Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladí spolubydlící z Tel Avivu, dva kluci a jedna holka, se snaží nevnímat politické konflikty a raději se soustředit na svoje životy a lásky, tedy žít v jakési únikové „bublině“. Tvrdohlavá Lulu pracuje v butiku, nápadný Yali vede trendy kavárnu a Noam, který prodává v obchodě s hudbou, tráví víkendy vykonáváním služby na kontrolním stanovišti Národní Gardy. Když se Noam zamiluje do Ashrafa, mladého Palestince, rozhodnou se pomoct Ashrafovi zůstat nelegálně v Tel Avivu. Obléknou ho do moderních izraelských šatů, dají mu hebrejské jméno, nechají ho pracovat v Yaliho kavárně a společně oslaví toto mírumilovné soužití na plážové párty. Jejich utopie se však kvůli politické a sociální skutečnosti na Blízkém východě zhroutí. [MEZIPATRA 2008] (Brněnská 16)

(více)

Recenze (42)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Snímek zpočátku připomíná epizodu seriálu přátelé, jen s tou vyjímkou, že dva kluci z party jsou teplí, to by ve Státech asi neprošlo. Tel-Aviv je krásné místo k žití, ostrov civilizace Blízkého východu, ráj pro všechny včetně homosexuálně orientovaných. Na palestinské a jordánské straně taková svoboda nepanuje a mladý Ashraf prchne bez dokladů do Izraele, tam, kam ho srdce táhne. Narazí na partu ze seriálu Přátelé a románek je nabíledni. I když se tel-avivští intelektuálové vyhýbají politice a chtějí jen bezstarostně žít, nakonec je politika stejně dostihne, jako každého v téhle zemi. Problémy dvou etnik dřív nebo i později semelou každého, semlely kdysi i mne, když jsem v Izraeli žil. Toto je opět jeden z netradičních, ale o to zajímavějších pohledů. Důležité poselství filmu- i když Ashraf toužil sebevíc po svobodě a volnosti, v krizové situaci se přimkl ke starým tradicím a kráčel v jednom šiku s bratrem z Hamásu. A to je třeba míti na paměti, když začínáme být humanisticky sentimentální...75% ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Víc než polovinu filmu jsem neměl ani páru kam chtějí tvůrci příběh nasměrovat a ani jsem nebyl v očekávání něčeho konkrétního, víceméně jsem se nudil. Naštěstí pak film už chytl svoji formu a směřoval k trochu nečekanému konci. Musím vyzdvihnout velice civilní herecké výkony, které nevypadaly ani na chvíli nuceně a zajímavou kombinaci hned dvou závažných témat homosexuality a etnických nepokojů v Izraeli. 60% ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

To 3/4 filmu som akosi neregistroval pridanú hodnotu gay tématiky (na zvýaraznenie kontrastov v rozdielnosti vnímania homosexuality to možno chcelo trochu viac Palestíny) a ked už to prišlo (dva výborné a silné momenty), tak to zabil prvoplánový gýč bez mozgu (o to rovno duplovane). Túto sprchu už som nerozdýchal. Director's cut verzia. 60% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Príjemné filmové prekvapenie z Izraelu, ktoré nerieši len tému lásky, priateľstva a života mladých, ale nebojí sa ísť ešte ďalej, a trošku poriešiť aj vážne témy. Veľmi prirodzení herci, netradičné prostredie, pohodová muzika a všetko je to zabalené do bubliny, ktorú keď prasknete zostane jeden zaujímavý film. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Kdyby se ve filmu nevyskytovaly bombové útoky a hranice mezi Izraelem a Palestinou, dal by se přirovnat k českým Samotářům. Parta kamarádů žije v Tel Avivu a zažívá běžné starosti jejich vrstevníků – milostné problémy, nudná práce, vyrovnání se se svojí sexuální orientací, snaha společensky se angažovat a vylepšit tak svět apod. Do jejich života náhle vstoupí mladý Palestinec Ashraf a spousta věcí se změní. Najednou je problém rasové nenávisti tak blízko, že jejich životy už nikdy nebudou, čím byly předtím. Nesmírně zajímavý a smutný film o vášni, netolerantnosti a pomstě. Zajímavé herecké výkony a soundtrack. Není divu, že film získal diváckou cenu na Berlinale, po jeho poslední scéně jsem i já dlouho jen tak nehybně seděla a přemýšlela, proč se podobné věci na světě vůbec dějí... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama