Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

kingik 

všechny recenze uživatele

Netypické chování princezen je nepřípustné. Mladá rebelka Merida se nejraději prohání na koni s lukem, jehož šípy neminou cíl. A odmítá být urozenou princeznou na vdávání a chce si dosytosti užívat svobody. Kouzlo, které promění v její matku v medvědici, jí však otevře oči a ona zjistí, že rebelský postoj je jen tvrdá slupka, pod kterou se skrývá citlivá duše mladé dívky. Klady: sympatická rusovláska Merida, dokonalá mimika postav, pěkná animace zvířat, příběh s prvky originality, první polovina má nadhled, neotřelé režijní vedení, nečekejte žádné prince slaďoše na námluvách, ale pěkné skotské exoty, povedený český dabing. Zápory: častá tendence k obhroublému humoru, nejasné určení, pro koho je film vlastně určen, protože mám pocit, že děti budou postupem času nudou poposedávat a dospělý to nejspíše odzívá, nechybí snaha o moralizující závěr, konec příběhu je snadno odhadnutelný, pro dětské publikum je druhá polovina nečekaně temná, nechybí ani úmrtí zakletého prince ve zlého medvěda, nenápadité doprovodné písně. 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13. celovečerní Pixar Není to úplně ono, i když základní premisa je dobrá. Lampičkáři vzali starou gaelskou legendu v převyprávění Roberta San Souciho Brave Margaret, šoupli tam něco svého a první skotská princezna byla na světě. Ale i když to má sem tam dobrý vtípek, nedaří se navodit dostatečně kouzelnou atmosféru. Ale vzpurným děvčátkům by to mohlo helfnout. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Au, neříkal Disney, že nechá mágům z tajného bratrstva Pixaru zcela volnou ruku? Protože tady to už tak nevypadá. A rozhodně to není změna k lepšímu. Ještě trochu více stmelování a všechna ta fantazie a cit pro vyprávění dětského a přitom tak dospělého příběhu navždy zanikne. Tady to naštěstí ještě stále není tak vidět, a už jen za postavu Meridy musí být hvězda navíc. Už dlouho jsem neviděl tak skvěle vytvořenou postavu, jak vzhledově (ty Vlasy!!!), tak povahově. A vizuál čerpající ze Skotska je taktéž stále daleko před všemi ostatními protivníky. To a ta atmosféra hvozdů a temných zřícenin zcela překrývá ty infantilní postavičky, slabou zápletku (nebo alespoň motiv), přílišné tlačení na rodinné hodnoty a písničky. A věřím, že u jedné scény děti asi museli pěkně vřískat :)) To oceňuji ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prešiel rok a tak tu znova máme precíznu prácičku z dielne štúdia Pixar. A znova sa jedná o niečo, čo je na poli rozprávok a animovaných filmov pomerne originálne a jedinečné. Ústredným motívom je, pomerne prekvapivo, vzťah matky a dcéry. Keď si spomeniete na Ako vycvičiť draka od Dreamworks, tu sa objavoval podobný motív, teda vzťah hlavnej postavy a jej otca. DeBlois však tento vzťah zakomponoval len ako jednu z viacerých bočných dejových línií, zatiaľ čo Rebelka ho berie ako primárny a stavia na ňom. A rozhodne sa jej to darí! Príbeh je krásne mytologický, potešili ma narážky na staré mýty o posvätných miestach v lese a prekliatych smrteľníkoch bažiacich po moci. Vzťahy a charaktery medzi postavami sú vykreslené na jednotku, a aj keď je hlavnou postavou princezná, myslím, že sa pri tejto rozprávka zabavia takmer všetky deti bez rozdielu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $185miliónovTržby USA $237,282,182Tržby Celosvetovo $554,606,532Tržby za predaj Blu-ray v USA $61,793,913 //počet predaných kusov 3,750,793Tržby za predaj DVD v USA $111,838,180 //počet predaných kusov 6,594,508║ Pixar riadne poľavil, akoby stratili svoju dokonalú nápaditosť a už sa len priklonili k overenej šablónke, ktorú produkoval šéf Pixaru John Lasseter, ide o hit spoločnosti Disney Na Vlásku(podobnosť kôň, princezná, "krutá" matka, či kliatba, troška bije do očí). Je to škoda lebo príbeh to nemalo zlý len akoby sa báli sa s ním ešte troška pohrať aby záver bol pompéznejší, aspoň že je slušná zábavnosť zachovaná, o vydarené gagy tam veru nie je núdza. Animačne ide o samozrejme prvotriednu prácu, za čo sa Pixar nemusí hanbiť ale keď si to tak zoberiem DreamWorks posledné roky svojou animovanou produkciou(Ako si vycvičiť draka, Megamozog, dokonca aj Madagaskar 3, Kocúr v čižmách či Kung Fu Panda 2) rázne prekonáva konkurenční Pixar. /videl v kine 2D verziu: 80%/ ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • „Neskrotná je o tínedžerke trpiacej hľadaním samej seba, ktorá si vytvára vlastný osud,“ prezradil režisér Mark Andrews a ďalej dodal: „Aby som bol konkrétnejší, je o Meridinom zápasení a zmierovaní sa s tým, ako kontrastne ju vidí svet, a ako sa vidí ona sama. Hlavnou témou je byť statočným, nájsť odvahu urobiť niečo. Merida je veľmi nebojácna postava – zlieza útesy, strieľa šípy, bojuje s medveďmi – ale v skutočnosti je najväčšia odvaha tá, ktorá je v srdci.“ (Sufferer)
  • Během výroby filmu byly jako reference použity fotografie české jezdkyně a členky České barokní společnosti Johany Spáčilové z lukostřelby na koni, které byly původně určeny coby předloha pro počítačovou hru. (ČSFD)
  • Pixar venoval tento film Stevovi Jobsovi, ktorý patril medzi zakladateľov štúdia a hral v ňom významnú rolu. Vo filme si na Jobsa tvorcovia spomínajú veselo a svojsky – jedna z postáv nesie meno lord Macintosh a náhodná nie je ani scéna, keď sa princezná „napcháva“ jablkom vo chvíli jej veľkolepého príchodu medzi pytačov. Macintosh je skupina osobných počítačov vyrábaných Jobsovou spoločnosťou Apple, ktorá má v logu jablko. (Sufferer)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama