Reklama

Reklama

Code Geass: Hangjaku no Lelouch

(seriál)
  • Japonsko コードギアス 反逆のルルーシュ (více)
Trailer 3
Animovaný / Akční / Drama / Fantasy / Psychologický / Sci-Fi
Japonsko, (2006–2008), 20 h (Minutáž: 24 min)

Série(2) / Epizody(50)

  • Season 1 (2006) - 25 epizod

  • R2 (2008) - 25 epizod

Středoškolák se schopností okamžitě všechny přinutit, aby ho poslouchali, si nasadí masku a postaví se do čela povstání Japonců proti vetřelcům z Británie. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (78)

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Po první sérii chápu, proč se to srovnává s Death Note - a mě osobně to i přes mechy vychází z toho srovnání líp. Po druhé sérii je to určitě lepší než dn, zvlášť konec. A to i přes to, že pro dějové zvraty to občas obětuje přehlednost, logičnost i konzistenci některých postav. Stačí prostě obsadit Noria Wakamota do role, která se v seriálu objeví víc než jednou, a je vymalováno. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Japonci jsou zjevně naštvaní na Američany, že jako okupační mocnost na ně byli po druhé světové válce příliš hodní a snaží se nalézt svou ztracenou hrdost a pomstu v tom, že je ukáží jako zlotřilé mocichtivé vetřelce a krvemilné ďábly," chtělo se mi napsat po prvním díle. Nicméně je možné, že motiv seriálu je takový jaký je bez nějakého hlubšího záměru, případně těží z módního antiamerikanismu. Upřímně řečeno, je mi to vcelku jedno a dále se tím zabávat nebudu. Geass je poměrně zdařilou dobrodružnou záležitostí, která kombinuje romantiku, mecha-válčení a osudovou dramatičnost - to vše v hávu CLAMPovské kresby, kresby velmi líbivé. Seriál má spád, obsahuje nečekané zvraty, umírá se v něm, postavám je vlastní charisma, potud žádná... Přesto má v mých očích Geass několik zásadních vad. Ty hlavní se týkají směřování děje. Kdo by čekal, že události, ke kterým v seriálu dochází, jsou výslednicí motivací postav, logiky a zákonů pravděpodobnosti, mýlil by se. Naopak, vše je podřízeno tomu, aby docházelo k emotivním střetům, srdceryvným setkáním, vášnivým přím a osudovým náhodám. Pravda, touhle vadou netrpí Geass zdaleka sám, překročil však hranici, kdy to dokážu blahosklonně ignorovat. Tak se proti sobě postaví dva nejlepší přátelé, milovaní a milující se budou mezi sebou zabíjet, přizabíjet, či jinak si z donucení osudu ubližovat, dojde i na ztrátu paměti (a jejímu návratu v nejvhodnější či nejnevhodnější chvíli) atd. atd. A proč? Protože je to přeci tak strašně moc romantické! V tomto anime totiž vše musí působit romanticky, i za cenu uvěřitelnosti. Romantika je to však jak z červené knihovny. Seriálu nemohu odpustit ani jeho hodnotící přístup k činům postav. Činy nehodnotí podle činů samotných, ale podle toho, kdo je koná. Pokud špatný čin páchá osoba překrásná, je to vždy tragédie, smutný osud a pro onu osobu musí divák mít pochopení, pokud nějaký čin páchá osoba ošklivá, seriál tlačí diváka k pohrdání a odsudku. Nezmínit nelze ani nelogičnost jednání postav. Např. Zero je několikrát v situaci, kdy by mohl být velmi snadno odpráskut, vykuchán či demaskován, ale nedojde k tomu. Předposlední výtka vede k zobrazení bojů. Divák naprosto nemá přehled o strategické situaci, přehled taktický je mělký. Proto se vývoj válečné situace a záměr bojujících naprosto nedá odhadnout, což, domnívám se, "militantní" frakce otaku příliš neocení. Rovněž ani to, že vše záleží jen na dvou nebo třech mechách, ostatní jsou tak akorát do počtu (pamatujte ale, že je to romantické). Výtka finální: císař Británie evoluci příliš nerozumí :) Slabší ****. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Videl som len jeden diel tohto seriáli ale určite potešil a zaujal a bola to pre mňa slušná akčná jazda s postapokalyptickým obsahom, kde zaujmú súboje mecharobotov ovládaných ľuďmi bojujúcich vo vojne Japonska s Anglickom, ale i chlapec čo tu chce spraviť škrt vo vojne, obdarený schopnosťami ovládať druhých. Dej má originálne vykonštruované politické pozadie a celkovo mi to vyznelo na slušný príbehový potenciál. /65%/ (videl na festivale Comics Salon 2009) ()

prome 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdy se stane, že druhá série je lepší jak první. Tohle je výjimka potvrzující pravidlo, protože druhá série mi dokonce nedávala spát(Nechala mě spát cca 5 hodin a já vstal a musel jsem se dodívat :-D) a já hltal každý díl. Až do posledního dílu jsem vůbec netušil, jak to skončí a hlavou mi poletovalo mnoho teorií a ani jednou jsem se netrefil. Což se mi popravdě často nestává. U první série mi vadila přílišná překombinovanost. Jenže její závěr byl tak ohromující, že jsem neváhal hned pustit druhou. Kdybych mohl ohodnotit druhou sérii samostatně, tak by se z ní stalo jedno z nejlepších anime, co jsem kdy viděl. A to nemám mechy vůbec rád. Naštěstí mi tady poprvé nevadily, a když člověk přimhouří nad nelogičností, tak se výborně baví, a to je hlavní. Ale abych nepsal jenom samou chválu na druhou sérii, tak musím napsat i nějaký ten zápor. A tím záporem se stala postava Niny. V první sérii nebyla příliš vidět a tak ji člověk moc nevnímal(Kromě závěru, ale to už bych tady vyzrazoval děj :-)), jenže ve druhé se z ní stala tak otravná postava(a člověk si vlastně uvědomí, jak otravná byla po celou dobu), že se celkově vyrovnala postavě Rekiho z Kureimoa(viz. komentář). EDIT: Ještě teď po 8 hodinách od dokoukání mi to ještě vězí v hlavě ... ()

Naslund 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doufal jsem, že stihnu shlédnout do svého tisícího hodnocení a stého komentáře něco, co za to stojí a v tomto případě jsem se skvěle trefil. Nedostatků je opravdu mnoho, ale bez patřičné tolerance by se nedalo dívat na nic. Vždy záleží, jestli dá seriál k hledání slabin prostor. Scénárista mi připomíná démona, který byl sto let uvězněn ve sklepě nějakého hradu a z ničeho nic mu někdo uvolnil řetězy a podal pero. Výsledkem je zběsilá jízda, kde mozek časem musí vypustit všechny požadavky na seriózní podívanou a pohodlně se oddat vysokému tempu, které obzvláště s koncem první série ještě nabírá obrátek a je nejlepší možnou (proklínanou) reklamou na další sérii. Démon se také nepáře s vysvětlováním faktů a motivací, protože nad vším přemýšlel již tak dlouho, že mu některé části přijdou zjevně nepodstatné. Proto takže doporučuji vnímat, co je ve vašich silách. Vše je opatřeno kabátkem, který mi plně vyhovuje v podobě ušlechtile nakreslených postav, které se pro aristokraty perfektně hodí. Nejvíce na mě zapůsobily postavy, jeden z nejlepších soundtracků a již zmíněné tempo, co nedá příliš času na zamyšlení se. Při druhém shlédnutí jsem si vyvrátil těch několik nelogičností, co mě před spaním napadaly a tak mohu sám kritizovat jen dostatečně nevysvětlenou taktiku při delších soubojích. Osobně jsem se bavil po celou dobu a kromě seriálu samotného musím doporučit i krátké epizody z picturebook, které seriál doplňují a vysvětlují některé motivace postav. Druhá série je zpočátku ještě lehce předějována, ale postupně je to zase to pravé s o něco lepší hudbou, animací a především s ještě silnějším příběhem. Nikdy bych nečekal, že to řeknu u anime, ale rozmělnění do více dílů by prospělo. Každopádně mám nově nabouraný top. ()

Galerie (985)

Zajímavosti (7)

  • Pozice šachové partie, ke které v prvním díle Lelouch přisedá, je převzata ze zápasu E. Nikolič - R. Fischer (1968). Ve skutečnosti zahrál Fischer také králem, ale bílý se okamžitě vzdal. (Naslund)
  • Můžeme si všimnout, že postava C.C. s sebou často nosí žlutého plyšáka s malou buřinkou na hlavě. Je to maskot společnosti Pizza Hut s názvem Cheese-kun, která seriál sponzorovala. (Hromino)
  • Lelouch měl původně mít bílé vlasy. (fallanga)

Reklama

Reklama