Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klidnej milej film, kterej na svou dýlku i vcelku rychle uteče. Co mi na něm vadilo? Proč tomu nedám plnej počet?... Nevim, prostě to nebyl film, kterej by mě přímo dostal a občas sem si řikal, že těch náhod je tam až moc. Balancoval sem mezi 3 a 4, ale poslední scéna (stejně jako u spousty dalších lidí) udělala svoje. Těch pár sekund je dokonalejch. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Life is a state of mind." Myslím, že tahle satira nikdy nepřestane být aktuální, Peter Sellers a Melvyn Douglas na sklonku své herecké a vlastně i životní cesty. Oba předvádějí velmi uměřené a uvěřitelné výkony, přesto pro mě hlavní hvězdou byla Shirley MacLaine, jejíž part si mě naprosto získal a já jsem stále okouzlen jejím přirozeným hereckým projevem. Suma sumárum vynikající film s promyšleným scénářem, jméno Ashby se mi pevně zarývá do paměti. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Bůh ho obdařil málem a v hlavě má piliny. Tak označuje žena, která se starala o jeho starého pána, našeho hrdinu. Jenže tenhle chlapík se nevědomky vydrápal až takřka nahoru, kde jednoduché myšlenky dokážou divy, což ostatně bývá naneštěstí mnohdy i v reálném životě. Víc mi sice sedly jiné satiry, ale zejména díky hereckým výkonům a nadčasovosti velmi dobré. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný, překvapivý filmový zážitek, poetický a zvláštním způsobem neuvěřitelně vtipný, zároveň také velmi provokativní. Nemám slov. Kromě toho, že to byl zjevně jeden z hlavních inspiračních zdrojů pro Rainmana (1988), tak určitou podobnost nacházím i ve snímcích Dave (1993), Forrest Gump (1994), Vrtěti psem (1997) a našly by se určitě další.. Hlavní hrdina, Chance, je mentálně zaostalý, ale neprojevuje se to tak zřetelně, jako například Raymondovo autistické klepání do hlavy. Některé věci jsou zde ale téměř doslovné - nutnost sledování televizních pořadů, zmínky o automobilu-veteránu, žádný cit k ženám... Rainman ale, ač je to nesporně výborný film, mnohem víc odpovídá hollywoodským postupům a je vlastně o moc jednodušší, co se týče hloubky určitých poselství - přiměl nás "jen" koukat se jinak na autisty... Ačkoliv zde hraje Peter Sellers, nejedná se o žádnou bláznivou komedii, naopak film je velmi vážný a právě proto jsou občasné vtipy svou nepatřičností a neuvěřitelností tak zábavné. Spíše než o komedii se jedná o filosofické zamyšlení o přirozenosti člověka, upřímnosti, o rozlišování mezi realitou a "televizní realitou", o moci.. zároveň se ale divák dobře pobaví. Kromě výborného výkonu Petera Sellerse musím zmínit ještě skvělou režii Hala Ashbyho, která film pozvedla vysoko nad průměr. Přes dvouhodinovou délku, snímek ani na chvíli nenudí. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděl. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::: Geniální dílo s geniálním a brilantním hereckým výkonem Petera Sellerse ! Na to, jak byl film dlouhý, jsem se nenudil ani chviličku ! Moc krásný, inspirující a laskavý film. Na tohle se můžu dívat kdykoliv a kdekoliv, kde je televize a elektřina ;-) ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Peter Sellers se na roli Chance připravoval také tak, že si pořád dokola nahrával svůj hlas a experimentoval s různými styly a polohami. (džanik)

Reklama

Reklama