Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

ic 

všechny recenze uživatele

Co ve filmu opomněli zmínit je aspekt bizarnosti celého soudního sporu. Protože celý obvod o který šlo je velmi jednoduchý, typický úkol do hodiny elektroniky na úrovni dnešní střední školy. Film se to snaží vykreslit jako nějakou vědu, ale fakt ne ani tenkrát ani dnes nejde o nic složitého. Má pak ten první kdo s tím přijde získat obrovské bohatství, když jde o věc kterou by dokázaly udělat miliony lidí jen některým by to třeba trvalo o týden déle než jiným? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmov, ktoré sú postavené na boji Dávida s Goliášom je veľmi veľa; tých, ktoré sú podľa skutočného príbehu už menej. Boj o patent, ako už názov sám jasne napovedá, je zameraný hlavne na spravodlivosť v demokratickej spoločnosti. Takej spoločnosti, kde sa dokonca sama obeť môže hájiť a na moje prekvapenie aj vyhrať. Súd vo filme je postavený skôr pre diváka ako podľa reálií. Inak by sme sa na súde nedozvedali pochyby o samej podstate patentu ako takého, naviac, ak sa jednalo o patentový súd. Jasné, divák sa skôr sústredí na to, o akú drobnosť sa vedú spory a súdy a z nich vyplývajúce paranoie, ztraty blízkych a tiež ztrata zdravého úsudku. A ako dokáže takáto drobnosť pohltiť jedinca, ktorý tým riskuje takmer všetko. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Tento film není vůbec dokonalý, má i několik hluchých míst, ale je dalším ztělesněním boje Davida a Goliáše. Ať už jsou to velké firmy či nadnárodní korporace, tyto společnosti jsou zkrátka tak velké a mocné, že si mohou dovolit ledacos. V mnoha případech takto konají dokonce ve vší počestnosti, legálnosti, s úsměvem na rtech a přitom všem tečou mnohamiliónové obnosy do kapes právníku, manažerů a dalších pochybných existencí ochraňující tyto molochy. Toť menší agitka. Flash of Genius je jeden dlouhý boj. Boj za pravdu a uznání. Dvanáctiletá honba za vítězstvím nad lží a hamižností vzala Robertu Kearnovi kus života. To jestli nakonec vyhrál nebo ne je sice známá věc, kterou ale není třeba zbytečně vytahovat na povrch. Důležitější je spíše to, že vytrval až do úplného konce a ani za ty dlouhá léta se nenechal gigantem, proti kterému v té době stál, srazit na kolena a to i přesto, že byl jen obyčejným univerzitním profesorem. (7/10) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tento film je o neuveritelnej sile vole, o boji za spravodlivost, ale najma o rodinnej sudrznosti. So zatajenym dychom som sledovala, ako cely pribeh dopadne, zatinala som paste, drzala som palce, nenavidela obrovske korporatne koncerny z toho, ako sa snazia zarobit na nevinnych ludoch, ale najma som verila, ze vsetko dobre dopadne a ze spravodlivost zvitazi... Ach, ako ja milujem tieto sentimentalne chvilky, ktore pridu vzdy, ako dopozeram film podla skutocnej udalosti. Vrelo odporucam. PS: Greg podal asi jeden zo svojich najlepsich doterajsich vykonov a nadherna Lauren mu zdatne sekundovala. Bravo. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Je "fajn" mít své zásady, je "fajn" bojovat za pravdu a je každopádně "fajn" nenechat se vykořisťovat nadnárodní korporací. Je taky docela "fajn" koukat na Flash of Genius. On je to totiž vážně "fajn" precizní snímek, který k případu Bob Kearns versus Ford přistupuje věrností historického přepisu. Možná proto už ale není tak "fajn" fakt, že vším tím precizním realismem se vytratilo nějaké "filmové" (ne příběhové) pojítko. Jasně, dívá se na to dobře, ale k vyššímu hodnocení to chtělo něco více, než jen natočení biografického snímku. Každopádně film stojící za zhlédnutí... Vážně "fajn". ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • V čase 0:11:00, když je rodina v restauraci, tak se v záběru ulice objeví i moderní auta, která v době, kdy se odehrává film, ještě neexistovala. (LOOOL)
  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)
  • Sepisování příběhu trvalo dlouhých 9 let, při kterých se dohledávala veškerá fakta k celé události tak, aby byla zachována autenticita. (PATTXA)

Reklama

Reklama