Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (256)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Na Hollywood příliš neokázalý, na evropský film příliš pošetilý, na kouzelnickou fantasy příliš nemagický, na komedii příliš impotentní, na ambiciózní adaptaci příliš dekorativní. Zkrátka a dobře, že si někdo nandá klobouk, z něj ještě nedělá mága. Obzvlášť když takový představitel Mrakoplaše čerstvě vylezl z kurzů herectví a předvádí hotovy ochotnicky martyrium. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Adaptovat něco tak dokonalého jako jsou "pratchettovky" chce odvahu a ještě větší odvahu chce spojit dvě knihy do jednoho filmu. Ale tady se tvůrcům odvaha vyplatila. Osobně si myslím, že filmové zpracování by ani zdaleka nedosahovalo úrovně tohoto televizního počinu. Na to je na Zeměpološe příliš mnoho kouzel a lákadel, které by filmový tvůrci spíše zneužili než využili. Takže tleskám a těším se na další zfilmovaný pratchettovský klenot. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Úvodní dvě knihy ze série Úžasné Zeměplochy mi nikdy příliš nesedly. Je to ještě příliš obhroublé, neotesené a i ten humor je takový jednoduší a lidovější. Navíc dost sázejí na děj, což jak známo vždy byl, je a asi již i bude Pratchettův zásadní problém. Krom toho nemám rád knihy s Mrakoplašem (což je paradox, protože tu postavu naopak miluju) tak nějak celkově. Prostě to ještě není to "ono", co v mých očích z Pratchetta udělalo na dlouhá léta jedničku v rámci humoristické literatury. A když to výše zmíněné navíc zadaptuje televizní rutinér, který o takových pojmech jako vlastní nápad, invence, správný timing vtipů apod. zřejmě nikdy neslyšel, tak to výsledku také mnoho nepřidá. Spíše vůbec. ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné na to že to mělo tak nízký rozpočet. Ale i tak, Mrakoplaše jsem si představoval jinak, než jako stoletého starce, bylo to dost osekané, bohužel i o dobré vtípky. No každopádně, nekoukejte na tento film pokud jste nečetli knihu, protože jinak si budete o chudákovi Pratchettovi myslet divný věci... ()

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u knih se mě líbila druhá část (Lehké fantastično) o něco víc než první (Barva kouzel). Celkově to je velmi zdařilá adaptace, ani vteřinu nenudí a potěší výborné obsazení herců (Mrakoplaš, Dvoukvítek, Vetinari). Otec Prasátek se mi líbil ještě o kousíček víc, ale nutno podotkout, že jestli by se měli tímto směrem ubírat i další Zeměplošské adaptace, můžeme být velmi spokojení. 8/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Film měl premiéru v Curzon Cinema v Londýně 3. března 2008. (Terva)
  • Většina lidí, co hrála rozzuřený dav "Star people" a zákazníky v hospodě "Prokopnutý Buben", jsou Zeměploští fanouškové. (Bakllazaan)
  • David Jason, který v tomto filmu hrál Mrakoplaše, si zahrál v předchozím filmu ze Zěměplochy, Otec prasátek (2006), úplně jinou postavu, smrťova komorníka Alberta. (flyer.nick)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno