Reklama

Reklama

Dobrodružství prince Achmeda

  • Německá říše Die Abenteuer des Prinzen Achmed (více)
Německá říše, 1926, 66 min

Obsahy(1)

Princ Ahmed se zamiluje do krásné víly Peri Banu. Zlý čaroděj však vílu unese a prince svrhne do jícnu sopky. Podaří se Ahmedovi najít ztracenou lásku v daleké Číně? Kouzelný animovaný film inspirovaný pohádkami Tisíce a jedné noci, ve kterém se sejdou létající koně, víly, princové, princezny i Alladinova kouzelná lampa. Německá výtvarnice Lotte Reinigerová (1899-1981) pracovala s vzácně používanou technikou stínového divadla. Celý film je tvořen z vystřižených siluet, které díky ladné animaci ožívají v kouzelném barevném světě světelných efektů. Na filmu DOBRODRUŽSTVÍ PRINCE AHMEDA pracovala Lotte Reinigerová se skupinou vynikajících animátorů (mj. Walter Ruttmann či Berthold Bartosch) dlouhé tři roky. Když Jean Renoir viděl výsledek, prohlásil: "Mistrovský kousek... Lotte Reinigerová se narodila s kouzelnýma rukama." (minus)

(více)

Recenze (42)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Krajkově něžné tmavé siluety kontrastující se světlým barevným pozadím, dobrodružný příběh z Orientu, k tomu patřičně dramatická hudba. Kouzelný pohádkový zážitek. Tady určitě našly inspiraci francouzské Pohádky noci. Viděno v rámci projektu 52 Films by Women. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúžasnejších animovaných a výtvarných počinov v histórii kinematografie. Originálny vizuál skvelo doplňuje aj hudba. Lenže je tu jedno lenže, v prípade Princa Achmeda mám pocit, že forma prevyšuje obsah. Ja viem, že sa jedná o rozprávku (navyše natočenú v kinematografickej dobe železnej), ale je tu napríklad taký Zlodej z Baghdadu (čo je síce hraný film, ale z trikového hľadiska rovnako úchvatný), ktorý má aj ten dej veľmi strhujúci a je k tomu dvakrát dlhší. Čo sa dialo v Princovi mi bolo v podstate jedno, s postavami som sa až tak nestotožnil, ale rozhodne mi nebolo jedno, ako to je celé natočené. Achmed je určite viac, ako povinná filmová čítanka pre animátorov a filmových historikov. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nic podobného jsem nikdy neviděl, už je pro to si film zaslouží vysoké hodnocení. Je to krásná pohádka, která ale dětem od uvedení zvukových filmů asi mnoho neřekne. Jinak směle konkuruje dnešní tvorbě provedením i příběhem a rozhodně stojí za zhlédnutí. Už prvních pár minut je kouzelných: mechanický létající kůň, princ Ahmed v harému obklopen pěti dívkami, princ a Pari Banu v Číně...krása. Poté je Pari unesena démony Wak-Wak a princ potřebuje Aladdinovu kouzelnou lampu, aby je mohl dále pronásledovat..víc už prozrazovat z děje nebudu... A příběh není jednoduchý, jak by se mohlo zdát z Bouřňákova komentáře a už vůbec ne primitivní. Ve skutečnosti obsahuje třeba i vyprávění vzpomínek vedlejších postav a skoky v čase, dokonce se domnívám, že některým malým dětem by to nemuselo docvaknout:) ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Do prdele, no do prdele...!!! Tomu říkám FILM! Uchvacující, nádherné, strhující od začátku do konce. Magické, krásné, poetické, dobrodružné, napínavé, fantaskní, staré jako kráva. I úplně němé by to nejspíš bylo na plný počet... Připočtěte neskutečné Icon Orchestra a máte zážitek, na který se nezapomíná. Jsem moc rád, že jsem téhle projekce mohl být součástí. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - INVENTURA - Film a živá hudba (Die Abenteuer des Prinzen Achmed / THE ADVENTURES OF PRINCE ACHMED / Dobrodružství prince Achmeda) + doprovod: Icon Orchestra - 30. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 1/2 filmu - 60% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (6)

  • Některá neveřejná promítání dokončeného filmu se zřejmě konala již kolem 2. května 1926 v Berlíně, první oficiální veřejné promítání ovšem proběhlo až v červenci 1926 za asistence Jeana Renoira. (Morien)
  • Na filmu spolupracoval jako animátor Berthold Bartosch, který se narodil v Čechách. (Zdroj: kniha Panáčci na plátně). (M.B)
  • Jedná se o nejstarší dochovaný animovaný celovečerní film. Starší než on by mohly být pouze dva argentinské filmy, které jsou ale oba ztraceny. (Morien)

Reklama

Reklama