Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 5

Recenze (1 900)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Salvation je jeden velky paradox. Jednak je od uvodu (titulky) az po posledny zaber (hlaska "There's no fate but what we make for ourselves") prespikovany odkazmi na Camerona, na druhej strane takmer vylucne prave okopirovane momenty / sceny su na celom filme najlepsie.Tych (eufemisticky povedane) narazok je tam fakt neurekom, takmer v kazdej druhej scene - od zjavnych az po takmer podprahove. A ak sa nahodou nekopiruju prve dva diely sagy, tak spominame na Mad Maxa, Aliens (znova Cameron!), Blade Runnera, Vojnu svetov, Pitch black (hlavne jednym hudobnym rifom)... . Ukazkovym prikladom vyssie napisaneho je sekvencia uteku pred Harvesterom az po jej parcialne zakoncenie na moste. Dielce motivy, snimanie, rakurzy, radenie zaberov az po zvukovu intonaciu fazovania napatia - dokonala kopia nahanacky v protipovodnovych kanaloch LA v T2. V rovine stylu tak Salvation neponuka vobec nic nove, nenadvazuje a nerozvija predchadzajucu paletu, ale iba sprosto kopiruje (hoci zrucne). V rovine pribehu je to uz lepsie - je tu snaha posunut pribeh dalej, hoc znova je vysledok velmi rozpacity. Linia Marcusa a projektu Angel ma nesporny potencial. Skoda vsak, ze v prvej polovici filmu su naznaky a motivy viazuce sa k Marcusovej postave vacsinou nicene tazkopadnymi preslovmi a dialogmi. V druhej polovici filmu potom destabilizacnu ulohu prebera samotny dej, plny zbrklosti a kopiacich sa nelogickosti / protireceni (korunuje tomu nasadzuje posledna dvadsat a daco minutovka). Apropo samotny Bale - castokrat mu vytykana nevyraznost a dvojpolohova skala emocnych prejavov - mne osobne k postave, ktoru uz od destva obklopuje pesimisticka vizia sveta, sadne dokonale. Connor je vojensky vychovany, emocne ziveny hlavne negtivnymi emociami. 4-5/10. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechápu tu nenávist mnohých uživatelů. Je jasné, že jejich milovaný Arnold není hlavní postavou, ale kritizovat film prakticky za cokoliv je trochu moc... Terminator Salvation určitě není bezchybný, ani úžasný, ale na hodně prostříhaný film zkrácený o 30 minut, je to kvalitní podívaná. Není promyšlená a vizionářská jako (především) druhý díl, ale jako budoucí směr "nové trilogie" je to velmi příjemná změna. Škodou je, že právě Terminátor odnesl "scenáristickou všehochuť", kdy si každý scenárista připisoval své nápady a výsledkem je částečně zajímavý a částečně silně obyčejný příběh. Atmosféra post-apokalyptického světa je zvládnuta skvěle a samotné "špinavé" prostředí najde stěží srovnání. Chyby zde jsou, ale osobně mi nepřijdou ve většině nikterak zásadní. McG odvádí velmi dobrou práci, celý film je vizuálně a akčně skvěle natočený, ale bohužel není prostor pro "něco navíc" a tak celý film působí trochu ploše, až prázdně. Bohužel McG to občas ujede a jedna dvě pasáže jsou přehnané i přes svůj viditelný účel jsou dost natahované. Potenciál tu je však velký a snad bude ještě lépe a hlouběji využit, ale k tomu snad není potřeba ani jiný režisér, ale nutný scenárista s vizí... Přes finanční krach celého projektu je tu otázka, zda nějaká pokračování budou. Po scenáristickém karambolu tu zbývá snad jedině slabá hudba Dannyho Elfmana, která se skládá z několika robotických zvuků a žádné "nové a kvalitní" melodie. Terminator Salvation je zábavný a nadupaný akční film ze světa, který je zničený Soudným dnem a válkou s roboty, se známými postavami a viditelně velkými financemi vloženými do vizuálu. Všechnu mytologii a snahy o prohloubení jednoho fenoménu film využívá velmi jemně a snaží se neudělat krok špatným směrem... a možná o tom kroku "nějakým" směrem to celé mělo být. PS: Anton Yelchin je jeden z největších talentů poslední doby.... jiný vzhled, jiný přízvuk... pro něj nic těžkého. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Terminátor se zrodil z nočních můr Jamese Camerona a na principu klasické noční můry, v níž marně utíkáte před nezastavitelným bubákem (před kterým nejste v bezpečí ani na policejní stanici), stály i první tři terminátorovské filmy. Sequeloprequel SALVATION nahrazuje tenhle koncept po vzoru Cameronových VETŘELCů futuristickým válečným velkofilmem o návštěvě u bubáků doma, tj. terminátorů je hodně, není nijak těžké je zničit a taky je jich během filmu x zničeno (jen Newt nám trochu ztmavla), čímž film – navíc těsně svázaný časovými paradoxy a mytologií série - přichází o napětí. Zároveň šedivě přefiltrovaná budoucnost (zatím) není zdaleka tak bezútěšná, jak nám ji servíroval Cameron ve svých flashbacích - žádní chudáci prázdně zírající na rozbitou televizi, síly jsou vyrovnané, o nedostatku potravin se jen mluví a stíhačky pilotují modelky, takže o co vlastně jde, že? Zvlášť je-li k tomu polovina postav zbytečných, počet logických lapsů alarmující, odkazy na předchozí tři filmy příliš chtěné a finále se s tragickým výsledkem marně snaží skloubit památnou likvidaci terminátora z konců prvních dvou dílů se závěrečným zvratem po vzoru dílu třetího. Ale aspoň konečně vím, co všichni mají na Worthingtonovi. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skoro všechno špatně. McG má zjevně rád, když to ve filmu bouchá, taky by možná rád točil Transformers (mototerminátoři!!!), ale ačkoliv atmošku docela pěkně zvládá, zamaskovat zoufalost scénáře nedokáže ani náhodou. Navíc T4 neobsahuje ani jednu "ikonickou" scénu jako předchozí díly. Celý příběh se motá v kruhu a závěr je vyloženě výsměch (operace). Aspoň že Arnold mě pobavil. P.S. Abych nebyl jen negativní, Worthington, Yelchin a Bloodgood jsou fajn, Bale je "baleovitý" na můj vkus až moc. :) 50%. Nahoru zaokrouhluju jen proto, že jsem nemusel platit za lístek. Díky POMO, prima nápad. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Film doslova ejakuluje akci, díky které divák po celých 115 minut nezůstane suchý. Zajímavě, nikoliv originálně je zde zachycen zníčený svět , ve kterém "machines" chodí s těžkým rotačním kulometem pěvně připevněným k jejich ocelovým tělům a kosí všechny rádia, která si dovolí dělat hluk. Kosti praskají, krev cáká, olověné klouby podléhají korozi. Zkrátka film vystřižený z červené knihovny. Christian Bale zde hraje druhé housle, ačkoliv s tím při podepisování smlouvy rozhodně nepočítal. Worthington je hlavní herecký klaďas a také hraje ze všech nejlépe. Jeho charisma mi ještě teď vystřeluje do oka a říkám si "proč jsem tohodle týpka ještě nikdy neviděl ve filmu". Jsem nespoután předchozí trilogií, protože mě nikterak nezaujala. Samozřejmě, že jsem jí viděl nejméně 5x, ale že bych jí nějak extra žral, to se říct nedá. Proto mě příběh vražený do zníčené země nadchnul více, než potenciální návrat kalifornského guvernéra. To, že Connor vypadá mírně řečeno "jinak", než by podle trojky měl, mi také extra nevadilo. To, co nemohu přehlédnout je mizerný scénář, díky kterému jsem sledoval pár scének poslepovaných do sebe, aneb ono z nich snad něco vzejde, když tomu uděláme reklamu a trailer s výbuchy, ten film se stejně prodá. 70% / Zeck 24.06.09 ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2009 v Hollywoodu. (Varan)
  • Ako by mala vyzerať opustená zem s nukleárnou zimou konzultovali filmári s mnohými vedcami. (Greenpeacak)
  • T-800 (Roland Kickinger) odhodí Marcuse Wrighta (Sam Worthington) na kovový sloup, ve kterém zanechá znatelnou promáčklinu. Když však o několik záběru později dostává od T-800 ránu do srdce a padá na zem, sloup je již v pořádku. (Kroup4)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama