Reklama

Reklama

Matthew Perry je na dně. Po neúspěšné léčbě skončil s psychiatrií a zjistil, že na nemocnou duši je láska ten nejlepší lék.
Pokud si pamatujete Mathhewa Perryho pouze jako Chandlera ze seriálu Přátelé, pak vás posmutnělá romantická konverzační komedie Zmatená duše režiséra Harrise Goldberga možná trochu překvapí. S nejvyšší pravděpodobností ale příjemně, protože právě v ní Perry prokazuje svoji naprostou hereckou univerzálnost a schopnost položit se do jakékoli dramatické úlohy. Jeho hrdina, Hudson Milbank, je úspěšným hollywoodským scenáristou, u něhož se nenápadně rozvinula závažná duševní porucha, která jako by mu vzala všechny emoce. Hudson proto obchází doktory a psychology, zkouší i vlastní šokovou terapii, ale nic nepomáhá. I jeho přítel a kolega spoluscenárista je ochoten udělat cokoli, ale nemá nejmenší šanci. A pak se najednou objeví Sára, kterou Hudson náhodou potká na pracovní schůzce. Že by láska byla tím pravým všelékem? Nic není jisté, ale zatím se to rýsuje slibně... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

Matty 

všechny recenze uživatele

Film na mě působil jako okolní svět na Hudsona - jako něco, co se mne vůbec netýká. Přitom ty pocity („zjednodušeně… jsem v hajzlu“) znám. Matthew Perry zahrál apatii nejtěžšího kalibru přesvědčivě, na tragikomicky nepřítomný výraz by měl dostat certifikát. Drhne příběh, v němž se nedopatřením octnul. Sára, ústřední motivační prvek, chováním i vzezřením učiněný anděl, přejala slovník hrdinek červené knihovny, zatímco cesta, již Hudson zdolává, kopíruje půltuctu svých kolegyň: trochu divný hrdina rekonstruuje vlastní duševní pohodu, aby ve finiši zázračně prozřel a hravě vyžehlil všecky nerovnosti. Omýlání podobně nastavené šablony se stává prokletím amerických nezávislých filmařů, jež chtějí točit „o něčem“ a oslovit tím co největší počet zmatených duší. Jsa jednou z nich, budu v hodnocení mírný, ale vězte, že existuje hromada záživnějších manuálů „jak z toho ven“. 70% Zajímavé komentáře: genetique, Eddard, ScarPoul ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Nechci upírat Matthew Perrymu jeho herectví, opravdu jsem mu ty jeho psychózy věřil. Ale jeho výkon film sice drží na úrovni, na kterou by bez něj asi těžko sahal, ale pro mne je v tomto filmu použito až příliš mnoho klišé. Přítelíček, který poradí jen když mu z toho něco kápne. Fame fatal, se kterou to vypadá nejprve jasně, pak podmračeně, aby zase začalo svítit slunce. Jedna odbočka na cestě za láskou, která skoro pomůže, skoro,... Docela jsem se těšil, že na konci se prostě nic nestane a Perry bude zase sám, byl bych asi citově ochuzen, ale na druhou sranu by to filmu dodalo šmrc. Jedinci skákající na koncích filmů do náručí tu byli budou a jsou... A nejen to. Princip prolínání vzpomínek a snů se skutečností je také čím dál tím ohranější. Navíc v Numbovi není zrovna dotažen k nějaké smysluplnosti. Snad jediné, co nám řekne je to, proč má Numb rád otce, ale ono tom stejně mluví v jednom kole, tak proč se zatěžovat tím, že to shlédneme ještě jednou v "reálu". Numb není špatný film. On je to film, na který se moc pěkně kouká, jen je tu jeden problém. Člověk nesmí začít přemýšlet, kde tohle všechno už někde viděl. ()

Reklama

mysiak 

všechny recenze uživatele

Matthew Perry si vydáva zaujímavou cestou..a Numb je toho dôkazom..nezávislý film, v ktorom má miesto čierny humor je vynikajúci v jeho podaní...jeho rola je presne napísaná na telo..ale niekde sa to zasekne..a dostane sa do obyčajnej drámy o hľadaní sámeho seba..ale keby sa to točí ako do takej 45. minúty..jasné 4...ale stále sa to oplatí vidieť ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak, že je Matthew Perry celkem dobrý herec, to už tak nějak vím. Že se zahazuje většinou v celkem zbytečných komediích, to je věc druhá. "Zmatená duše" je přece jen celkem krok správným směrem. Vyšlo mu to dobře, je to takový ten moderní komediálně dramatický film, kde máte pocit, že to dokonce o něčem je. A ono je. Jen sem tam se do toho promítne nějaké to klišé, které vás trochu zamrzí. Pravda, závěr je také docela očekávaný, ale dá se snést. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Perry si udělal exkurzi po psychiatrických ordinacích a ukázal všechny možné i nemožné historky o tom jak to psychiatr může podělat. Je úžasné sledovat jak dokáže zahrát nemocného člověka a jak uvěřitelný je. Lynn Collins je tu nádherná a zapsala se mi do povědomí tak, že jsem musel přehodnotit svůj žebříček nejoblíbenějších hereček. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Hoci sa film odohráva v Los Angeles, film sa natáčal na mieste vo Vancouveri a na ďalších miestach v Britskej Kolumbii (Coquitlam, Port Coquitlam, Maple Ridge, Pitt Meadows a Langley). (Arsenal83)
  • Harris Goldberg uviedol, že film napísal podľa svojej vlastnej skúsenosti s depersonalizačnou poruchou a klinickou depresiou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama