Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Melodramata - ty já ráda. Člověk občas nečekaně narazí na příjemný film a Světlušky v zahradě jsou jedním z těch nenápadných dobrých filmů. Dvě časové roviny jsou tady přehledně rozděleny a obě mají hodně velký význam. Willem Dafoe opět předvedl své výtečné herecké kvality a jeho výkon je tady výrazně nejlepší. Řeší se opět vztahy,které jsou hodně komplikované a složité. Líbí se mi,že jak se děj posouvá a plyne,vzduch se čistí,ale pořád v něm něco zůstává. A nejen Dafoe,ale i celá další herecká sestava byla výborná. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film s kvalitním hereckým obsazením založený na problémovém vztahu syna s pedantským až občas tyranským otcem. Herecké výkon byly velmi vydařené a nejvíce mne zaujal výkon Ryan Reynoldse, který působil velmi přirozeně, klidně a roli zahrál velmi přesvědčivě. Výborná byla také kamera. Problém mi z počátku filmu dělaly přechody mezi minulostí a přítomností. To v jaké době je daná scéna jsem jednoznačně poznal až po smrti Lisy což mi moc nevyhovovalo. Lisina nevěra mi přišla víceméně nadbytečná a koncovka filmu končila až příliš skokově (Otce nesnáší x let a po shlédnutí jednoho velmi starého videa z oslavy narozenin názor změní o 180 stupňů a již velmi brzy dorazí za svým milovaným otcem.). Celkově povedený film a zasloužené 4z5 . ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím co o filmu napsat - jeho obsah se mi už asi třicet vteřin po závěrečných titulcích vykouřil z hlavy. Herecké obsazení sice láká a i samotní herci se snaží z nijakého scénáře něco vytáhnout, ale výsledkem je sice vizuálně hezká, ale totální nuda (ještě že se Dennis Lee spokojil ze standardním filmovým časem - povětšinou se tyto umělecké pohledy do duše americké rodiny táhnou ke dvou a půl hodinám, a to už bych asi neustál). Jediné momenty které usínající diváka trochu probudí jsou scény s Willemem Dafoem, který je zde bezkonkurenční.... ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Neokázalé drama...Natočeno s lehkostí, přesto výrazně a přesně...Střídají se tu vyhrocené momenty s jemnými náznaky i obrazovou poetikou...Nejsilnější je celý snímek ve svém úvodu, pak chvíli přešlapuje na místě...Herecké obsazení lahůdkové...Jen věkově jednotlivé složení rodiny trochu hapruje. Například neuvěříte, že Emily Watson by měla být o dost mladší sestrou Julie Roberts... ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Rodiná dramata z USA nejsou zrovna žádaným vývozním artiklem. Je to většinou na jedno brdo a všichni víme, jak to dopadně. Světlušky jsou jiné. Napovídá tomu už obsazení, které vypadá báječně a dle toho funguje, Ryan umí zahrát všechno, Willem je osobnost, Julia hvězda, ostatní zkušení a Hayden příjemně překvapila. Kamera je velmi příjemná a nebojí se v rámci žánru až nečekaných úhlů a zbůsobů snímání. Co si ale budem namlouvat, vše stojí na příběhu a ten stojí za to. DIalogy jsou velmi přirozené, žádné zběsilé twisty, žádné šoky, vše příjemně plyne. Jen ten závěr nemusel tolik zaplout do prověřených mělčin... Rodina se sjíždí na promoci nejmladší dcery, žel dojde k tragédii a všichni se s ní musejí nějak vyrovnat a než se odhodlají k odrazu do budoucnosti, musí se vyrovnat se svou minulostí... 75% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2008 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)
  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)

Reklama

Reklama