Trochu jsem byl nesvůj, když jsem si uvědomil, že postavy pronášejí citáty slavných (některé mám v profilu) coby moudra (těšil jsem se, že si v titulcích ověřím, zda scénáristou náhodou nebyl Michal Viewegh – těsně vedle!), ale brzy jsem si na ně zvykl a bral je jako ilustraci úrovně komunikace v lepší společnosti. Film byl plný nedorozumění, záměn, nepodložených domněnek a lásky (jak se na dívadle sluší), ale bylo toho tak akorát a proto byl (co do vztahů) dost poučný. Tuto dobu mám rád a tak celkový umělecký dojem je velmi dobrý a byl jsem potěšen, že jsem film (byť omylem) viděl. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně obsazené a příjemně se na to kouká. Jako adaptace to má hlavní kámen úrazu v posunu času, protože některé věci, které Wilde komentoval a glosoval a týkaly se "JEHO" součastníků, nemají posunuty o 40-50 let kupředu už takový smysl a pravdu. Dát ženě ve 30. letech 20. století jako dárek k výročí vějíř? Tento předmět tak přestává být symbolem, ale pouhou výstřední kuriozitou, která ale není zas tak podstatná, aby vysvětlila název. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vtipná, slnkom zaliata adaptácia hry Oscara Wilda. Nedá sa povedať, že by ma zápletka o "domnelej" nevere vyslovene nadchla, ale nemôžem jej uprieť veľkú dávku zábavy, ktorá v tomto prípade fungovala hlavne na princípe vtipných glos a spoločenských bonmotov od lenivých lordov, ktorí nemali celý deň čo na práci, iba posedávať, popíjať, fajčiť dútniky a rozoberať rôzne spoločenské témy od výmyslu sveta, hlavne len aby to nejako súviselo so ženami. Veď čo už len mohli celý deň s toľkými peniazmi robiť? Wilde bol majster spoločenských bonmotov a je to tu aj vidieť. Na zahodenie nebola ani kostýmová tvorba a predvojnová prímorská atmosféra, v ktorej pekne vynikli oba opačné charaktery hlavných hrdiniek - Hunt a Johansson. Z mužských hercov jednoznačne dominoval Tom Wilkinson, u ktorého ide bezpochyby o jeden z jeho najlepších hereckých výkonov. Do nadpriemeru chýbalo len málo. 69/100 ()

Galerie (88)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama