Reklama

Reklama

Hondo

Trailer

VOD (1)

John Wayne jako osamělý jezdec na pláních plných indiánů... Americký western Hondo (1953) vznikl podle povídky Louise L'Amoura "Cochisův dar", uveřejněné poprvé v časopise Collier's. Titulní postava v podání slavného Johna Waynea pracuje pro armádu jako kurýr a při jedné ze svých cest se seznámí s obyvateli osamělého ranče uprostřed indiánského území, mladou ženou Angií a jejím synem Johnnym. Když Apačové povstanou, Angie ho vydává za svého manžela, takže se na něho vztahuje ochranná ruka apačského náčelníka Vittoria, který z malého Johnnyho učinil svého pokrevního bratra... Snímek, jehož děj trochu připomíná známý western Shane z téže doby, režíroval Australan John Farrow pro produkční firmu Johna Waynea. Populární herec obdařil svého hrdinu všemi atributy soběstačného muže prérie, který si nenechá nic líbit, ale vždy stojí na straně potřebných. Jeho partnerkou v roli Angie byla ve filmu začínající broadwayská herečka Geraldine Pageová (překvapivě nominovaná za svou roli na Oscara). Ve vedlejších úlohách se objevují Wayneovi kumpáni Ward Bond (Buffalo Baker) a Paul Fix (major Sherry). Snímek, jenž je na svou dobu pozoruhodný relativně férovým zobrazením indiánů, byl natočen v exteriérech Mexika a Utahu v tehdy populárním 3-D. Snaha nečekaně šokovat diváka je patrná zejména v několika kuriózních záběrech v sekvenci Wayneova souboje s Apačem Silvou i v některých dalších akčních scénách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dávno pred Johnom Wickom zabili psa inému JW. Jedna z najlepších waynoviek s výborným príbehom - úvod je pomalší, ale potom to naberie ostré tempo plné zvratov a akcie. Na svoju dobu je to výborne natočené, pomerne zaprášené, s realisticky zobrazenými Indiánmi. Veľmi dobré bojové scény a kaskadérske a jazdecké výkony. Western ako lusk. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western podle literární předlohy Louise L´Amoura v nádherných barvách s akcentem na ukázku mentality Apačů - Mescalerů, s nimiž se běloši střetávají v 1. polovině 19. stol. na území dnešní Arizony, k tomu osobní propeletenec muž - žena, vdovec- vdova a charisma Johna Waynea. Závěrečné scény, kdy Apači přepadají vozovou kolonu, jistě znali němečtí tvůrci filmových mayovek...Hodnocení: 3,5 hvězdičky, slušný průměr, ale na druhé podívání by mne již nelákal...Roku 1966 byl natočen televizní remake s názvem Hondo a Apači. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch slabších wayneovek, a to především tím, jakým otravně nenápaditým způsobem je natočená - od laciné kamery s nevyrovnanou prací s barvami až po komicky působící pestrobarevné kostýmy indiánů. John Wayne navíc mluví pouze frázích a většinu času mlátí prázdnou slámu, takže mi jeho přečestný a vždy pravdomluvný hrdina začínal lézt na nervy. Když kvalitní western s Vévodou, tak pod režijní taktovkou Hawkse nebo Forda. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tady není proč nad plným bodováním váhat - plnokrevný western, poutavý příběh, tragédie, slitování i láska (sblížení cizího muže s chlapcem i ženou tématem nepatrně přimomíná film Shane rovněž z roku 1953), k tomu patrně i dobová věrnost v bitvách s Apači. Navíc indiáni zde jsou vykresleni jako charakterní divoši, kteří bojují kvůli nedodržování dohod bělochy. Vše korunuje přesvědčivý John Wayne jako samotářský bývalý zvěd Hondo Lane se svým psem Samem po boku... Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x2j5hz_hondo-trailer_shortfilms ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový nenápadný film, který se skrývá pod nenápadný názvem, ale ukazuje se, že je to hodně povedený snímek, kdy na malém prostoru je rozpracovaný hezký příběh o tom, že pravda není někdy nejlepší a nemusí být sdělena, pokud to není nutné. John Wayne je místy zastíněn Geraldine Page, která byla naprosto zaslouženě nominována na Oscara. Na její postavě a její uvěřitelnosti film stojí. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Film je několikrát zmíněn v seriálu Ženatý se závazky jako nejoblíbenější film Ala Bundy. (ČSFD)
  • Geraldine Page v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • John Wayne v jednom rozhovore spomenul, že ak by si mal vybrať postavu, ktorá najlepšie vystihuje jeho osobné hodnoty, vybral by si práve Honda. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama