Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tříhodinové kolosy dávám s pauzou uprostřed, ať už jsou od Kubricka nebo od Agnieszky Holland. Tady jsem byla nucena sledovat v kuse, neb si ho vyžádala starší dcera (zatímco synek si zalezl do postele s IPadem.) Když přihlédnu ke skutečnosti, že fantasy není můj oblíbený žánr a do Pratchetta jsem se nikdy nezačetla, není divu, že se to odtrazilo na hodnocení. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Vadim Jean podle románu Terryho Pratchetta. Kamera : Gavin Finney. Hudba : David A. Hughes a Paul E. Francis. Příběh odehrávající se na fantastické planetě Zeměploše, která cestuje na zádech gigantické želvy A´Tuin vesmírem. S naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, který zná jen jedno zaklínadlo, s Dvoukvítkem, prvním zeměplošským turistou, a jeho poslušným Zavazadlem... Knihy jsem nečtl a filmy mě moc nezaujaly. ()

Reklama

K.B.L. 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky natočený milý film, který jsem v 60% příběhu nestíhala. Jsem stavěná spíše na filmy založené na logice, ale tady to byl prostě problém. Každopádně to bylo příjemně strávených 190 minut, které by bylo dobré zopakovat, protože kdybych například měla někomu převyprávět, o co vlastně přesně šlo, byla bych zřejmě dost na rozpacích. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Formálne na tom nie je takmer nič zlé - kostýmy sú parádne a CGI obstojné. Dramaturgicky je to však natoľko rozťahané a nefunkčné, až to pôsobí ako absolútne zbytočná adaptácia - sucho prekladajúca scény z knihy do vizuálneho jazyka. Bez skutočnej motivácie, bez skutočných konfliktov, bez "drajvu" ktorý by diváka pripútal k príbehu. Dejú sa tam veci, pretože boli v knihách, ale ani jedna nie je skutočne zapamätateľná. Herci (najmä David Jason) prehrávajú, sú bezradní, bezducho recitujú scenár (ktorý bol vtipný možno tak niekde na papieri) a netušia prečo. Pôsobia - rovnako ako divák - že už to chcú mať za sebou. S tou premrštenou stopážou (190 minút!) je to skutočne na hranici pozerateľnosti - s polovičnou minutážou by to možno bolo o hviezdičku vyššie - a na vystrihnutie je tam toho nepochybne veľa, mal som pocit, že každý záber trvá o tri sekundy dlhšie ako by mal. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

K Pratchettovým knihám mám velmi kladný vztah. Přelouskal jsem jich desítky a určitě se ještě vrhnu na další. Na adataci toho možná nejšílenějšího vesmíru jsem byl zatraceně zvědavý. A ve výsledku jsem byl vcelku spokojen. Oblíbené postavy nebyly zdemolovány a na jejich představitele jsem si vcelku brzy zvykl. Že se jedná o televizní projekt táhne z Barvy kouzel na sto honů, ale nijak to vyprávění neškodí. Na zopakování předlohy je to absolutně ideální. Nevýhodou je, že právě první dva díly Zeměplochy přišli nejslabší z celé série a tak, ač se všichni snaží jako divý to ještě není úplně ono. Hlavně Ank Morpork není tak různobarevný a prohnilý a raději se nepouštíme do jiných ras než jsou lidé a pár trpaslíků (děkuji moc za trolla). Přesto na rozjezd slušné a pokud se tento tým pustí do dalších díl budu jen rád. 7/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Herec Richard da Costa (Zavazadlo) hraje též Knihovníka. Pro tuto roli samozřejmě studoval v ZOO pohyby skutečných orangutanů. Mimochodem v tomto snímku není nikdy vidět v lidské podobě. (Bakllazaan)
  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Jedná se o zfilmování dvou knih, které na sebe navazují. „Barva kouzel“ je předlohou první části filmu a „Lehké fantastično“ té druhé. (artuš)

Reklama

Reklama