Reklama

Reklama

Čarovný duben

  • Velká Británie Enchanted April (více)
Trailer

Obsahy(1)

Každá z těch čtyř žen opouštěla pochmurný, deštivý Londýn z jiného důvodu. Rose a Lotty si chtěly na chvíli odpočinout od svých povinností a dominantních manželů, lady Caroline od zástupu svých ctitelů a paní Fisherová prostě jen toužila po vlídném, tichém koutku, kde by se mohla v klidu věnovat vzpomínkám na mládí. Věřily, že ten malý zámeček v italském San Salvatore, jehož pronájem nabízely noviny, bude tím pravým místem pro naplnění jejich představ. Nebyly však - ani nemohly být - připraveny na to, co je tam čeká. Na pohostinnost půvabného sídla, shlížejícího z výšky na záliv Portofino, na tu nádheru kvetoucích vistárií, na blankytnou oblohu, průzračné moře, všeobjímající sluneční svit. To vše je od prvních okamžiků doslova pohltilo a ony podvědomě cítily, že ten měsíc, který tady prožijí, změní jejich život navždy.
Filmová adaptace půvabného retrorománu Elizabeth von Arnim byla oceněna řadou mezinárodních cen, z nichž nejvýznamnější byly dva Zlaté glóby, které získaly Miranda Richardsonová a Joan Plowrightová a nominace na tři Oscary (pro Joan Plowrightovou za nejlepší herečku ve vedlejší roli, pro Petera Barnese za scénář a Sheenu Napierovou za kostýmy). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Sluncem zalitá Itálie a zcela pozitivní film o jednom zcela pozitivním místě, které osvobozuje od každodenního únavného stereotypu a všedních starostí a probouzí zcela pozitivní myšlenky, což může posléze vést ke změně přístupu k životu i k lidem. Proč něčemu na první (ale jen na první a velice povrchní) pohled tak lacinému dát 4* ? Potíž je v tom, že většina z nás by občas takové kouzelné místo potřebovala. A já jsem jen tak seděla a dívala se - a přistihla jsem se, že se usmívám. Tak proto. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Román britské spisovatelky Elizabeth von Arnimové, Čarovný duben, byl poprvé zfilmován již v roce 1935 a svou další šanci dostal až touto filmovou úpravou ze začátku devadesátých let minulého století, pod taktovkou Mike Newella. Volba režiséra přijde mnohým jistě správná i vzhledem k pozdější jeho práci na daleko známější románové adaptaci, Márquezově Za časů cholery. Mě osobně jeho styl přišel v obou těchto dílech až chorobně nudný (a přes odstup ve vzniku i podezřele podobný). Obsazení je přitom velmi vhodné, prostředí dokonalé, atmosféra stesku kloubená s novou výzvou nastartovaná, jen ta režie se nějak nezapojuje. Nechci tím říct, že jde úplně o špatný film, jen jsem k němu měl více výhrad než bych dopředu čekal. 60% ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Žádné drama , žádné příliš vypjaté situace, ale naopak pomalý příjemný romantický film. Možná nabádání k jakékoli změně , protože jak známo právě ona dokáže rozhodit zaběhlý rytmus a i jediná dokáže dát partiturám zcela nový význam. Takže třeba změna deštivého Londýna za rozkvetlou Itálii a rázem se z únavených vztahů stanou opět vztahy láskyplné. Kéžby to tak fungovalo.... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mike Newell má na filmové adaptace literárních předloh šťastnou ruku - prestižní Marquézovu Lásku za časů cholery asi netřeba připomínat, i když se původnímu literárnímu textu příliš nepřiblížila, Čarovným duben Elizabeth von Arnim se mu však podařilo nastartovat svou později tak úspěšnou režijní kariéru. Čarovný duben je zajímavě pojatá romantická story, v níž se prezentuje cosi z geografické sociologie - místo, na němž lidé žijí, ovlivňuje celou společnost. Vyhořelé vztahy odrážející konzervativní společnost počátku 20. století a zrcadlící se v deštivém londýnském počasí, vyhraněné volní jednání několika silných emancipujících se žen, které jsou uvězněné v pavučině dlouhodobého zkostnatělého manželství (Newell příznačně používá symbolické obrazové předěly detailů pavučin, kde je zachycen létavý - jinak volně poletující - hmyz...) a zprvu pudová, jen intuitivní snaha zmizet z tohoto světa, vykořenit se a odjet daleko odtud - to jsou pohnutky jarní (v mnoha významech toho slova) cesty do slunné Itálie, která již světu dala nejednu renesanci... Mike Newell natočil trochu rozvleklý, ale přesto skutečně příjemný, optimistický a milý film... Podobné filmy: Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory), Láska za časů cholery ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Čarovné kostýmní plkání... Snad i kvůli zoufalému českému dabingu, spolehlivě i ze sebelepšího filmu udělavšího mělkou televizní inscenaci, kolem mě tenhle filmek trošku prošuměl... Ach jo... . . . Tak mi zase jednou nezbývá, než se těšit někdy na dvd... - - - - - (Poprvé tedy minuto 18.11.2008. na ČT2, komentář zde jako čtvrtý - 18.11.2008) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Populární román britsko-americké spisovatelky Elizabeth von Arnimové z roku 1922 představuje pro adaptátory dlouhodobě živou inspiraci. V roce 1925 byl přepsán do divadelní hry, o deset let později se poprvé dočkal zfilmování, v roce 2009 se z něj stal muzikál a v roce 2015 byl předělán i do rozhlasové podoby. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama