Reklama

Reklama

Sněhový dort

  • Velká Británie Snow Cake
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Snowcake je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (164)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Mám dva autistické bratrance, a proto si klidně troufnu říct, že Sigourney ovavřínovaného Dustina strčila do kapsy u tepláků. Sněhový dort jsem ale chtěla vidět hlavně kvůli Alanu Rickmanovi a Carrie-Anne Moss, abych si je konečně odfixovala z rolí Snapea a Trinity, protože škatulkování si tihle dva rozhodně nezaslouží. Příběh vypráví o dobru konaném pod vlivem výčitek za nezaviněné neštěstí, o tom, že někomu malý šmodrchanec stačí k neštěstí a velký naopak může postiženému bránit být nešťastný. Pokud je jím třeba právě autismus. Život holt není ani sladký ani snadný a rád nehraje fér. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, jeden z obyčejných lidských příběhů. Vyrovnávání se s minulostí a vlastní bolestí pomocí zatežení do podobné situace, zlomové, jen z jiného postavení. Alex Hughes (Alan Rickman), muž poznamenaný ztrátou a pocitem viny, se dílem osudu ocitá na kanadském venkově, aby prostřednictvím neštěstí zasáhl do života několika lidí a tím si dal šanci na usmíření se s vlastní minulostí. Podává pomocnou ruku Lindě Freeman (Sigourney Weaverar), autistce, která vášnivě prožívá pouze narušení svého pořádku. Maggie (půvabná Carrie-Anne Moss) se pak stává Alexovou regenerační klinikou, když mu nabídne svou hřejivou náruč a tělesné rozkoše. A Alexova duše se vyrovnává se vším tím správným směrem. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem se do dramatických příběhů ze života docela opřel, ale tenhle mi zas tak silný určitě nepřišel. Opírá se hlavně o autistickou matku, která nedokáže zobrazit city ke své mrtvé dceři a v tom tkví ten háček celého filmu. Upírá se o Sigourney Weaver, i když vedle sebe má neméně slušného Alana Rickmana nebo Carrie-Anne Moss. Sigourney mi totiž zas tak dobře nesedne. Netvrdím, že tu roli nezahrála na oskara, nejspíš podle mě ale nezahrála. Rozhodně jí nezahrála špatně, ale v tom hraní mi něco nesedlo. Přišlo mi to takové omšelé, nudné, děsně nudné, bez jiskry. Sněhový dort možná čerpá ze srdce trhající myšlenky, ale já jsem ani neměl chuť vidět, jak ta celá splácanina dopadne, a v tom bych možná hledal problém. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi to hodnotí, nakonec jsem se rozhodla pro "slabé 4". Byl to nádherný příběh se skvělým hereckým výkonem Alana Rickmana a Sigourney Weaver. Pro mě to bylo perfektamundo, až na pár maličkostí, které mi ale požitek z filmu nezkazili. "Sněhový dort - opravdu zajímavé" Ano, film je zajímavý, může se zdát, že je autismus a nehody a ztrápení lidé ohrané téma, ale v podání ztrápeného Alana a autistické Sigourney to ohrané není. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zajímavé charaktery a prostředí. Nicméně nedotažený děj (lehce padá na logice) a podivně náhodné jednání postav postrádající výraznější motivace (podřízené dějové konstrukci samozřejmě), dělají z tohohle dílka pouze průměrné pokoukání a lehký emocionální zážitek. Herecké výkony stojí za pomšimnutí, ale s tím jsem tak nějak počítala, tedy že tahle herecká sestava mě nemůže výrazněji zklamat. Naštěstí je to dortíček ozdobený a vypiplaný pohodovou Feist, zasněnou Tori Amos, rozdrážděnými Stereophonics, který drží pohromadě grupa Broken Social Scene. JJ - vím, že posuzovat film dle hudby, kterou v něm slyším není příliš optimální, jenže tahle sestava je prostě mým šálkem darjeelingu :-) nebo jsem chtěla napsat optimismu!? A minimálně právě tento fakt zvedl mé hodnocení o jednu hvězdičku. 60% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Alan Rickman ihneď po prečítaní scenára navrhol do úlohy Lindy Sigourney Weaver a ihneď jej aj telefonoval s pocitom, že rola jej sadne priamo na telo. (Smok)
  • Sigourney Weaver v príprave na jej úlohu Lindy trávila čas s autistickou ženou z Anglicka Ros Blackburnovou. Mnohé zo záľub tejto ženy potom Sigourney stvárnila aj vo filme, okrem iného záľubu v skákaní na trampolíne a vášeň pre trblietavé veci. Ros však v reálnom živote nie je schopná samostatného života a nevie čítať, ani písať. (Smok)
  • Počas zimných záberov vo Wawa nečakané teplo roztopilo všetok sneh. V dôsledku toho bol štáb nútený priviezť kamión snehu z okolia mesta, rovnako ako rozmiestniť falošný sneh všade okolo, v záujme zachovania kontinuity zimného nakrúcania. (Smok)

Reklama

Reklama