Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Msta posvěcená právem a zákonem rozdělí dávné přátelství dvou mužů. Parádní výkony Douglase a Quiina. Zejména pak Douglasův monolog k zajatci o blížící se smrti je tou nejlepší scénou, kterou tenhle film může nabídnout. Stále pozvolně gradující atmosféra a napětí, ústící ve finální souboj muže proti muži. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet je podtrhnutý aj skvelým spracovaním, len keby to bolo vyrobené neskôr. Pretože je silne cítiť 50. roky - melodramatické vsuvky, zbytočnosť postáv, naťahovanie deja - hlavne v strednej časti, ktorá je postavená len na konvezačnej báze a dnešného diváka skôr nudí. Jednou z takýchto vát je aj budúca Morticia Addamsová - ale to by sme nemohli byť v 50-tkach, aby tam nešupli aj nejakú ženskú. Aspoň, že sa scenár vyhol romancám. Ale na dvojicu hereckých es nemôžem povedať jediné slovko - sadli na tie postavy ako zadok na nočník a ich herecké výkony sú na výbornú. Atmosféra veľakrát dusná a aj niektoré scény sú parádne - napr. keď šerif nesie na pleciach chlapíka v uliciach cudzieho mesta a tie pohľady 'domorodcov' cítiť aj cez obrazovku. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Tuto westernovou klasiku jsem si predstavoval trochu jinak - lip, nez ve skutecnosti dopadla - byl jsem zklaman. Quin, Kirk i Carolyn zahrali slusne, ale ve vysledku to na chaby scenar a naprosto jalovou hudbu, co nedokazala vzbudit ani kapku napeti - shame on you Tiomkine - nestacilo. Cvalani koni v prerii, kasne mracky na obloze a par vystrelenych kulek, to je sakra malo... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Sturgese jsem měl rád, byl to pan režisér. Do toho ikony filmového plátna Douglas a Quinn. Moc jsem se těšil a prvních dvacet třicet minut jsem byl spokojený, pak ale Douglas zadrží Quinnovi syna a tempo spadne na nulu, přicházejí na řadu nudné dialogy. Závěrečná cesta na vlak mě opět potěšila, ale víc jak 65% to není. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi bola chyba si kratko pred tymto pozriet western Lawman s podobnou zapletkou. Film o serifovi, ktory pride vymahat pravo do mestecka, ale pachatelia su zamoznymi obcanmi mesta, takze cele mestecko je na strane pachatelov. V Lawmanovi to bolo pojate ovela nejednoznacnejsie a dost sa relativizovalo, kto je vlastne kladny a kto zaporny hrdina. Tu je to podane klasicky. Postavy su ciernobiele. Serif je jednoznacne kladny, syncek zamozneho otca je ocividny parchant. Aspon jeho otec v podani Quinna je taka normalna postava u ktorej chapeme, ze chrani svojho nepodareneho syna. Najzaujimavejsou postavou je ale Linda, ktora ma blizko ku obidvom stranam a u nej nie je uplne jednoznacne ako sa zachová. Ostatne stranky filmu su len obycajny standard, ktory neurazi ale ani nenadchne. Sturges v ramci westernoveho zanru natocil ovela lepsie filmy. Vynecham Magnificent Seven, ktorych uz vsetci videli a spomeniem menej znamu pecku Gunfight at the O.K. Corral. Radsej si pozrite ju namiesto tohto. 6/10. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)
  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)
  • Natáčelo se od 31. března 1958 do 21. května 1958 v Arizoně a Kalifornii. (BMW12)

Reklama

Reklama