Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Humbuk kolem Účastníků zájezdu jsem upřímně nechápal a cikány nesnášim. Berte mě klidně za rasistu, ale po zkušenosti, kdy si mě tři černý svině odchytly, aby mě bezdůvodně zmlátily (nakonec jsem se z toho vykecal), pro ně jiné označení nemám. Přesto jsem na ROMing šel s nemalým očekáváním. Nechal jsem se naladit slibnými trailery. Jenže moje vysoké očekávání dostalo menší studenou sprchu. ROMing je film rozdělený dvou odlišných polovin. Jedna vypráví romskou pohádku, kterou sepisuje jedna z hlavních postav. Tato část se snaží být silně artová. Druhou polovinou je klasická komediální road movie, kde ovšem není moc míst pro zasmání. Jediné vtipné momenty mají na bedrech piča-kreace přesvědčivého Bolka Polívky. Možná se měl Marek Epstein vykašlat na eposovou polovinu a zaměřit se pouze na komediální část snímku a více jí vybrousit, protože obě části filmu se mezi sebou dost rušivě a hlasitě perou a jejich souboj vynáší stopáž zbytečně výš. I když 105 minut není moc, tak párkrát jsem zkontroloval hodinky a to není dobře. Za pochvalu stojí dobrá kamera, která párkrát nabídne obrazy pohledové kvality. ROMing je nekonzistentní film, u kterého se Jiří Vejdělek nemohl rozhodnout, co vlastně chce točit. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Že do toho strčil svoje producentské prachy Biermann, ma dosť prekvapilo. Ale možno aj jeho. Lebo výsledok je totálny zlepenec pičovania, totálne nepresvedčivých hereckých výkonom, s beštiálne slabým strihom a vyprchaným scenárom. Absolútne sklamanie, ktoré u mňa padlo dokonca až na úroveň Kameňáku. Kedysi, v 60-tych rokoch aj Havetta, či Jakubisko využívali "služby" amatérskych nehercov, ale toto .... to, čo som mal možnosť videť v ROMingu, tak to bol narýchlo zbúchaný úbohý pokus zobraziť rómsku kvázikultúru a ich harmonické spolužitie s väčšinovým obyvateľstvom. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nebejt Bolka Polívky, kterej hláškuje a nadává jak dlaždič kde může, tak je hrozná nuda. Bylo mi ze zdejších komentářů jasný, že nemám čekat zrovna komedii, ale na mě takové ty "vážnější" a melancholické scény vůbec neudělali dojem, naopak mě strašně nudily. Ještě ke všemu ta hudba, kterou vůbec nemusim a ten Somaliho příběh, kterej byl strašně nudnej a blbej. Tohle se prostě Vejdělkovi vůbec nepovedlo a od Účastníků zájezdu je to strašnej propad. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Po Účastníkoch zájazdu, ktorí boli pre mňa neuveriteľným sklamaním, ma s ROMingom Vejdělek naopak prekvapil. Inteligentný humor snáď nebude čakať nikto a preto sa pripravte na humor vulgárny, ale fungujúci výborne. Bolek Polívka a Marián Labuda boli skvelí, zvlášť druhý menovaný ma zaujal viac, ale hlášky prvého menovaného zase "neprebije" nikto. Prevažne celý film je v podstate ako tie Polívkove hlášky. Zábavná pi*ovina.:) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hodně bezzubý film, u nějž žánr komedie představuje spíše absurdní komedii...několik vtípků se sice povedlo (flašky od piva), ale co ten zbytek? Jaký je smysl celého počinu? Jiří Vejdělek asi nenatočí film, co by mě udržel v bdělosti v sedle bujného kinosálu. Polívka silně přehrává, jeho "bohušovský" ksicht už nefunguje (a ani už není moc vtipný) a syn Labudy hraje "suprmizerně". Dvě hvězdy dávám za postavu Somáliho, jehož prolog je zároveň vrcholem filmu...nulový děj (ten opravdu patří k road movie?) a nudná režie by si jinak zasloužily odpad... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)
  • Ve filmu je hned několikrát nedopatřením vidět mikrofon filmařů: Při scéně, kdy dva policisté zastaví Tatrovku, je vidět v horní části obrazu. Ve scéně v kostele při křtu dítěte, stane se tak v okamžiku, kdy Bolek Polívka vstává a jde k oltáři. Když posádka náklaďáku vystoupí po té, co z něj odpadla kouřící součástka. (Terva)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama