Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

ddf76 

všechny recenze uživatele

Historicky epicky film s mezinarodnim obsazenim (Franka Potente v tomto filmu nehraje, mela hrat hlavni roli, ale byla nahrazena Johannou Wokalek). Sice standartni pojeti, zadne nove postupy vypraveni necekejte, je tu mix romantiky, dramatu plus par akcnich scen. Je pravda, ze vsichni maji cisty hadry, takze opravdu to pokulhava s navozenim 9. stoleti, ale nesmime byt takovy hnidopisi :)). Je to film na hrane mezi 3 nebo 4 hvezdickami. Jelikoz mam rad historicke filmy a nektere myslenkami obsazenymi ve filmu soouhlasim (veda :)) ), davam 4 hvezdicky. Po Agore uz druhy film, ktery se zabyva zenskou hrdinkou. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ó jak jsme se mýlili my, co si dosud mysleli, že vrchol militantního feminismu je hornice nebo slévačka! Když se chce, může být kikina klidně i Oberkudlanka! Tahle středověká Jáňa sice musela zapřít kundu, nicméně jak každá správná kudlanka potvrdí, "u včel svědí prostředky". A to kdyby si nenechala, kráva, vykropit Faramirem hrobku, mohla se klidně zapsat do historie jako Pyjus I.! Pokud je to vše pravda, je to stejně velký skandál jako kdyby se provalilo, že Herr Ratzinger chodí po večerech tančit u tyče do nejprofláklejšího vatikánského baru "U zprzněného ministranta". Takže pro holky, co močí ve stoje a hochy, co močí v sedě povinnost, no a pro nás ostatní kulantní zábava v poměrně rozmáchlé evropské koprodukci.. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, že film vypráví příběh z období 9. století. Takových filmů člověk v životě příliš nepotká. O to zajímavější je, že film se snaží věrně přepsat legendu, která se mohla, ale i nemusela stát. Se všemi odpornostmi, ale i fakty, které s tehdejší dobou souvisí. Legenda o Janě je z takovýho pohledu naprosto suprovej film. Rozhodně se s takovým nesetkáte každý den. Druhá věc je ale fakt, jak je schopný tento mýtus vůbec divák schopný brát a zdali bude vůbec schopný zkousnout, že do docela dobrého námětu vpravili pár typických aspektů libivýho filmu. Láska, zrada, oběť a podobný bláboly...ale bez takovejch bodů se už dneska obejde málokterej film, takže je to vlastně jedno a nemám důvod to v rámci tohodle filmu kritizovat. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velké překvapení, protože tenhle film je prakticky úplně neznámej (asi proto že je německej) a já se k němu dostal přes slídění po rolích Johna Goodmana (kterej tu hraje papeže a je výtečnej) a byl jsem překvapen velmi příjemně. Ten film přináší takřka dokonalou atmosféru, kterou bych chtěl mít v historickém filmu. A je velmi pozoruhodné, že se někdo rozhodl zpracovat téma, které se odehrává v době raného středověku, protože tato doba je dost obtížně uchopitelná a historiograficky nedostatečně zmapovaná. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Poutavých a dějově strhujících filmů, místy až drsnějších a navíc zobrazujících příběhy z dávné minulosti (9. století n. l.) není mnoho. Tyto aspekty mě přilákaly ke shlédnutí tohoto filmu a mohu s klidným svědomím prohlásit, že čas, který jsem shlédnutí filmu věnoval v žádném případě nepovažuji za promrhaný. Průběh filmu je po celou dobu velmi poutavý a přibližuje divákovi přetěžké doby předcházejících generací lidstva. Jde jistě o smyšlený děj, ovšem natolik důvěryhodný, že by se zdálo, jako by se jednalo o pravdivý historický film, který je založen na skutečných událostech. Pravda bude asi jiná. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Esther Walz soutěžila o německou filmovou cenu Gold v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)
  • Film mal pôvodne režírovať Volker Schlöndorff, ale kvôli nešpecifikovaným rozdielom s produkčnou spoločnosťou sa spolupráca neuskutočnila. (misterz)

Reklama

Reklama