Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (405)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tento film se tváří jako běžný kung-fu, (wu-shu), film, ale není tomu tak. Má příběh, založený nejen na bojových scénách, ale když přejdu k bojovým scénám, tak mi nezbývá říct niž jiného, než: "Nemám slov". Vstávám a tleskám. Prostě paráda. Obzvláště ten závěrečný souboj je vynikající. Přitom jsem úplně zkameněl. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Spousta nápadité a dobře natočené akce, moc pěkná kamera, svou roli zjevně užívající si Jet Li, bohužel scénář tomu trochu podráží nohy (i když je podle skutečnosti, celý příběh vyznívá velmi klišovitě). Je taky dost poznat, že se opravdu hodně stříhalo (kam se poděla Michelle Yeoh?), těžko ale říct, jestli by delší stopáž pomohla. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Prostřední pasáž byla nádherná. Opravdu dech beroucí záběry na čínskou vesničku, která vytváří zajímavé zrcadlo pro zkažená a imperialisty obsazená města. Nechci tím tvrdit, že první a poslední třetina filmu byla o ničem, ale proboha! Už prosím vás netočte kung-fu souboje tak trapně. Vždyť tam Jet Li lítal jak hadrovej panák ve větru. Takové sci-fi souboje už dnes přece nemůžou nikoho nadchnout, nebo ano? Jinak příběh byl solidní, moralizování nesmí v kung fu filmech chybět, takže pochvala a prostřední pasáž byla opravdu pastvou pro oči i duši. Viděn director´s cut. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Fearless nie je film, v ktorom hrajú prvé husle súboje, a to napriek tomu, že sú skutočne excelentné. Osobne si nepamätám film, ktorý by tak dokonale rozobral etickú stránku bojových umení. Faktom je, že ten kto sa im nevenuje, nemôže to doceniť, pretože málokto z tých, čo wushu alebo iné bojové umenie necvičí, chápe fakt, že keď vás niekto naštve je omnoho ľahšie udrieť, než sa toho zdržať. Takisto prirovnávanie k starším Jetovým kúskom je podľa mňa trochu mimo lebo tieto Fearless prekonáva o niečo zložitejším príbehom a herecky celkom vydarenou premenou hlavnej postavy. Tiež by som dej nenazval šablónovitým, pretože klasické mlátičky mali skôr linku frajer – porážka- tvrdý tréning – víťazstvo, kdežto tu onu fázu tvrdého fyzického tréningu prakticky nahradí sebareflexia hlavného hrdinu na vidieku. Takisto sa mi veľmi páčilo, že sa autori vyhli hádzaniu Japoncov do jedného vreca a históriou vzájomných vzťahov podmienená nevraživosť nedonútila režiséra k zobrazeniu japonského protivníka ako zákernej krysy. Scéna rozhovoru súperov pri čaji je tak jedným z vrcholov celého filmu. Jediné negatíva tak vidím v niektorých strihových finesách, ktoré mierne kazia súboje (zrýchľovačky a strihy v rámci jedného záberu). Hodnotenie 10/10 je čisto subjektívne, vzhľadom k tomu že ako wushu cvičenca ma tento film oslovuje i v úplne iných rozmeroch, než bežného diváka. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Fearless je pro mě velkým překvapením a to jen v tom dobrým slova smyslu.. Jet Li je tady naprosto úžasnej a to jak po bojový stránce tak i po herecký, což se zase nějak moc často nevidí. Souboje jsou samozřejmě po všech stránkách dokonalý. Woo-ping Yuen je prostě machr, zase ta jeho choreografie bere dech a přitom se jen málo opakuje, každý souboj má něco speciálního a pokaždý je bezchybný, ale naštěstí film nestojí jen na soubojích. Má i celkem duchaplný děj. Ronny Yu se hodně snažil aby se vyvaroval všem zaběhnutým příběhům a klišé a to s mu bezezbytku povede, akorát bych to trošku jinak zakončil, ale to je spíš můj subjektivní pocit, než že by to bylo špatně vymyšlený. Možná je pětihvězdičkový hodnocení pro tenhle film trošku luxus, ale na to, že jsem do toho šel s né moc velkým očekáváním, hlavně po dějový stránce, tak jsem nadmíru spokojen, takže se nakonec musim přiklonit k 5* ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Z deja filmu vyplýva, že po vražde dcéry nemal Huo Yianjia žiadnych potomkov. V skutočnosti mal ešte jednu dcéru a troch synov. V súčasnosti (stav k roku 2006) má sedem vnúčat a jedenásť pravnúčat. (m.a.t.o.)
  • Anthony De Longis (španielsky šermiar) daroval Jetovi Li pravý španielsky meč deň po skončení natáčania. (m.a.t.o.)
  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama