Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George C. Scott jako John Russell - hlavní postava filmu, učitel a hudební skladatel ztrácí při autonehodě manželku s dcerkou. Přestěhuje se do obrovského starého domu. Po nastěhování slýchává každé ráno neznámé rány... Míček po zesnulé dcerce si bezstarostně hopsá po schodech z patra přesto, že byl zavřený v sekretáři... A proč jsou dveře do podkroví zamaskovány regálem? Výskyt něčeho děsivého nabývá na intenzitě. John Russel začne pátrat po bývalých obyvatelích tohoto domu... (Kulihrášek)

(více)

Recenze (106)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slušně atmosférická duchařina s detektivní zápletkou. Neklidný duch jednoho nepěkně zemřelého nebožtíka dojde klidu až po posmrtném vyrovnání účtů s jistým nesympatickým dědkem, kterému dobře tak. Já bych ovšem býval uvítal více té duchařiny a méně detektivnosti, i když celkově spokojenost. S moderními duchařskými nerváky se film samozřejmě v působivosti na divákovu nervovou soustavu nemůže měřit, ale u milců retra zase nasbírá body za svou ryzí sedmdesátkovost (i když je už z osmdesátého). A potěší i příjemná klavírní hudba. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako mohol otec urobiť takú vec?“ V prvom rade ďakujem Chozemu za to, že ma s týmto filmom zoznámil, dovtedy som nevedel, že niečo také existuje. Snímka je v prvom rade zbytočne dlhá (skrátil by som ju o 20 minút) a myslím si, že odhalenia prezradí priskoro a následne je to teda tým pádom troška nuda. No celé je to tak poctivo a v dobrom staromódne nakrútené, že mi vôbec neprekážalo klišé v scenári (ruku na náhrobný kameň, koho prekvapí príchod ženského média?). Chvíľu som uvažoval, že by som dal „len“ 60%, ale jednak atmosféra bola skutočne plnokrvná (vidieť to sám doma v nočných hodinách, nebolo by mi všetko jedno), jednak za výborný výkon skúseného a zrelého Georgea C. Scotta (skutočne je svieže občas vidieť poriadny dospelý horor s tomu odpovedajúcim hrdinom a bez tínedžerov) a studňa (SPOILER a to som si naivne myslel, že Nakata bol prvý SPOILER). Kebyže raz píšem článok o najlepších hororoch 80. rokov, The Changeling by sa medzi ne určite prestrašilo. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní duchařský horor s nádherným starým domem a vymazlenou kamerou - to je pastva pro oči, jaké úhly zabírá a jak se pohybuje - parádní!! Hlavní postava příběhu - hudební skladatel John Russel, který přichází do starého domu, aby po rodinné tragédii mohl v klidu komponovat - to je skvělá herecká kreace George C. Scotta. Zapadlý a téměř neznámý atmosférický snímek, který by si rozhodně zasloužil oprášit. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec přece jen existuje i velice kvalitní duchařina mimo asijskou produkci, sice je na tom znát takovej hororovej styl 80-tých let, kdy se netlačí na pilu a snaží se to odvyprávět příběh trochu obšírnějí a rozvádět ho dál, než aby by se to zaměřovalo převážně na duchařský scény, což je ale možná škoda, jelikož mysteriózní scény v domě jsou neskutečně mrazivý a díky výborný hudbě i zvukovým efektům skvěle hororový, ale na druhou stranu to větší rozvedení udělalo z filmu i po příběhový stránce skvělou záležitost ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kanadský horor, který funguje na principu strachu z neviděného. Ač se vlastně jedná o duchařský příběh, žádných duchů, přízraků, ani prvoplánových lekaček se zde nedočkáme. V podstatě tak, jako Ti druzí. Viditelně zde není vlastně nic, z čeho bychom měli nadskakovat. A přesto The Changeling výborně funguje. Má atmosféru, děsivou hudbu a daří se mu decentně navodit strach a napětí za použití jednoduchých, ale nesmírně účelných prostředků. Otevírající se dveře za zády hlavní postavy hrající na klavír, balónek kutálející se ze schodů či POV. Luxusní obrovský barák má své kouzlo, stejně jako temnou historii, zákoutí a místnosti schované pod nánosy prachu. Jakmile se však dozvíme, co se vlastně stalo a kdo že to ve starém domě nemůže najít klidu, mysteriózno jako by se začalo rozplývat a snímek se přehoupne do detektivního pátrání. Příběh tím jakoby lehce ztratí něco ze své poctivě budované atmosféry. To však nevadí, pozornost jsem dokázala udržet i nadále, až do finálního "zúčtování." ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na událostech, ke kterým údajně došlo v domě v Denveru v Coloradu v roce 1960. (Chatterer)

Reklama

Reklama