Reklama

Reklama

Nirvana Unplugged In New York

(koncert)
  • USA Unplugged: Nirvana

Obsahy(1)

Zřejmě nejpovedenější záznam akustických ,,unplugged" vystoupení prezentovaných hudební stanicí MTV - Nirvana Unplugged.

Track listing: 1. "About a Girl" (Cobain) – 3:37
2. "Come as You Are" (Cobain) – 4:13
3. "Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam" (Kelly/McKee; The Vaselines cover) – 4:37
4. "The Man Who Sold the World" (David Bowie cover) – 4:20
5. "Pennyroyal Tea" (Cobain) – 3:40
6. "Dumb" (Cobain) – 2:52
7. "Polly" (Cobain/Nirvana) – 3:16
8. "On a Plain" (Cobain/Nirvana) – 3:44
9. "Something in the Way" (Cobain/Nirvana) – 4:01
10. "Plateau" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:38
11. "Oh Me" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:26
12. "Lake of Fire" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 2:55
13. "All Apologies" (Cobain) – 4:23
14. "Where Did You Sleep Last Night" (Traditional, Arranged by Leadbelly) – 5:08 (Radek99)

(více)

Recenze (138)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Vo vzduchu sa vznáša atmosféra plná napätého očakávania. Chystá sa niečo veľké, niečo, čo sa zapíše do hudobných dejín krvavočerveným písmom. Všadeprítomné ticho znenazdajky pohltí burácajúci potlesk a štvorica hudobníkov sa chopí svojich nástrojov. Nasleduje guľometná salva tej najlepšej muziky, ktorú si len dokáže pravoverný milovník zasvinených, v bahne vyváľaných nezávislých melódií predstaviť, porcia tak narvaná celou škálou protikladných pocitov a nálad, že sa divákovi neraz rozbúši srdce. A v momente, keď posledné akordy pretne Kurtov zúfalý výkrik a kamera zaberie detail jeho tváre, v ktorej sa zrkadlia roky utrpenia a samoty, roky strávené s dávkami heroínu v krvi, každému je hneď všetko jasné: bol to výkrik o pomoc. Keď sa o necelých päť mesiacov celý Seattle otriasol výstrelom z brokovnice, bolo na ňu už neskoro. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

V "beznapěťovém" provedení mají písně Nirvany místy až magickou sílu, Cobain strhává svým nechtěným charismatem veškerou pozornost na sebe. Na první pohled je vidět, že je duchem někde jinde a že tento svět již pro něj světem přestal být. V kontextu blížících se událostí se jednalo o naprosto dokonalou zádušní mši se vším všudy. ()

Reklama

Květula 

všechny recenze uživatele

O záznamu z tohoto koncertu mi vyprávělo hodně lidí a všichni říkali, jaká je to síla a mazec a psycho, ale v žádném případě mě nemohli připravit na to, co uvidím. Kurt choulící se ve svetru na židli vypadá jako anděl, kterému zlomili křídla a je téměř nemožné odtrhnout od něj oči. Písně jsou samozřejmě skvělé všechny, ale naprosto mezi nimi vyniká ta poslední - Where Did You Sleep Last Night, protože na to, jak Kurt v jejím závěru náhle otevře oči plné zoufalství, hlasitě vzdychne a poté vykřikne posledních pár slov, jen tak nezapomenete. Přiznávám, že ještě dlouho potom, co obrazovka zčernala, jsem bez hnutí seděla na gauči a po tvářích mi tekly slzy. Unplugged je album, které se vám zařízne pěkně hluboko do srdce a pro mě osobně to byl nejsilnější hudební zážitek v životě. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Dílo Kurta Cobaina a Nirvany, které mne zasáhlo ještě v jinošských letech, bylo renesancí rockové hudby a jejich akustický koncert z roku 1993 je vrcholem, přesahem i inverzí jejich uměleckého směřování. Odkrývá za melodickým hlukem a emocionální tříští bohaté tvarosloví a nechává v nestrojené prostotě vytanout i jistou spirituální hloubku, kterou by v neprodyšném dionýsiovském třeštění odkryl jen zkušený oneironaut. ()

Mihail123 

všechny recenze uživatele

Najúžasnejšie vystúpenie aké som kedy videl. Najlepší koncert z poradu MTV Unplugged. Výber pesničiek nezahrňuje ich najväčšie hity, ale aj tak sú pesníčky vynikajúce. Kurt Cobain dokázal že nie sú len tuctová dotrhaná rocková kapela, ale že dokážu zahrať aj prekrásne akustické vystúpenie. MIestami to vyzeralo ako na pohrebe - Kurt to tak chcel - o pár mesiacov to dávalo akýsi zmysel. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Během zkoušek upozorňovali manažeři Nirvany bratry Kirkwoodové, kteří vystupovali jako hosté, aby před Kurtem nepokuřovali mariuhanu. Tohle bratry obzvlášť vytáčelo, protože Kurt se na zkoušky věčně dostavoval se zpožděním a ve zjevné náladě. (kornitko)
  • Koncert nebyl tak docela "unplugged", protože kapela měla zesilovače a bicí, byť s tlumiči a štětkami. Jeff Mason pro vystoupení vymyslel přesnější název: "Měli by tomu říkat "Nirvana - ztlumeně". (kornitko)
  • Prostředí koncertu si vybral Cobain sám: tradiční lilie, černé svíčky a křišťálový lustr. Když se ho producent Alex Coletti zeptal: „Myslíš jako na pohřeb?" Cobain odpověděl, že přesně to má na mysli. (kornitko)

Reklama

Reklama