Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Earl Brooks (Kevin Costner) právě obdržel cenu Muž roku od obchodní komory a pronáší svůj dojemný, vtipný a hlavně americký projev díků. Jen málokdo v sále tuší, co je Brooks skutečně zač. V noci se po městě pohybuje jako nekompromisní vrah, který své oběti vždy vyruší při milování a dvěma dobře mířenými ranami zastřelí. Nezůstávají po něm žádné stopy, jen těla jsou vždy naaranžována do různých pozic a vyšetřující inspektorka Tracy Attwood (Demi Moore) se nemůže dopátrat k jediné kloudné indícii. Navíc má osobní problémy nejen se svou prací, ale i s kriminálníky, které dostala do vězení a bývalým manželem, jenž jí vydírá, aby získal alespoň část jejího dědictví po otci. Brooks, výborný manažer, milující otec a dokonalý vrah je při jedné vraždě vyfotografován náhodným svědkem (Dane Cook). Ten věc nedá policii, ale na oplátku chce, aby se mohl vražd účastnit. Z téhle situace se už ani Brooks nemůže dostat zrovna lehce... Mr. Brooks je film o potlačovaných touhách a vnitřním souboji každého z nás s našimi vlastními démony. V roli Brooksova alterega Marshalla se představí vynikající William Hurt. Brooks se snaží vraždění ukončit, ale Marshall je v něm příliš silně zakotven a tak se Brooks propadá stále hlouběji. Podobně jako se inspektorka Attwoodová snaží vyrovnat s nepřízní otce, kterého zklamalo to, že nemá syna. I ona přes svůj zdánlivý klid prožívá skutečně nepříjemné období... Film velmi stroze a šokujícím způsobem ukazuje Brooksovu proměnu v monstrum a zpět. Scény vražd jsou chladné, odosobnělé, jen Brooksův prožitek je znásobován různými krátkými detaily na umírající pár. Vynikající herecké výkony všech čtyř hlavních protagonistů pak filmu dodávají potřebnou civilní a napínavou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (474)

Matty 

všechny recenze uživatele

„I like food, I like fucking and I also like killing.“ Nevím, zda-li šlo o svižnou reakci na Dexteta či déle připravovaný projekt, každopádně oceňuji, že měl někdo odvahu pustit podobný film do kin. Na jednu stranu mě mrazí v zátylku při pomyšlení v jaké době to žijeme (tzn. v době, kdy ani psychologizující černá komedie o sériovém vrahovi není tabu), na stranu druhou takový krok vnímám jako něco nevyhnutelného. Za pár let se třeba budeme stejně pozastavovat nad obyčejným americkým taťkou od rodiny, který jen tak mimoděk spasí svět. Costner zraje s každou novou roli a pomalu se začíná profilovat jako herec, kterého životní role čeká až na smrtelné posteli. Zde mu hodně přihrává božsky ďábelský William Hurt a jejich dialogy patří k tomu nejcyničtějšímu z celého filmu. Není jich málo a není to na škodu, režisér dobře věděl, do jaké míry může spoléhat na (svůj) scénář. Pár akčních scén přitom taky není špatně zrežírováno, právě naopak, ty cca tři rychlé a zběsilé minuty (únos + přestřelka) by mu mohl závidět lecjaký rádoby akční režisér. Větší péči by zasloužila postava Demi Mooreové, která profituje ze své byvší slávy a krásy seč jí síly stačí. Několikrát mě napadlo, že by Costnerovi mohla být důstojnou protihráčkou… kdyby dostala více prostoru… ale ten by zas neúměrně natahoval již tak dost dlouhý film. Mr. Brooks je slibným začátkem něčeho ne přímo dechberoucího, nicméně něčeho vyváženě inteligentního, originálního a zábavného. Bohužel, dle slabších komerčních výsledků asi zůstane jenom u toho začátku. Takový pilot nedoceněného seriálu. Přinejhorším bychom se mohli dočkat nějaké uncut DVD verze, kde tvůrci budou mít koule ponechat „definitivní“ konec bez závěrečného dovětku. 70% Zajímavé komentáře: Tom Hardy, pshimi, k212, uzzi, silent cut, rowdy's, Akyno ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mám takový dojem, že za chvíli bude s vrahem jezdit celý autobus diváků, aby mohly být u "toho" a zažít tak netradiční pocit vzrušení. Živě si to představuji, jak na Florenc přijede autobus s vrahem, řidič nechá nastoupit nedočkavý diváky toužící po vzrušujícím zážitku, pak nastartuje zcela zaplněný autobus a všichni společně vyjedou za obětí. Autobus dojede na místo činu, vrah nejdříve umožní divákům slušně vystoupit z autobusu a pohodlně je usadí v místě, kde hodlá zavraždit svou oběť. Nechá diváky hlasovat smskama, jaký způsob vraždy by nejraději viděly. Vyhlasí vítězný způsob mordu a ten následně provede na své oběti. Diváci začnou nadšeně tleskat, mnozí se z tak vzrušujícího zážitku zřejmě i udělají, pak vybere pan vrah za svou show penízky a všichni společně nasednou do autobusu a dojedou zpět na Florenc, popřejí si hodně zdravý a rozejdou se. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Earl Brooks a Tracy Attwoodová jsou dva milionářští pedanti, kteří se snaží vyvarovat chyb. Kromě toho oba rádi střílí z bambitek a drobná odlišnost tkví pouze v tom, že jeden z nich si přitom přes hlaveň přetahuje igelitový pytlík a pak až do rána zběsile luxuje v cizím bytě. Tihle dva si spolu rodinu asi nikdy nezaloží, ale jinak mě tohle pátrání detektiva po seriózním psychopatovi až nečekaně bavilo. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Demi Moore mi je v roli policistky absolutně nesympatická a přál jsem jí, aby se do vězení dostala ona. Oproti tomu Costner s Hurtem jsou skvělí, hlavně Costner se do své role vžil a zvládl to na výbornou. Nezbývá než doufat, že se tak nebude chovat i v reálném životě a nebude zabíjet ostatní herecké kolegy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Bylo to docela dobrý, když to ale srovnám s Dexterem (ze kterého se zjevně vycházelo), tak je to opravdu o něco slabší.Režisér se sice snaží, ale to by musel mít lepší scénář a taky by musel vykopnout Demi Moore. Její postava je dosti blbě napsaná a jak se ukáže, tak nakonec i docela zbytečná. To Kevin Costner kope jinačí ligu a je opravdu vynikající. S ním ještě musíme počitat. O třídu lepší je ale snad ještě Wiliam Hurt, jako jeho ,,temný společník". Ten je opravdu excelentní. Jako taková menší jednohubka skvělé, příště by to chtělo trochu dopilovat scénář. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (21)

  • Největší inspirací filmu je kniha "Drasticky dojemný Dexter", podle které také vznikl úspešný televizní seriál. (xjane)
  • Modlitbu, kterou během filmu Brooks několikrát pronese, používají již od čtyřicátých let Anonymní alkoholici. Jmenuje se "Modlitba vyrovnanosti" (Serenity Prayer) a napsal ji teolog Reinhold Niebuhr. (Othello)

Související novinky

Costner bojuje s vlastní dcerou

Costner bojuje s vlastní dcerou

27.10.2007

Ne, tohle není zpráva bulvárního charakteru, snažící se dokázat, jak mizerné vztahy mají u Costnerů doma. Je to námět nového Kevinova filmu. V kinech právě řádí Mr. Brooks, a hlavnímu představiteli… (více)

Reklama

Reklama