Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Máte taky takový ty zlý sny, ve kterých se nemůžete hnout z místa? Člověk klátí nohama, běží jako o život a stále stojí na jednom místě... Tak si představte, že tahle noční můra trvá rovnejch sto čtrnáct minut. Naši hrdinové vyjdou z bodu A cestou přes bod A, k bodu A, načež se vrátí do bodu A, aby se nakonec k všobecnému překvapení octli v bodě A. Vznikla tak zcela unikátní, avšak nekonečně útrpná pohlednice z roku 68, jejíž záživnost bych přirovnal ke sledování "živých obrazů". Absence jakéhokoli vývoje a naprosto příšerně zahraní nesympatičtí sráči v hlavních úlohách znamenají opravdu "nevšední" zážitek. Bolestné! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Objektivně za 3 hvězdičky, ale vzhledem ke zbytečnému podceňování ze strany ostatních přidávám ještě jednu. První hvězdička za námět, o podobných tématech by se mělo točit . Sice některé scény kopírovaly to, co zrovna běží v pokračování Zdivočelé země, ale to mi nevadilo. Klusův hudební počin v tomto filmu navozuje dobovou atmosféru a mně tam zněl krylovsky. takže druhá hvězdička A střídání černobílých pasáží s barevnými se mi líbilo. Stejně jako souběžné sledování osudů sourozenecké dvojice. Rekvizity poctivě nashromážděné ze šedesátých let. Suma sumárum nejmíň na tu třetí hvězdičku. Příběh nebyl ani tak zdaleka chytlavý jako Rebelové, které filmařsky jsou mnohem lepší, ale podobně jako Rebelové splnil účel: přiblížit dobu, která pro řadu dnešních náctiletých je zaměnitelná s husitstvím. Děj byl možná občas trošku pomalejší a hlavně mladé hrdinky topornější, ale zase to vyvážili mužští hrdinové. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit některé z okolních komentářů, které hovoří zcela proti tomuto novému českému filmu. To jste tak zaujatí režisérem VéKáVéček (btw. taky je nemám rád)? :P No já nevím.. Mně snímek přišel jako příjemná podívaná, které zpočátku tak trochu neseděl divadelní výkon ústřední dvojice - ono se těžko hraje neteatrálně, když studujete DAMU - ale to v průběhu naštěstí zmizelo. Mezi Marií Štípkovou a Ivanem Luptákem jsem jaksi postrádal kouzlo zamilovaného páru, což mi později připadalo jako vhodné, vzhledem k tomu, že mezi ní a Alexejem Bardukovem to zajiskřilo setsakramentsky.. a to mi dávalo smysl, protože k postavě Tomáše - dle mě - zkrátka lásku necítila. Děj byl sice pozvolný a některé části byly lehce nedovysvětlené či nevyužité (SPOILER: mrtvý bratr KONEC SPOILERU), ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout. Vladimír Drha se dosti obával reakce českého diváka na vyznění příjezdu sovětských vojsk na naše území, ale já se domnívám, že se úkolu zhostil decentně a rozhodně ne pobuřujícím způsobem. A ještě bych pochválil Tomáše Kluse, jehož ústřední píseň je skvěle dynamická a utkví vám v hlavě ještě na hodně dlouho. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Léto 1968. Tomáš se chystá odjet na brigádu - sbírání jahod do Anglie - a jen on ví, že se z Anglie už nikdy nevrátí. Ale přichází konec srpna, a ruská invaze do Československa mu zhatí veškeré plány na opuštění země - místo toho se se svojí dívkou Táňou uchyluje na chatu v blízcích lesích (kde je relativní klid, nepočítaje zběhlého ruského vojáka, který má pro změnu namířeno do Francie)... Na film jsem se docela těšil, neboť jsem očekával něco na způsob Pelíšků. Ale Anglické jahody se celému tématu věnují z trochu jiného úhlu pohledu, a tam kde Pelíšky alespoň pobavily, po těchto jahodách zůstává taková podivná pachuť neupřímnosti a také nudy. Jednotlivé charaktery jsou zoufale unylé, ruští vojáci jsou trochu k smíchu (nebo možná spíš k pláči). Celkově škoda, toto téma určitě nabízí víc .. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nekoukal, jaké má film hodnocení a tak jsem byl překvapený, že je tu až tak špatné. Mně film přišel fajn, nic světoborného, ale že bych ho hodnotil tak slabě, to ne. Z herců se mi líbili všichni, především Alexej hrál velmi dobře a zaujala mě také hudba a období, ve kterém se film odehrával. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu debutovali začínající herci Ivan Lupták, Pier Orlavdin, Vjačeslav Burlac a Sergej Gherciu. (M.B)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama