Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

PfefferSalz 

všechny recenze uživatele

I když se přes veškeré smrtelné nástrahy a překážky snažíme dosáhnout vytouženého cíle, jsme si opravdu jistí, že je náš vytoužený cíl to pravé ořechové? Není náhodou potřeba se zamyslet nad tím, jestli neděláme nějakou chybu? A nebudou po nás podle stejných formiček opakovat tyto chyby i další lidé? Naivita, nepoučitelnost a zápal pro věc. Tohle je suprhárdkór. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Děti moje, vyserte se na tvůrce typu gaye Baye a jeho epické transexuální transportéry z tranzistoru a zbytečně přepálené stopáže. Budiž vám alternativou mlaďas Švankmajer, který mě pobavil za necelou půlhoďku mnohem víc, než všichni Emmerichové světa za svoje bžiliony. Vizuálně úžasný a zvukově dokonalý krátkometrážák s kurevsky hustou atmosférou, tak co se dál rozepisovat, ne? ()

Reklama

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Pesimismus je strašná věc. A zvlášť, když jím trpí režisér. Co se nám snažil říci? I když přinášíme oběti, pro nás nic dobrého nečeká. Pro ostatní ano. Jenže co je to pojem ,,dobrý''? Stačí, aby to to znamenalo štěstí. Pak tedy je všechno, jak má být. Nebo ne? Pokud jsme rozděleni na sochy a rytíře, můžeme to chápat, jako ženy a muži nebo dobří a zlí. Či obojí. Tři zkoušky tedy znamenají život. A to co je na konci, je jen na nás , jak to přijmeme.... Hm, že by Labyrint světa a ráj srdce? Že by někdo četl povinnou četbu? ()

dawexx 

všechny recenze uživatele

Temná, přetemná atmosféra jakéhosi pseudo středověku. Osamělý rytíř hrdě stoupá k hradbám zapomenutého města, nad kterým přestalo svítit slunce a noří se do temnoty. Tak začíná Světlonoš od Václava Švankmajera. Vynikající studentský kraťas kombinující klasickou animaci s loutkami. Horor, který rozhodně není pro děti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší český krátkometrážní animovaný snímek posledních let. Doklad toho, že ani v novém století česká animace nezahyne na úbytě. Scénáristicky trošku slabší, ale provedení je výborné a atmosféra by se dala "krájet nožem". Hororová záležitost se spoustou výtvarných nápadů, kde filmu vévodí rozpohybované sochy a depresivně laděná hudba. Vlastně i ten nedotažený scénář se nakonec stal kladem filmu, když poskytuje divákovi málo vodítek pro pochopení děje a toho, co neznáme a nechápeme, se jak známo, bojíme nejvíc. Po výtvarné stránce velmi kreativní záležitost. Celkový dojem: 95 %. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama